Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Onderzoekers beweren: vingerafdruksensor is lang niet zo veilig als je denkt

Geschreven door
Geplaatst op17 april 2017, 10:13 CategorieOnderzoek

Onderzoekers in Amerika beweren dat de vingerafdruksensor in moderne smartphones lang niet zo veilig is als je denkt. Fabrikanten beweren dat niemand dezelfde vingerafdrukken heeft. Dat klopt, maar toch kunnen de sensors in 65 procent van de gevallen worden bedot met een soort standaard-vingerafdruk.

Basiskenmerken

Hoewel de vingerafdrukken van mensen inderdaad allemaal verschillen, neemt een vingerafdruksensor in een smartphone alleen een aantal basiskenmerken in zich op. Die basiskenmerken zouden vaak wel overeenkomen met de vingerafdrukken van meerdere mensen. Iemand die een smartphone wil bedotten met een valse vingerafdruk, heeft op die manier maar enkele pogingen nodig om binnen te komen.

65% raak

Door een handschoen te maken met vijf van die basis-vingerafdrukken erop, wordt de kans aanzienlijk vergroot dat een ongeautoriseerde persoon de telefoon kan ontsluiten, melden de onderzoekers. Ze hebben het geprobeerd en in tweederde van de pogingen is het ze gelukt. ”Alsof je een wachtwoord moet raden uit een rijtje van dertig mogelijkheden”, omschrijven ze.

Echter, de onderzoekers melden dat dit onder laboratoriumomstandigheden is gebeurd. Een dief zal er waarschijnlijk veel meer moeite voor moeten doen om een telefoon op deze manier binnen te komen.

Apple: nee, 1 op 50.000

De onderzoekers hebben hun resultaten laten zien aan The New York Times, die Apple om een reactie heeft gevraagd. Apple haalt zijn schouders op en meldt dat eigen onderzoek heeft bewezen dat de kans op een match met een andere vingerafdruk, vals of niet, 1 op 50.000 is. En niet 1 op 3, 2 op 3 of 1 op 30.

Irisscan

Overigens gaan steeds meer fabrikanten over op iets wat nog betrouwbaarder lijkt te zijn dan een vingerafdruk of een goed gekozen wachtwoord: de irisscan. Die ogenscanner is bijvoorbeeld in de Samsung Galaxy S8 ingebouwd.

  • Delen:
Apple iPhone 7 Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.