Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google start Project Treble voor snellere Android-updates

Geschreven door
Geplaatst op14 mei 2017, 11:43 CategorieAndroid

Google heeft Project Treble aangekondigd. Dit is een aanpassing in Android, waardoor dit mobiele besturingssysteem voortaan veel sneller van updates kan worden voorzien. Ook bij telefoons en tablets die door de fabrikant van een eigen user interface zijn voorzien.

Androidversies

Hiermee wil Google het grootste probleem van Android tackelen: het feit dat er zoveel versies in omloop zijn, en dat fabrikanten na een tijdje niet meer willen updaten. Dat werkt veiligheidsproblemen in de hand. Door de fabrikanten toe te staan om updates eenvoudiger uit te rollen, hoopt Google dat in de toekomst het leeuwendeel van de Android-apparaten op één en dezelfde versie loopt, en dat beveiligingsupdates sneller en makkelijker kunnen worden verspreid.

Minder kosten

Het scheelt de fabrikanten ook flink wat kosten, want bij elke nieuwe Android-update moet momenteel de hele eigen user interface ook weer worden aangepast. Dat is straks makkelijker. Project Treble stelt tevens ontwikkelaars van apps in staat om hun apps zo te schrijven dat ze geschikt zijn voor meerdere platformen, dus ook voor meerdere versies van Android. Zo hoeven ze niet bij elke nieuwe Androidversie helemaal opnieuw te beginnen met het aanpassen van hun app.

Project Treble

Wat ook belangrijk is, is dat Google via Project Treble Android zo heeft aangepast, dat veel extra werk door eisen van de chipfabrikanten (zoals Qualcomm) aan de software overbodig is geworden. Ze hoeven alleen het Android OS framework te updaten, en ze zijn klaar. Via Project Treble lopen ontwikkelaars als het ware om de eisen van de hardware-leveranciers heen. Google noemt dit modulaire opbouw; de software wordt in lagen geknipt en de app-ontwikkelaars en fabrikanten hebben elk maar één laag te behandelen voor een update.

Vanaf Android O

Het ziet er echter niet naar uit dat Project Treble van toepassing is op bestaande en oudere toestellen. Het zal waarschijnlijk pas worden uitgerold met de volgende versie van Android O. En alle latere versies die er nog aankomen natuurlijk.

  • Delen:
Samsung Galaxy S7 Edge
Android Marshmallow (6.0)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.