Review: Acer Spin 5, een convertible met Windows 10

29 maart 2017 + 10 minuten 0 Reacties
acer-spin-5-foto-6

De Acer Spin 5 is een convertible met Windows 10 als besturingssysteem. Het apparaat is in verschillende configuraties beschikbaar, met een prijs vanaf ongeveer 699 euro. In deze recensie nemen we het apparaat uitgebreid onder de loep. De versie die wij hebben getest kost 799 euro.

Acer Spin 5 – specificaties

Acer Spin 5
Scherm 13,3-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Core i3 (6th gen) – Intel Core i7 (7th gen) – Intel Core i5 (7th gen)
RAM 4 GB – 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB – 256 GB – 512 GB
SD Ja
HDMI Ja
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu Lithium Polymer

Specs

De Acer Spin 5 is in verschillende configuraties beschikbaar, waarvan je een overzicht op de productpagina vindt. Hoewel 4GB aan werkgeheugen ietwat weinig is (en naar onze mening net niet genoeg voor Windows 10 en wat openstaande apps), is er ook de keuze voor 8GB (wat de voorkeur geniet). Met 8GB kom je goed uit de voeten en weet je zeker dat je genoeg ruimte hebt om het besturingssysteem altijd vloeiend te laten lopen. Qua opslagruimte heb je het zelf ook voor het kiezen. Met de nadruk op de cloud heb je misschien al genoeg aan 128 GB, maar is er dus tot 512GB mogelijk.

Verder is het goed om te weten dat er een ssd (solid state drive) wordt meegeleverd. Dat is op dit moment de snelste manier om informatie op te slaan en te laden op een interne harde schijf. Daardoor zal Windows 10 bijvoorbeeld ook veel sneller opgestart zijn. Met het oog op de kosten, heb je ook nog de controle over de processor in de hardware. De zesde generatie Intel Core-chips zijn niet de nieuwste meer, maar voldoen nog prima. Met een i3 kom je als student wel uit de voeten, terwijl de i7 geschikt is voor de zwaardere, grafische, processen.

Het model dat wij hebben gerecenseerd heeft het modelnummer SP513-51-552G. Deze beschikt over 8 GB aan werkgeheugen, een Intel Core i5-7200U-processor en 256 GB aan interne opslagruimte.

Acer Spin 5 – hardware en design

Op het eerste gezicht oogt de Acer Spin 5 niet stevig en voelt de buitenkant ook niet echt solide aan. De uitstraling is ook een beetje goedkoop. Heel de behuizing is gemaakt van plastic, op de klep na. Deze is van aluminium gemaakt, maar het voelt niet hoogwaardig aan. Zo ziet het er ook niet uit, vanwege het gearceerde patroon. Aan de binnenkant, rondom het toetsenbord, is er gekozen voor een effect dat wat wegheeft van geborsteld metaal, maar ook hier hebben we toch echt te maken met plastic. Heel storend is het gelukkig allemaal niet.

De reden dat het allemaal niet stoort, heeft te maken met de kleur en de afwerking. De laptop is namelijk helemaal zwart en de details vallen pas op wanneer je er echt op gaat letten. Zo’n plastic omhulsel kan wel enkele voordelen bieden: het product kan goedkoper worden aangeboden en zou in theorie minder zwaar wegen tegen concurrentie die andere materialen gebruiken. Maar dat laatste is niet helemaal waar, aangezien de Acer Spin 5 toch nog 1,62 kilo weegt. Het is daarmee niet de zwaarste, maar zeker ook niet de lichtste laptop van dit moment.

Aan de rechterkant zitten enkele knoppen. Zo vinden we er de knop waarmee we het apparaat kunnen in- en uitschakelen. Dat knopje steekt iets uit, waardoor je hem ook zonder te kijken gemakkelijk moet kunnen vinden. Daarnaast zit de knop voor de volume, die eveneens ietwat uitsteekt. Ook dat is goed nieuws, want dat betekent dat je niet constant hoeft te zoeken naar de knoppen die je nodig hebt. Aan de andere kant zitten alle aansluitingen, maar daar later meer over. Over de speakers, die onderop zitten, lees je ook meer verder in deze recensie.

Display

Het scherm is 13,3-inch groot. Dat betekent dat de laptop compact genoeg kan blijven om in een rugtas te passen, terwijl je weinig hoeft in te leveren op de grootte van het scherm. Het ips-scherm heeft een schermresolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. Hoewel het goed nieuws is dat de Spin 5 over een ops-display beschikt, moeten we toch concluderen dat de kleuren niet goed tot hun recht komen en qua helderheid ook niet jé van hét is. Waarschijnlijk wil je deze laptop niet voor foto- of videobewerking gebruiken, dus die kleurenweergave is geen groot nadeel.

Voor dagelijks gebruik zou het prima moeten zijn: huiswerk maken, sites bezoeken, wat opdrachten voltooien of gewoon wat YouTube-video’s kijken. Het kan er wel mee door. De helderheid is toch een ander verhaal. Wanneer je in een lichte omgeving bent – of je hebt last van de zon bijvoorbeeld – dan kun je niet meer goed zien wat er op het scherm gebeurt. Desondanks zit het met de zwartwaarden bijvoorbeeld wel goed en zijn er ook grote kijkhoeken mogelijk. Het ligt er dus maar net aan waar je naar op zoek bent.

Connectiviteit

De Acer Spin 5 is nog best dik te noemen, maar dat heeft wel een voordeel: daardoor is er meer ruimte voor externe aansluitingen. Er is geen usb-type-c-poort aanwezig en dat is zonde, want daardoor is de Spin 5 niet goed voorbereid op de toekomst. Wel is er een hdmi-poort, waardoor je er dus een extern scherm op kunt aansluiten, en zijn er drie usb-poorten (twee keer usb 2.0 en een keer usb 3.0). Verder is er ruimte voor een koptelefoon en een micro-sd-kaart, waardoor je voorlopig behoorlijk goed moet kunnen werken met accessoires.

Speakers

Omdat de Acer Spin 5 wat dikker is, mag je op zich verwachten dat de geluidskwaliteit ook iets beter is dan gemiddeld. En hoewel het geluid niet slecht klinkt, is het nou ook weer niet dat we er ontzettend vrolijk van worden. Muziek luisteren kunnen we bijvoorbeeld niet aanraden, omdat het basgeluid een beetje tegenvalt. Maar wanneer je op YouTube bijvoorbeeld vaak vlogs of andere snel geproduceerde video’s bekijkt, dan is het prima. Datzelfde geldt voor Skype-gesprekken. De plaatsing is ook niet ideaal, omdat het geluid soms afgeschermd klinkt.

Camera’s

We hangen dezelfde conclusie aan de camera op het gebied van kwaliteit: prima voor gesprekken op Skype. En dat is ook hetgeen waar je deze camera hoogstwaarschijnlijk voor wil gaan gebruiken. De kwaliteit holt snel achteruit wanneer er weinig licht is; dat levert korrelige beelden op. Zorg dus voor genoeg licht en dan ziet het er wel prima uit — helemaal als je het schermpje van het Skype-gesprek wat kleiner zou maken. Op de andere kant van de klep zit geen camera. Maar dat is ook niet nodig, aangezien je het scherm helemaal kunt omdraaien.

Accuduur

Wanneer je niet de volledige helderheid van het scherm benut en ook niet ontzettend veel applicaties open hebt staan, dan kun je met gemak een volledige school- of werkdag doorkomen met de Acer Spin 5. Gemiddeld haal je er zo’n tien uur uit. Het ligt er maar net aan wat je doet natuurlijk: ga je gamen, dan gaat het allemaal wat sneller. Ben je alleen bezig met Word bijvoorbeeld, dan gaat de accu vanzelfsprekend wat langer mee. Over het algemeen zit het dus wel goed met die batterij en dat is tegenwoordig ook heel wat waard.

Toetsenbord en trackpad

Ondanks het feit dat de Acer Spin 5 breed is, heb je toch niet te maken met een gemiddeld toetsenbord. De toetsen zitten een beetje op elkaar en dat is even wennen, helemaal wanneer je een volledig toetsenbord gewend bent. Sommige knoppen zijn ook een stuk smaller en dat is pas echt vervelend wanneer je dat tot op heden nog niet bent tegengekomen. Deze indeling kan er dus in het begin voor zorgen dat je onnodige typefouten maakt, maar op de langere termijn moet je er ongetwijfeld aan kunnen wennen. Het is iets om rekening mee te houden.

Typen gaat op zich prima. We hadden liever gezien dat de knoppen nog net een beetje extra zouden uitsteken, waardoor we meer feedback hadden tijdens onze testperiode. Maar dat is helaas niet zo. Daardoor komt het soms voor dat je een knop niet goed genoeg indrukt en de aanslag dus niet wordt geregistreerd. Wat wel een pluspunt is, is het feit dat er achtergrond verlichting aanwezig is. Die achtergrondverlichting is op drie standen te zetten: uit, een gemiddeld licht en een goed licht. Prima voor mensen die niet blind tikken.

De trackpad van de Acer Spin 5 heeft een prima formaat. Het oppervlak is gemaakt van plastic en biedt op zich een goede manier van navigeren aan, maar trackpads die gemaakt zijn van glas voelen net wat beter aan. Verder kun je hier prima mee aan de slag, aangezien er dus genoeg ruimte is. Ook ondersteunt de pad de verschillende Windows 10-bewegingen, voor twee of meerdere vingers. Het klikken van de muisknoppen is ook prima, maar knoppen die duidelijk aanwezig zouden zijn, zijn beter. Dit zijn kleine nadelen, meer niet.

Acer Spin 5 – software

De convertible draait op Windows 10. De aanwezige hardware zorgt ervoor dat Windows soepel loopt, of je nou voor 4GB of 8GB aan werkgeheugen kiest. Dat komt door Windows 10 Home: dat is een versie van Windows 10 die niet al te veeleisend is op het gebied van hardware. Wanneer je een app opstart, duurt het niet lang voordat je ermee aan de slag kunt. Er wordt verder wel wat vooraf geïnstalleerde software meegeleverd, maar het zijn helaas applicaties die je niet meteen zelf zou willen gebruiken. En dat is altijd jammer.

Acer Spin 5 – in gebruik

We hebben de Acer Spin 5 eigenlijk het meeste als laptop gebruikt. Het typen was even wennen, maar na enkele dagen konden we al vloeiend met het toetsenbord overweg. Ook is het apparaat lekker snel, maar dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van de hardware die je kiest. Ga je voor minder werkgeheugen en een tragere processor, dan heb je wellicht een andere ervaring. Ook hebben we de Spin 5 soms als tablet erbij gepakt. Maar omdat het sneller was om met het reguliere toetsenbord te tikken om iets op te zoeken, kwam dat maar weinig voor.

Datzelfde geldt voor de presentatie- en tentstand. Die standen kun je gebruiken om iets te laten zien aan iemand anders bijvoorbeeld. Maar omdat de kleurenweergave niet van hoog niveau is, deden we dat maar sporadisch. Dat gezegd hebbende: de Spin 5 herkent snel welke modus je gebruikt en past de interface daar ook snel op aan, dus daar ligt het niet aan. Ook de scharnieren werken perfect: ze zijn niet stroef, maar zetten het scherm stevig op de plek waar je hem wil hebben. Ook blijft het apparaat stevig op z’n plek staan.

Prestaties

Bij de Spin-serie van Acer werkt het zo: hoe meer je betaalt, hoe beter de prestaties. Ons model (de SP513-51-552G) heeft de Intel Core i5-processor en 8GB aan werkgeheugen en dat is wat ons betreft goed om op te kunnen werken, zonder dat je inlevert op prestaties op accuduur. Er zit ook een redelijk recente processor in, wat alleen maar positief is. De laptop reageert vlot en werkt vloeiend. Nergens kwamen we eigenlijk problemen tegen in onze dagelijkse bezigheden, met apps als Chrome, Photoshop en Office-producten. Er kan zelfs redelijk op gegamed worden.

Acer Spin 5 – conclusie

De Acer Spin 5 wordt aangeboden voor een prijs vanaf 699 euro. Dat is niet duur voor de hardware die je ervoor krijgt. Maar: hoe meer je investeert, hoe beter die hardware is natuurlijk. Met de configuratie die wij hebben gekregen, hebben we weinig nadelen kunnen ondervinden op het gebied van prestaties. De laptop werkt snel en vloeiend: of je nu werkt, huiswerk maakt of een (oudere) game wil opstarten. Het 13,3″-scherm zorgt ervoor dat je een redelijk groot scherm hebt, terwijl het apparaat compact kan blijven.

Maar er zijn ook nadelen. Hoewel de hardware onder de motorkap zeker niet tegenvalt en het scherm ook prima is (al valt er nog wel wat te wensen), voelt de bouwkwaliteit van de Acer Spin 5 niet solide aan. We hebben het niet getest, maar we raden je aan om hem niet te laten vallen. Het toetsenbord is even wennen, maar de trackpad voelt wel meteen goed aan. Er zijn veel aansluitingen aanwezig, maar er mist dan weer usb-type-c. De scharnieren doen hun werk goed en de laptop staat, in welke stand dan ook, altijd solide op zijn plek.

Wanneer je gaat voor de Acer Spin 5, dan ben je op zoek naar een betaalbare laptop, die je ook als een convertible wil kunnen gebruiken. Je weet precies wat je wil en vindt dingen als een goedkopere bouwkwaliteit en een minder helder scherm niet zo belangrijk. Ook wil je veel aansluitingen hebben en kunnen genieten van goede hardware, terwijl Windows 10 soepel draait en met gemak applicaties afspeelt. Maar dan zul je waarschijnlijk wel iets meer moeten investeren voor een betere processor of de opties met 8GB aan werkgeheugen.

Het model dat wij hebben getest kost 799 euro en biedt riante specs aan. Wanneer je voor de versie van 699 euro gaat, dan moet je er rekening mee houden dat je dus ook inlevert op de hardware en mogelijk ietwat slechtere prestaties voorgeschoteld krijgt dan de duurdere variant(en).

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prijs- kwaliteitverhouding is goed
  • Accu gaat ruim tien uur mee
  • Mooie opties qua connectiviteit en hardware

Minpunten
  • Toetsenbord: knoppen zijn smal en zitten dicht op elkaar

  • Kwaliteit scherm valt tegen
  • Bouwkwaliteit is niet bijzonder goed

Reacties (0)