Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nieuwe processors van ARM zijn energiezuiniger, sneller en een stuk flexibeler

Geschreven door
Geplaatst op29 mei 2017, 10:44 CategorieHardware

Chipfabrikant ARM heeft maandag nieuwe processors aangekondigd: de Cortex-A75 en de Cortex-A55. Deze chips zijn sneller en energiezuiniger. Maar ze zijn ook flexibeler: hardware-afnemers kunnen de chips nu zelf samenstellen, bijvoorbeeld.

Nieuwe processors van ARM

ARM heeft maandag twee nieuwe processors aangekondigd: de Cortex-A75 en de Cortex-A55. De A-75 is top-tier en kan ongeveer 22 procent beter presteren dan zijn voorganger, de A73. De A55 is bedoeld voor midrange apparaten en is behoorlijk efficiënt, aldus ARM. Daarnaast heeft het bedrijf ook de Mali-G72-gpu aangekondigd, een graphics processing unit. Deze unit zorgt voor de grafische kwaliteit van een slim apparaat. In vergelijking met diens voorganger, de G71, zou de G72 een verbetering laten zien van 25 procent, aldus de chipfabrikant.

Het bedrijf ARM is een belangrijke speler op de markt voor mobiele apparaten. De fabrikant levert zijn chips aan Qualcomm, die verantwoordelijk is voor de Snapdragon-serie, aan Samsung, die de Exynos-processors maakt, en Apple, die de chips gebruikt voor haar A-serie. De processors van deze bedrijven zijn gemaakt volgens de instructies en blauwdrukken van ARM. Ook is het zo dat een hoop dingen mogelijk zijn door dit bedrijf, waaronder machine learning, virtual reality, augmented reality en kunstmatige intelligentie.

Dynamische processors

De Cortex-A75 en A55 zijn Dynamiq CPU’s van ARM. Die term houdt in dat de processors dynamisch zijn en door de afnemer zelf zijn vorm te geven. Normaal gesproken zou een processor met acht kernen vier sterke en vier minder krachtige cpu’s aan boord hebben, zodat er kan worden afgewisseld en daarmee energie bespaard kan worden. Nu hebben hardware-afnemers, zoals Qualcomm, de kans om bijvoorbeeld zeven energiezuinige kernen te gebruiken en één krachtige. De fabrikanten hebben dus nu veel meer mogelijkheden.

Zo kunnen hardwarefabrikanten zelf een mengsel maken dat het beste bij een apparaat past: sommige processors kunnen dus heel energiezuinig, maar niet ontzettend krachtig zijn — of juist andersom. Het is aan de fabrikant om zelf een balans te kiezen die bij een slim apparaat past. Door een betere architectuur, micro-architectuur en software-optimalisatie zouden hardware en software ook nog beter op elkaar kunnen worden afgestemd — wat een vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie kan realiseren.

De Cortex-A55

De Cortex-A55 zal tien tot dertig procent beter gaan presteren. De processor moet vijftien procent energiezuiniger zijn — maar daarbij wordt dus nog geen rekening gehouden met de aanpassingsmogelijkheden. ARM claimt dat er zo’n drieduizend mogelijke configuraties beschikbaar zijn.

De Cortex-A75

De Cortex-A75 zou een verbetering van 22 procent moeten laten zien ten opzichte van zijn voorganger. Deze processor is geschikt voor een infrastructuur, auto’s en uitgebreide, mobiele apps. Daar vallen virtual en augmented reality onder, evenals high-end games. Verder is de chip in staat om apparaten met een groot scherm te voorzien van dertig procent meer kracht.

De verwachting is dat de eerste apparaten met deze nieuwe chips begin 2018 zullen worden gelanceerd, aangezien de processors al eind 2016 zijn vrijgegeven aan hardwarepartners.

  • Delen:
Lenovo Yoga 720 (13 inch)
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.