Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple weigert Qualcomm nog langer royalties te betalen voor patenten

Geschreven door
Geplaatst op28 april 2017, 23:51 CategorieiPhone

Apple weigert chipfabrikant Qualcomm nog langer royalties te betalen voor patenten. De rechter wordt verzocht om een uitspraak te doen in een langslepende strijd om de prijs die Apple aan Qualcomm per verkochte iPhone moet betalen.

Qualcomm-patenten

Analisten hebben berekend dat Apple per verkochte iPhone of iPad met 3G/4G ongeveer een tientje aan Qualcomm moet afdragen voor het gebruik van diens patenten. Het gaat niet eens om de chips zelf, maar om de talrijke patenten op 3G- en 4G-gebied die de chipfabrikant bezit. Die patenten gaan op voor alle smartphones, of ze nu op een Qualcomm-chip lopen of niet. Dus ook Apple moet betalen.

Teveel geld

Alleen: hoeveel is Apple aan de chipfabrikant verschuldigd? Hierover is een langdurige strijd ontstaan. Apple stelt zich op het standpunt dat Qualcomm ten onrechte veel te veel geld rekent voor patenten die allang door Apple zelf zijn verbeterd. De chipfabrikant zegt in een reactie dat de hele telecomwereld wel kan inpakken zonder het gebruik van zijn patenten, dus ook Apple moet eraan geloven.

Geldkraan dicht

Nu heeft Apple de geldkraan helemaal dichtgedraaid, en Qualcomm krijgt niets. De rechter moet maar uitmaken hoeveel geld Apple moet betalen, vindt de fabrikant. Qualcomm heeft hierdoor een groot probleem, want alleen al door het aantal verkochte iPhones – het laatste kwartaal zo’n vijftig miljoen – zijn dat behoorlijk wat tientjes die ineens niet meer automatisch binnenkomen.

De rechter zal dus worden verzocht om zich hier spoedig over uit te laten.

  • Delen:
Apple iPhone 7 Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.