Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eerste screenshots van besturingssysteem Fuchsia, mogelijke opvolger van Google’s Android

Geschreven door
Geplaatst op8 mei 2017, 23:26 CategorieBesturingssystemen
Screenshots: Ars Technica

We weten al maanden dat Google achter de schermen aan een nieuw besturingssysteem werkt, Fuchsia, voor zowel tablets, smartphones als internet-of-things-apparaten in huis. Nu zijn er voor het eerst een heleboel screenshots en een filmpje van Fuchsia te zien.

Anders dan Android of Chrome

Fuchsia lijkt in het geheel niet op Android of Chrome, de twee besturingssystemen die Google voor smartphones, tablets en laptops heeft bedacht. Het is ook niet gebouwd op Linux, zoals de andere twee, maar op een zelfontwikkelde kernel die Google Magenta noemt.

Kaarten in plaats van iconen

Fuchsia heeft inmiddels een user interface gekregen, waaruit blijkt dat het besturingssysteem kan functioneren op smartphones en tablets. Er ontvouwt zich een multi-window OS op het scherm, dat een soort kaarten laat zien met de apps, in plaats van iconen met vaste plekken op het scherm zoals bij Android, Google en Windows. Ars Technica valt de eer te beurt om de eerste screenshots te openbaren.

Fuchsia en Armadillo

De user interface van Fuchsia heet Armadillo, en het is de eerste UI van het systeem. Zowel Armadillo als toekomstige Fuchsia-apps zijn gebouwd met behulp van de Flutter-SDK die Google gebruikt om cross-platform apps te produceren. Die apps kunnen dus bijvoorbeeld ook draaien onder Android of iOS. Kortom, een ander besturingssysteem is niet meer nodig, want onder Fuchsia draait alles en alles van Fuchsia draait ook op andere mobiele platformen.

Voor smartphones en tablets

In de screenshots valt te zien hoe Ars Technica zelf een versie van Armadillo weet aan te maken. Hieruit wordt tevens duidelijk dat het nieuwe besturingssysteem toch op smartphones en tablets is gericht, en niet alleen maar op smart home-apparaten, zoals vorig jaar nog gedacht werd. Op de tablet-screenshots is goed te zien hoe wel vier apps gelijktijdig in split-screen modus kunnen werken.

Je kunt in Armadillo verschillende ‘kaarten’ op het scherm halen, die in split-screen modus of als een tab van een window kunnen draaien.

Experiment of meer?

Het is niet helder wat Google nu precies van plan is met Fuchsia. Gaat het Android en/of Chrome vervangen of wordt het een geheel nieuw OS naast deze twee? Is het een experiment om te kijken wat er nog meer mogelijk is naast Android, wat het meestgebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld is? Tijdens Google I/O, de grote beurs voor software-ontwikkelaars, verwachten we binnenkort meer te horen over Fuchsia.

  • Delen:
Apple iPad Pro
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.