Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Zo verplaats je apps naar de sd-kaart op je Android smartphone of tablet

Geschreven door
Geplaatst op1 april 2017, 8:59 CategorieTablet Tips

Het interne geheugen van je smartphone of tablet kan al snel vollopen als je veel apps, muziek en andere media downloadt. Het verplaatsen van apps naar je sd-kaart kan hier een oplossing bieden.

Ruimte besparen met je sd-kaart

Niet alle toestellen laten je toe om inhoud van een app op je geheugenkaart te plaatsen. Zo was binnen de populaire S-lijn van Samsung de Galaxy S5 de laatste die het ondersteunde. Momenteel wordt de functie vooral gebruikt door mid- en low-range toestellen. Als je toestel de functie ondersteunt moet de app in kwestie dit ook ondersteunen, vooral games die inhoud op hoge snelheid moeten laden ondersteunen dit vaak niet.

sd-kaart

Als je toestel dit ondersteunt navigeer je op je smartphone of tablet naar Instellingen en vervolgens naar Apps. Hier selecteer je de app die je wilt verplaatsen. Normaal zie je een overzicht van de hoeveelheid ruimte die gebruikt wordt of een kopje ‘Opslag’, hier klik je op. Nu kun je er normaal gesproken voor kiezen om de inhoud te verplaatsen naar je sd-kaart. Duid je sd-kaart aan en klik op ‘Veranderen’ of ‘Verplaatsen’.

Je geheugenkaart als intern geheugen gebruiken

Sommige toestellen ondersteunen sinds Android 6.x Marshmallow ook de mogelijkheid om een SD-kaart als interne opslag te gebruiken. Deze functie heet Adoptable Storage ofwel Flex Storage. De SD Association, de organisatie achter de SD-kaart, heeft sinds deze ontwikkeling de nieuwe A1 klasse voor sd-kaarten toegevoegd aan zijn repertoire. Dat staat voor App Performance Class 1 en duidt op de juiste specificaties voor het ondersteunen van Android-apps op de geheugenkaart. De Sd-kaart kan zo dus als een soort intern geheugen dienst doen. Om die functie te ondersteunen moet een geheugenkaart wel voldoende snel zijn om een prettige gebruikservaring te kunnen garanderen. Voor het draaien van apps is namelijk meer snelheid nodig dan voor het laden van statische inhoud als een foto of filmpje. Sommige toestellen van Motorola, HTC en Huawei ondersteunen dit, Samsung en LG ondersteunen de functie niet.

Als je je geheugenkaart zo instelt, dan moet je hem eerst formatteren waarbij alle informatie van de geheugenkaart gewist wordt. Je toestel zal ook slechts beperkt werken wanneer je je sd-kaart verwijdert of er problemen mee zijn.

sd-kaart

Open op je smartphone of tablet de Instellingen en navigeer naar “Opslag” als je deze functie wilt inschakelen. Vervolgens kies je de sd-kaart en kies je rechtsboven voor “Opslag instellingen”. Vervolgens kies je “Formatteer als intern geheugen” en bevestig je je keuze. Vervolgens moet je de instructies volgen om je apps en andere media te verplaatsen en ben je klaar.

Meer tips

Wil je meer tips lezen? Neem dan ons uitgebreide archief met tips eens door. Voor meer informatie over de verschillende Android-tablets en -smartphones, raden we je aan onze tablet database eens door te nemen.

 • Delen:
Google Pixel XL
Android Nougat (7.x)

Reacties

 1. Rob Engels
  27 augustus, 2017 om 9:10

  Beste lezer,
  Nu ik een SD kaart geïnstalleerd heb als extra intern geheugen werkt mijn camera niet meer. Hij geeft melding onvoldoende geheugen.Weet u hoe dat komt?
  Motorola E2 Android 6.0
  Vast dank

 2. Krista
  06 september, 2017 om 12:25

  Hallo,

  Ik heb een Huawei p9 lite gekocht, wilde apps op sd kaart verplaatsen maar ik krijg het niet voorelkaar. Zo te zien lukt het gewoon niet hebben jullie een tip hoe ik het alsnog zou kunnen doen?

  Alvast bedankt

  • Elise Smid
   26 september, 2017 om 20:25

   Hoi Krista,

   Misschien als je de app: ‘AppMgr lll’ download dat het dan wel lukt. je kan via die app zo je apps verplaatsen. Werkte iniedergeval wel bij mijn Huawei P8 Lite. Het was in het begin wel een prutsel werkje maar zodra het allemaal gelukt was had ik zoveel meer ruimte op mijn interne opslag geheugen.

   Groetjes,

   Elise

   • Hennie Vermeulen
    07 oktober, 2019 om 11:41

    Hoe heb je dat gedaan ik heb ook AppMgrIII maar bij mij lukt het niet

 3. Elise Smid
  26 september, 2017 om 20:23

  Hallo,

  Ik heb gisteren een Huawei Y6 Pro gekocht en wil graag apps overplaatsen. Nu wilde ik het op dezelfde manier doen zoals ik ook met mijn vorige telefoon de Huawei P8 Lite doen alleen werkt het niet. Ik kan nergens in mijn telefoon instellingen vinden waar staat dat ik de apps naar mijn SD kaart kan verplaatsen.

  Hebben jullie misschien een tip voor mij? Want ik heb altijd al last gehad van te weinig ruimte op mijn telefoon. Zou een beetje jammer zijn als dat niet zou lukken op een net gekochte telefoon. Er stond bij dat het gemakkelijk uit te breiden zou zijn met meer geheugen alleen ik betwijfel het..

  Alvast bedankt!

  • Jaak
   03 oktober, 2017 om 9:10

   beste,

   ik heb hetzelfde probleem en raak er maar niet uit.
   heeft u in tussentijd al een oplossing?
   jaak

 4. Bjorn_is_vis
  22 juli, 2018 om 12:09

  Ik heb een Samsung Galaxy J5, en daar is de indeling van mijn instellingen anders. Als ik naar een app ga, dan staat er geen inter geheugen of verplaatsen. Kan iemand me hiermee helpen?

 5. astrid de vries
  08 december, 2018 om 21:34

  Ik heb een lg d405n(l90) en mijn opslag is vol. graag wil ik apps op de sd kaart zetten maar dit lukt tot op heden niet. Wie kan mij vertellen hoe ik dit moet doen

 6. jeen
  25 februari, 2019 om 18:27

  het hangt ook van de andoid versie af of je apps naar een sd kaart kan zetten zo kan een android in de 4 serie dat dus echt niet (dus 4.4 enz) dit is pas later toepasbaar geworden …

 7. jeen
  25 februari, 2019 om 19:07

  ik bedoel dus dat dit vanaf android 4.4 kan android 5 was daarin al weer een heel stuk beter …

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.