Review: Samsung Galaxy Tab S3 – een premium Android-tablet

19 april 2017 + 10 minuten 3 Reacties
samsung-galaxy-tab-s3-foto-1

De Samsung Galaxy Tab S3 is een premium Android-tablet pur sang. Maar of hij ook zijn hoge prijs waard is, bekijken we in deze recensie. De tablet heeft een adviesverkoopprijs van 679 euro.

Samsung Galaxy Tab S3 – specificaties

Samsung Galaxy Tab S3
Scherm 9,7-inch, 2.048 bij 1.536 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 820
RAM 4GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, microSD
HDMI Nee
USB Ja, usb-type-c
GPS Ja
4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s Vijf megapixel voor, dertien megapixel achter
Accu 6000 mAh Lithium Polymer

Specs

De Samsung Galaxy Tab S3 beschikt over een Qualcomm Snapdragon 820-processor. Die processor is nog best nieuw te noemen, alhoewel er al een opvolger beschikbaar in de vorm van de Snapdragon 821, die we bijvoorbeeld aantreffen in de OnePlus 3T. De snelheid bedraagt 2,15 GHz en dat is behoorlijk snel voor een tablet (er zijn maar weinig tablets die deze snelheid halen). Verder zijn er vier kernen aanwezig, waardoor de Galaxy Tab S3 met gemak voor multitasking kan worden gebruikt. Meerdere apps open hebben staan is geen probleem.

Ook is er 4 GB aan werkgeheugen aanwezig. Voor een energie- en geheugenzuinig systeem als Android, dat met Android 7.0 Nougat ook nog draait op hardware met 2 GB aan werkgeheugen, is dit meer dan voldoende. De tablet voelt dankzij de huidige combinatie hardware vlot en soepel aan. Verder is er 32 GB aan opslaggeheugen. Dat kan weinig zijn als je er veel op wil gamen, maar voor andere toepassingen moet dit genoeg zijn. Je kunt altijd een micro-sd-kaart tot 256 GB in het apparaat plaatsen waar je ook games, apps en bestanden op kunt bewaren.

Samsung Galaxy Tab S3 – hardware en design

Samsung heeft het design van de Galaxy Tab S3 simpel en stijlvol gehouden. Het scherm neemt aan de voorkant een groot oppervlak in beslag. Maar het is nou ook weer niet zo dat het een randloos design is – integendeel. De randen zijn echter ook niet dik te noemen. Ze zijn breed genoeg om de tablet comfortabel vast te kunnen houden, zonder dat je meteen met je vingers op het scherm zit. Aan de onderkant van het scherm zitten twee capacitieve knoppen (terug en recent), met in het midden een fysieke thuisknop met daarin een vingerafdruklezer.

De tablet is ook lekker dun en helemaal niet zwaar. Net zoals een aantal andere aspecten van deze tablet, is het apparaat wat gewicht en afmetingen betreft te vergelijken met de Asus ZenPad 3S 10. Het glazen design is wel uniek, aan zowel de voor- als achterkant. Dit heeft altijd een groot nadeel: vingerafdrukken. Het ziet er echt fantastisch uit, totdat je het apparaat daadwerkelijk gebruikt en constant de neiging hebt om het glas schoon te vegen. De één heeft daar waarschijnlijk meer last van dan de ander — het ziet er in elk geval heel mooi uit.

Aan de linkerkant van de tablet zit een aansluiting voor een extern toetsenbord. Met dat toetsenbord tover je de Galaxy Tab S3 moeiteloos om in een station waar je ook op kunt werken. Android heeft zich in de laatste paar maanden ontpopt tot een besturingssysteem waar je ook zakelijk prima op terecht kunt. En Samsung maakt daar nu dankbaar gebruik van door een optionele accessoire uit te brengen die mensen in staat stelt de tablet voor meer dan alleen entertainment te gebruiken. Daarmee heeft de Tab S3 een streepje voor op de rest.

Rechts zitten de volume- en aan-uitknop. Die zijn prettig bereikbaar en bieden genoeg feedback. Ook zit hier de opening voor de sim- en micro-sd-kaart. Een ander opvallend kenmerk aan het design van de tablet zijn de vier speakers aan boord. Op alle hoeken zitten ze. Het idee daarachter is dat je daardoor niets van het geluid hoeft te missen, hoe je de tablet ook vasthoudt (ondersteboven of niet). De camera op de achterkant zit precies in het midden en kan daardoor prima worden gebruikt voor een kiekje hier en daar.

Display

De Samsung Galaxy Tab S3 beschikt over een riant scherm van 9,7-inch en een hoge schermresolutie van 2.048 bij 1.536 pixels. Dat resulteert in een hoge pixeldichtheid van 264 pixels per inch. Dat is behoorlijk scherp te noemen. Dat betekent ook dat afbeeldingen en video’s er spetterend uitzien. Dankzij het super amoled-scherm spatten de kleuren van het scherm en bewegen animaties vloeiend. De beelden, wat je ook aan het doen bent, ogen totaal niet korrelig. Het is een genot om naar foto’s en video’s te kijken op dit scherm.

De tablet biedt ondersteuning aan voor HDR-content. HDR staat voor high dynamic range en zorgt ervoor dat de kleuren veel rijker worden weergeven. Ook wordt het zwart dieper en lijken alle beelden veel natuurlijker over te komen. Maar daar heb je natuurlijk wel geschikte content voor nodig en die tref je nog niet overal aan. Videostreamingdiensten als Netflix en Amazon Prime Video hebben wel al HDR-materiaal, dus daarmee kun je goed zien hoe mooi het scherm daadwerkelijk is. Voor meer info over HDR kun je dit artikel lezen.

Connectiviteit

De Tab S3 beschikt over een aantal opties met betrekking tot connectiviteit. Zo is er uiteraard ondersteuning voor wifi en bluetooth (versie 4.2). Daarnaast is er een koptelefoonaansluiting en een usb-type-c-poort, waar je hebt apparaat snel mee kunt opladen. Verder treffen we er een snelheidsmeter, nabijheidssensor, digitaal kompas, gps, gyroscoop en stappenteller. Bovendien kun je een versie kopen die 4g-simkaarten ondersteunt, zodat je de tablet ook onderweg kunt gebruiken. Je hebt dan niet altijd een wifi-verbinding nodig.  

Speakers

De Galaxy Tab S3 beschikt over vier speakers: twee aan de onderkant en twee aan de bovenkant. Daardoor maakt het niet uit hoe je de tablet vasthoudt: je krijgt het geluid goed te horen. De speakers zijn getuned door AKG, dat nu onderdeel van Samsung is. Ze laten een prettig en krachtig geluid horen en kunnen ook hard gezet worden zonder dat het meteen ten koste gaat van de kwaliteit. Echter, doordat er vier speakers zijn, kan het ook gebeuren dat het geluid nogal ver weg aanvoelt, maar dat neemt niet weg dat ze ontzettend degelijk zijn.

Camera’s

Je koopt nooit een tablet vanwege de camera aan boord. Desondanks heeft Samsung een behoorlijke camera op de achterkant geplaatst, die beschikt over dertien megapixel. Op de voorkant zit er een van vijf megapixel, die video’s in full hd kan opnemen — handig voor videogesprekken. De camera op de achterkant kan video’s in 4K opnemen: die beelden zien er voortreffelijk uit. De beelden zijn scherp en gedetailleerd en kunnen goed overweg met diepteverschillen. De kleuren komen ook echt goed tot hun recht, zeker op dit scherm.

Accuduur

Met een accu van 6.000 mAh heb je te maken met een batterij die redelijk groot is. Desondanks bestaan er tablets op de markt die eenzelfde schermgrootte, maar een iets grotere batterij hebben. Met deze accu kom je gemakkelijk de dag door, of je nu aan het internetten of video’s aan het kijken bent. Met gaming gaat het vaak iets harder, maar je kunt over het algemeen de oplader thuis laten wanneer je hem ergens mee naartoe neemt. Gemiddeld moet je wel acht tot tien uur, bij constant gebruik, uit de accu van 6.000 mAh kunnen halen.

Samsung Galaxy Tab S3 – software

De Samsung Galaxy Tab S3 draait op Android 7.0 Nougat, met daaroverheen de Samsung Experience-softwareschil. Deze schil is toegankelijk en daardoor simpel in gebruik te nemen. In de afgelopen twee jaar heeft de fabrikant flink aan de software, voorheen bekend als TouchWiz, gesleuteld, waardoor we nu echt een mooi product overhouden. Het systeem voelt minder opgeblazen aan, terwijl er wel degelijk meer functies in zijn verwerkt. De Samsung Experience voelt veel overzichtelijker aan, waar je binnen no-time de weg weet.

Het snelle menu aan de bovenkant, die je naar beneden trekt vanaf de statusbalk, voelt ook niet meer log aan. Bovendien bundelt de software automatisch notificaties bij elkaar. Mocht je iets niet kunnen vinden binnen de instellingen, dan kun je er nu naar zoeken middels het zoekvenster; de tablet doet aanbevelingen op basis van de dingen die je doet binnen die instellingen — dat soort kleine verbeteringen zorgen ervoor dat de software minder afschrikt en je in staat stellen de dingen aan te passen of te vinden die je zoekt. Het ziet er gelikt uit.

Sommige mensen zien het als een nadeel, anderen weer als een voordeel: vooraf geïnstalleerde applicaties. De Samsung Galaxy Tab S3 staat er al vol mee. Je krijgt apps van Samsung, Google én Microsoft. Deze apps zijn niet te verwijderen, maar (in veel gevallen) wel helemaal uit te schakelen. Desondanks ben je die ruimte al meteen kwijt op het moment dat je de tablet koopt en dat is zonde, helemaal wanneer je maar 32 GB aan opslagruimte tot je beschikking hebt. De beschikbare ruimte bedraagt daardoor net iets meer dan 23 GB.

Samsung Galaxy Tab S3 – in gebruik

De Samsung Galaxy Tab S3 is een bijzonder fijne tablet om in gebruik te nemen. Maar alleen wanneer je omgeving niet ál te licht is. Dat glazen design heeft namelijk nog een nadeel: het reflecteert heel erg. Zomaar in de tuin zitten en een video bekijken in de zon, zit er niet altijd in en dat is jammer. Maar verder hebben we weinig aan te merken op het gebruik. De tablet is snel, soepel en draait perfect — maar minder hoef je ook niet te verwachten van deze hardware. Android voelt ontzettend vlot aan, ook met de Samsung Experience-softwareschil.

Is je omgeving niet zo licht, dan heb je te maken met één van de mooiste tabletschermen van dit moment. De beelden ogen fantastisch, wat je ook aan het doen bent. De tablet is licht en dun en past daardoor goed in een tas of koffer. Ook voelt het apparaat niet zwaar aan bij langdurig gebruik, wat altijd welkom is. We hebben de tablet er vaak even bij gepakt om wat op te zoeken, omdat het sneller was dan achter de laptop te kruipen. Daarnaast hebben vrienden en familie ook kunnen genieten van dat super amoled-scherm, tijdens het laten zien van foto’s.

Prestaties

De Qualcomm Snapdragon 820 mag dan misschien niet meer de nieuwste processor zijn, het is nog steeds een ontzettende fijne chip. Je kunt moeiteloos twee apps naast elkaar draaien, zonder dat je haperingen of vertraging zult opmerken. De processor is en blijft voorlopig krachtig genoeg voor nieuwe 3d-spellen. In de komende maanden hoef je je geen zorgen te maken dat de prestaties achteruitgaan of dat je iets niet kunt doen vanwege de chip. Ja, hij is al wat ouder, maar nog steeds goed. De prestaties van de Galaxy Tab S3 liegen er niet om.

Stylus

Samsung levert standaard de S Pen mee bij de tablet. Dit is de stylus van het bedrijf. Helaas is het zo dat er in de tablet zelf geen ruimte voor de stylus is en dat je die dus altijd zelf mee moet nemen (en hopelijk niet kwijtraakt). Desondanks is het meeleveren van deze verder fijne stylus, die werkt zoals je dat gewend bent van Samsung, een luxemiddel waar andere tablets niet aan kunnen tippen. Je maakt moeiteloos een snelle notitie of tekening met de accessoire. Het maakt de tablet wat breder inzetbaar tijdens je dagelijkse bezigheden.

Samsung Galaxy Tab S3 – conclusie

Het reflecterende scherm gooit misschien een beetje roet in het eten, maar voor de rest wijst alles erop dat Samsung met de Galaxy Tab S3 een fantastische tablet heeft uitgebracht. De tablet ondersteunt HDR-materiaal (dat helaas nog niet breed verkrijgbaar is, maar waar wel steeds meer van wordt uitgebracht), is inzetbaar als een 2-in-1-tablet (maar je moet daarvoor nog wel even een los toetsenbord kopen van 130 euro) en heeft vier speakers die ervoor zorgen dat je altijd goed geluid hebt, hoe je de tablet ook op dat moment vasthoudt.

Qua hardware hebben we niets te klagen en ook het scherm is fantastisch, maar om die reden zou je ook voor de Asus ZenPad 3S 10 kunnen gaan. Die tablet is inmiddels qua prijs beneden de 400 euro gezakt en daarmee aantrekkelijker geprijsd dan de Tab S3. Er zit misschien een iets minder krachtige processor in, maar het werkgeheugen is evenveel en qua interne opslagruimte is er zelfs een verdubbeling aanwezig. Daardoor voelt de Tab S3 toch wat duur aan voor wat je ervoor in huis haalt (ook vanwege de al wat oudere processor).

Helemaal wanneer je voor de combinatie met het toetsenbord wil gaan, waardoor er een totale prijs van om en nabij de 800 euro tevoorschijn komt. Je koopt deze tablet, omdat je een apparaat wilt hebben dat lang meegaat en is voorzien van functies die daarvoor zorgen, zoals bijvoorbeeld het kunnen afspelen van HDR-content. Maar je moet het dan niet erg vinden dat je niet altijd alles nú kunt doen wat je er wel mee zou willen doen, waardoor een investering van 680 of zelfs 800 euro toch wat teveel gevraagd is. Aan de kwaliteit ligt het niet.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooie combinatie hardware
  • Scherm is ongeëvenaard
  • Samsung Experience is overzichtelijk en mooi

Minpunten
  • Reflecterend scherm

  • Dure tablet, dure accessoires
  • Speakers klinken wat ‘ruim’

Reacties (3)