Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Spin 7 – tegenvallende convertible met 14″-scherm

Geschreven door
Geplaatst op26 april 2017, 13:20 CategorieReviews

De Acer Spin 7 is een 2-in-1-ultrabook van Acer. Het is een high-end-laptop, die je ook als een tablet kunt gebruiken door het scherm helemaal naar achteren te klappen. Het apparaat heeft een vanafprijs van 1.399 euro.

Acer Spin 7 – specificaties

Acer Spin 7
Scherm 14-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Core i7 (7th gen)
RAM 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu Lithium Polymer

Specs

De Intel Core i7-7Y75-processor is niet de beste van dit moment. Ja, het is wel een i7-variant, maar deze versie is ruim vijftig procent trager dan de gemiddelde Core i7-processor met zijn kloksnelheid van 1,3 GHz. Wel is de processor in staat die snelheid te verhogen naar 3,6 GHz waar nodig. In de processor zitten twee kernen, waardoor je er prima mee zou moeten kunnen multitasken. Maar in vergelijking met processors die beschikken over vier kernen zal het toch iets minder vlot gaan. Je krijgt dus niet de beste processor voor dit geld.

Waar we wel blij mee zijn, is het werkgeheugen. 8 GB is een mooi aantal, omdat je er dan verzekerd van bent dat Windows 10 niet zomaar trager wordt wanneer je veel applicaties open hebt staan, terwijl Windows ook nog gedraaid moet worden. 4 GB is wat ons betreft altijd net te weinig. Daarnaast wordt er 256 GB aan interne opslagruimte geleverd. Dat lijkt een laag aantal, kijkende naar de prijs. Bovendien is het zo dat er géén kaartsleuf aanwezig is voor een sd-kaart, waardoor je die ruimte dus ook niet zelf kunt uitbreiden.

Acer Spin 7 – hardware en design

Als de Acer Spin 7 ook maar íets is, dan is dat rugtas- en koffervriendelijk. Het apparaat weegt 1,2 kilogram en daar voel je amper tot niets van in een tas. Daarnaast is de 2-in-1-ultrabook slechts 11 millimeter dun, waardoor die ook gemakkelijk ergens tussen geschoven kan worden in een koffer. De behuizing bestaat uit aluminium en plastic en dat levert een wisselend resultaat op als het om de kwaliteit gaat. Het scherm is niet gemakkelijk te buigen, maar het toetsenbord juist weer wel. Ook kraakt het geheel zodra er een beetje kracht wordt gezet.

Desondanks oogt het apparaat stijlvol en laat Acer hiermee zien dat geheel zwarte laptops echt niet saai hoeven te zijn. Dat de kwaliteit van de onderkant van de laptop wat minder is, merk je overigens niet tijdens het typen, maar wel wanneer je hem vast hebt. Dat geeft de kwaliteit toch een wat goedkoper karakter mee en dat wil je niet voor een prijs van rond de 1.400 euro. Bovendien zorgen deze materialen en de kleur ervoor dat je altijd vingerafdrukken op de klep van de laptop ziet zitten en dat wordt mettertijd een groter irritatiepunt.

Display

Het scherm van de Acer Spin 7 is 14-inch groot. Dat is een prima formaat voor een laptop. Het biedt gebruikers genoeg ruimte aan om overzichtelijk op te kunnen werken, terwijl de behuizing compact kan blijven voor het vervoer. De schermresolutie bedraagt 1.080 bij 1.920 pixels en dat houdt in dat je er prima films en series op kunt kijken en meer dan prima op kunt werken. De pixeldichtheid is met 157 pixels per inch van gemiddeld niveau, maar staat een prettige kijkervaring niet in de weg. De kleuren zijn scherp, accuraat en behoorlijk levendig.

Connectiviteit

De Acer Spin 7 beschikt over drie poorten waarop je iets kunt aansluiten. Zo zijn er twee usb-type-c-poorten waar je de nodige accessoires op kunt aansluiten. Eén van die twee poorten kun je gebruiken voor het opladen van de ultrabook. Daarnaast is er een koptelefoonaansluiting. Verder ben je aangewezen op de wifi- en bluetooth-verbinding, die allebei prima werken. Er is geen sd-kaartsleuf aanwezig, wat ontzettend jammer is. Bestanden overzetten moet dus via usb of internet gebeuren en in een aantal gevallen is dat niet wenselijk of mogelijk.

Speakers

De speakers op de Acer Spin 7 kunnen behoorlijk wat geluid weergeven, wat in eerste instantie best een verrassing was voor zo’n compact design. Echter, na korte tijd merk je dat het meer gaat om een kakofonie, dan om een mooie weergave. Het basgeluid is nagenoeg afwezig. En hoe harder je de speakers zet, hoe scherper het geluid wordt — en dat is niet echt aangenaam. Daarom raden we aan altijd een koptelefoon of externe speakers te gebruiken, want deze speakers zijn niet van hoge kwaliteit. Maar er kan dus wel luid geluid uit komen.

Camera

De 720p-camera aan boord, die gelukkig bóven het scherm zit, maakt geen mooie foto’s. De gemaakte afbeeldingen zijn korrelig, kennen weinig detail en smeren de kleuren een beetje uit over het scherm. Maar goed, dit soort webcams zijn dan ook niet bedoeld om dagelijks foto’s mee te maken; desondanks hadden we toch een beetje op meer kwaliteit gehoopt. Voor Skype-gesprekken, waar video’s niet zo van belang zijn als het om gedetailleerde beelden gaat, is de kwaliteit prima. Helemaal wanneer je te maken hebt met kleine vensters.

Accuduur

Met de accu zul je het waarschijnlijk net geen dag redden. Acer claimt dat de batterij acht uur meegaat op een volle lading, maar dat hebben wij niet gered. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je ermee doet. Wij gebruiken veelal programma’s die veel van een accu vergen: Chrome en Photoshop vreten nou eenmaal veel energie. Je bent er dus niet van verzekerd dat je de volle acht uur haalt, dus neem altijd je oplader mee. Wij kwamen uit op een gebruikersduur van ongeveer 6,5 uur en dat is net te weinig om een werkdag mee door te komen.

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord biedt een fijne typervaring aan. Er zit weliswaar niet zo heel veel ruimte tussen de verschillende toetsen, maar dat neemt niet weg dat we er prima mee uit de voeten konden. De knopjes steken ook niet heel erg ver uit, maar bieden toch genoeg feedback om er zeker van te zijn dat de aanslag is geregistreerd. De trackpad is ontzettend groot en ruim, waardoor je lekker veel ruimte voor bewegingen hebt. Het oppervlak is glad en comfortabel en, ook heel belangrijk, kan overweg met de verschillende bewegingen van Windows 10.

Acer Spin 7 – software

De convertible draait op Windows 10. De aanwezige hardware zorgt ervoor dat Windows ontzettend soepel loopt, helemaal dankzij die 8 GB aan werkgeheugen. Dat komt door Windows 10 Home: dat is een versie van Windows 10 die niet al te veeleisend is op het gebied van hardware. Wanneer je een app opstart, duurt het echt niet lang voordat je ermee aan de slag kunt. Er wordt verder wel wat vooraf geïnstalleerde software meegeleverd, maar het zijn helaas applicaties die je niet meteen zelf zou willen gebruiken. En dat is altijd jammer.

Acer Spin 7 – in gebruik

De Acer Spin 7 is een licht apparaat en dat heeft voordelen. Zoals gezegd merk je er weinig van wanneer je hem meeneemt in je tas of koffer. Maar in dit geval is er een designelement over het hoofd gezien, lijkt wel. De klep met daarin het scherm is namelijk veel zwaarder dan de basis van de laptop ( het toetsenbord), waardoor het scherm niet echt stevig blijft staan. Wel wanneer je gewoon op een tafel tikt. Maar wanneer je met de laptop op schoot werkt of ermee rondloopt, dan merk je al gauw dat het scherm zichzelf naar achteren klapt.

We hebben de Spin 7 vaker als laptop dan als tablet gebruikt. Het is duidelijk dat Acer het product ook meer als laptop dan als tablet in de markt heeft gezet — de tabletfunctie lijkt hier meer als een handige extra te zijn gepresenteerd. Het toetsenbord typt ontzettend fijn en de trackpad is groot, glad en luistert nauw. En hoewel het scherm wellicht niet zo’n hoge pixeldichtheid heeft, hebben we toch enorm kunnen genieten van de video’s die we hebben bekeken op YouTube en Netflix. De kleurenweergave is breed en de beelden zijn best scherp.

Verder is het mogelijk de Acer Spin 7 in twee andere modi te gebruiken: de tent- en presentatiemodus. Hoewel de presentatiemodus zijn werk goed doet (zolang er geen beweging in de tafel zit), waren we er niet altijd zeker van dat de ultrabook in zijn tentmodus zou blijven staan. De scharnieren lijken nogal zwak te zijn, waardoor we het idee hadden dat het scherm en het toetsenbord langzaamaan uit elkaar schoven. Dat heeft weer te maken met het scherm dat zwaarder is dan het toetsenbord: beide helften zouden even zwaar moeten zijn.

Prestaties

De Acer Spin 7 beschikt dus over een Intel Core i7-7Y75-processor. Die Y is hier erg belangrijk, aangezien die laat zien dat het in feite een Core M-processor is, maar dan met een andere naam. Daardoor is het zo dat de kloksnelheid veel lager uitvalt dan bij een reguliere of zelfs gemiddelde i7-processor. Deze processor vergt weinig energie voor hogere prestaties, maar zonder goed koelsysteem houdt ‘ie dat niet vol. En dat is helaas wat hier het geval is, waardoor je dus nooit echt lang kunt genieten van de volledige processorkracht.

In de praktijk betekent dat het volgende: nee, het is niet de snelste chip van dit moment, maar het is wel een chip die uitermate geschikt is voor ontzettend dunne laptops, waar je dagelijkse taken op kunt verrichten. Ook komt er weinig tot geen geluid af van de chip. Maar het ligt er dus maar net aan wat je wil doen: als je Photoshop gebruikt, dan zul je merken dat de laptop het er aanzienlijk zwaarder mee heeft dan wanneer je alleen de Edge-browser gebruikt. De processor is niet te vergelijken met de Dell XPS 13 of de HP Spectre x360.

Acer Spin 7 – conclusie

De vraag is een beetje voor wie Acer de Spin 7 gemaakt heeft. Het bedrijf probeert hiermee op het hogere segment van de markt te komen, wanneer we naar de specs kijken. Maar uit onze praktijkervaringen blijkt dat het apparaat gewoon niet in de buurt komt van soortgelijke producten, die overigens goedkoper worden aangeboden, zoals die HP Spectre x360. Die convertible biedt een veel uitgebreidere ervaring aan voor ruim drie- tot vierhonderd euro minder. Bovendien heeft die betere specs en ook nog eens een robuuster en mooier design.

De Acer Spin 7 is vooral een mooie laptop om naar te kijken, maar heeft gewoonweg een veel te hoog prijskaartje (1.399 euro). De bouwkwaliteit laat wat te wensen over, de speakers zijn niet denderend en ook de processor kan de ongeïnformeerde consument negatief verrassen. Een Intel Core i7 klinkt natuurlijk hartstikke mooi, totdat je gaat kijken wat het voor processor is en van een koude kermis thuis kan komen. Ook zijn er weinig aansluitmogelijkheden en hadden we toch wel iets extra’s verwacht — het is het allemaal nét niet.

Minpunten

 • Processor is traag
 • Bouwkwaliteit ondermaats
 • Duur voor wat je ervoor krijgt

Pluspunten

 • Genoeg werkgeheugen
 • Scherm toont mooie beelden
 • Zwart is niet saai

Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Wesley Akkermanproduct
 • Delen:
Acer Spin 7
Acer Spin 7
Windows 10

Reacties

 1. eric
  26 oktober, 2018 om 18:53

  Werk al lang met deze laptop. Tov andere gaat de koeler niet crazy tijdens het gebruik. Het is echt een perfect ding. De vingerafdrukken is wel een ding. ik draai zelfs 3d inventor zonder problemen. maar tablet functie totaal onbelangrijk en niet nuttig

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.