Review: Huawei P10 Plus – grote phablet met 6 GB aan werkgeheugen

24 mei 2017 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-p10-plus-foto-9

De Huawei P10 Plus is een 5.5"-phablet met Android 7.0 Nougat, een dubbele Leica-camera, vingerafdrukscanner, 6 GB aan ram en 128 GB geheugen. In deze recensie nemen we de phablet uitgebreid onder de loep. De P10 Plus kost momenteel ongeveer 750 euro.

Huawei P10 Plus – specificaties

Huawei P10 Plus
Scherm 5,5-inch, 2.560 bij 1.440 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 960
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s Acht megapixel voor, twaalf megapixel achter
Accu 3750 mAh Lithium Polymer

Specs

De Huawei P10 Plus is voorzien van de Kirin 960-processor. Dit is een krachtig systeem op een chip bestaande uit vier kernen die zijn geklokt op 2,4 GHz en vier kernen die zijn geklokt op 1,8 GHz. Dit is niet de nieuwste chipset meer en de fabrikant heeft deze processor ook al voor vorig jaar uitgebrachte toestellen gebruikt. Daar tegenover staat wel 6 GB aan werkgeheugen: een hoeveelheid die we nog maar amper tegenkomen in het Android-landschap. Onder andere de OnePlus 3T biedt zo veel werkgeheugen aan (tegen een lagere prijs!).

Huawei meldt dat de Huawei P10 Plus kan leren van de gebruiken van de eigenaar en werkgeheugen kan gebruiken op momenten waarop dat extra nodig is. Dit zou voor een pijnloze ervaring moeten zorgen. Echter — wij hebben hier niets van gemerkt in vergelijking met andere Android-smartphones. Of de software doet, in combinatie met de hoeveelheid werkgeheugen, zijn werk heel goed, of het valt allemaal wel mee en zocht Huawei een onderdeel waarmee het de concurrentie voorbij kon gaan. 6 GB is in elk geval lekker veel geheugen.

Huawei P10 Plus – hardware en design

Huawei heeft uitstekend zijn best gedaan om de Huawei P10 Plus op een iPhone 7 Plus te laten lijken. Het is een aantal keer voorgekomen op de redactie dat een collega dacht dat ondergetekende een iPhone bij zich had in de periode dat de P10 Plus gebruikt werd. En op de thuisknop, met de geïntegreerde vingerafdruklezer, na, lijkt de P10 Plus ook écht op een iPhone 7 Plus. De knop is echter ovaal, daar waar dezelfde knop op de grote iPhone een cirkel is. Ook de camera’s op de achterkant zitten op dezelfde positie als bij de 7 Plus.

De designers van de Huawei P10 Plus hebben verder geen gekke fratsen uitgehaald. Er zijn geen dunne schermranden aanwezig. Die aan de zijkant hebben een normaal formaat, terwijl de randen aan de boven- en onderkant wel enigszins dik zijn. Het apparaat is ook breed te noemen, zeker in vergelijking met de Samsung Galaxy S8. Rechts zitten er twee goed bereikbare knoppen: de volume- en de aan-uitknop. Links treffen we de lade aan waar je een micro-sd- en sim-kaart in kunt stoppen en onderop zit de usb-type-c-poort.

Daar zit ook de luidspreker en de koptelefoonaansluiting. Het voelt allemaal standaard en vertrouwd aan, waardoor we het idee hebben dat Huawei dit jaar voor veilig ging. Qua design zijn er geen opmerkelijke of vooruitstrevende features (wat ook niet ieder jaar hoeft, natuurlijk). Wel is er nog een klein opvallend element wat de aan-uitknop betreft: die is voorzien van wat reliëf, wat ervoor zorgt dat je vinger niet zo gemakkelijk over de knop glijdt. Helaas zit de vingerafdruklezer dus niet aan de achterkant op dit model.

Display

Het scherm van de Huawei 10 Plus is één van zijn sterkste punten. De display van 5,5-inch beschikt over een hoge quad hd-resolutie (2.560 bij 1.440 pixels) en de beelden die getoond worden, zien er ontzettend scherp en helder uit. De kleuren zijn misschien niet zo diep als op de amoled-toestellen van Samsung, maar het lcd ips-scherm doet zijn werk goed (helaas betekent het in dit geval ook dat de P10 Plus, door het ips-scherm, geen ondersteuning aanbiedt voor Google Daydream, het mobiele virtualrealityplatform van Google).

Wanneer je de Huawei P10 Plus uit de doos haalt, kunnen de kleuren een beetje koeltjes overkomen. Of je dat mooi vindt, is natuurlijk persoonlijk — maar je kunt de kleurenweergave in elk geval aanpassen en zulke aanpassingsmogelijkheden zijn altijd een pluspunt. Bovendien kan het scherm ook ontzettend helder gemaakt worden. Buiten in de zon op je scherm kijken is geen probleem. Desondanks zul je die helderheid waarschijnlijk ongeveer op vijftig procent houden. Dat is goed genoeg voor dagelijks gebruik (en beter voor de accu!).

Connectiviteit

Huawei heeft de Huawei P1o Plus uitgerust met een usb-type-c-poort, waarmee je het toestel lekker snel kunt opladen. Ook is er ruimte voor twee simkaarten of één simkaart en een micro-sd-kaart. Uiteraard is er ondersteuning voor wifi en bluetooth (versie 4.2) en kun je rekenen op support voor nfc, gps en een infraroodpoort. Daarnaast ondersteunt de P10 Plus snelladen en kun je het toestel vaak binnen anderhalf uur weer helemaal opladen. Hoe minder je tijdens het opladen het toestel gebruikt, hoe sneller het uiteindelijk opgeladen zal zijn.

Speakers

Net zoals veel smartphones vandaag de dag, heeft ook de Huawei P10 Plus slechts één speaker aan de onderkant zitten. En hoewel dat geluid op zich prima is voor handsfree gesprekken of gemiddelde YouTube-video’s, stelt het toch enigszins teleur. Je betaalt immers de hoofdprijs voor dit toestel, dus mag je er ook wel iets meer van verwachten. Ja, de sound klinkt behoorlijk helder, maar op hogere volumes ontstaat er toch helaas een vorm van ruis. Zet die volumeknop dus nooit te hoog, want aan het einde van de dag heb je er maar weinig aan.

Camera’s

Huawei heeft de P10 Plus voorzien van een goed camerasysteem. Er zitten er twee op de achterkant: ééntje wordt gebruikt voor het vangen van kleur, terwijl de andere zich stort op licht en contrast. In theorie houdt dit in dat je meer kwaliteit in een foto kunt stoppen dan wanneer je werkt met één camerasensor. Uit onze praktijkervaring blijkt dat gelukkig ook zo te zijn. Bovendien verwerkt de smartphone de beelden ook veel sneller dan gemiddeld, zelfs wanneer je een HDR-foto neemt. Over het algemeen zijn de foto’s zeer scherp te noemen.

De foto’s in het donker zijn niet slechter of beter dan de foto’s die concurrerende modellen maken met weinig licht. Er is altijd wat ruis aanwezig. Desondanks kun je toch spreken van een mooie kwaliteit en dat heeft weer te maken met de grote opening in de camera. Je hebt ook de mogelijkheid om met allerlei instellingen te spelen en die op te slaan, zodat je altijd de beste foto’s kunt maken. Ook kun je video’s maken in zes frames per seconde in 1080p. Wanneer je Ultra HD-video wil schieten, dan moet je het doen met dertig frames per seconde.

Accuduur

De Huawei P10 Plus beschikt over een grote accu van meer dan 3700 mAh, maar het toestel heeft ook veel energie nodig om zijn werk te kunnen doen. De grote accu betekent in dit geval niet direct dat je er langer dan één dag mee kunt doen. We deden er steeds iets langer dan 24 uur mee, dus reken er maar op dat je de phablet eenmaal daags moet opladen. Dat is op zich niet vreemd, maar we hebben inmiddels al phablets gezien die het langer uithielden. Wanneer je veel games speelt of video’s kijkt, dan gaat het natuurlijk nog sneller.

Huawei P10 Plus – software

De Huawei P10 Plus wordt direct geleverd met Android 7.0 Nougat, met daaroverheen de Android-schil van de fabrikant: EMUI 5.1. Die schil is overigens door de gebruiker aan te passen, met verschillende thema’s. Dat kunnen we ook echt aanraden, want het thema dat door Huawei geselecteerd is, geeft de smartphone geen premium gevoel met zich mee. De iconen zien er afgrijselijk uit. Gelukkig kun je dat zelf verder aanpassen door iconenpakketen of iets dergelijks te downloaden, maar qua vormgeving is dus niet alles er op vooruitgegaan.

Het snelle menu aan de bovenkant van het scherm ziet er wel mooi en overzichtelijk uit. Bovendien geeft Huawei mensen de mogelijkheid om de indeling van de launcher te kiezen. Standaard zal er geen app-ladeknop aanwezig zijn, maar die kun je binnen no-time vinden binnen de overzichtelijke instellingen. Net als Samsung heeft Huawei dus ook flink geïnvesteerd in zijn software. Dat pakt op een hoop plekken goed uit, maar op een aantal dus niet. Maar Android zou Android niet zijn als je dat niet zou kunnen aanpassen naar je eigen wensen.

Verder levert Huawei het toestel met een groot aantal vooraf geïnstalleerde applicaties. Dat je ze niet allemaal kunt verwijderen is niet zo erg met 128 GB aan interne opslagruimte, maar het is en blijf toch zonde dat je vaak met een hoop troep op een apparaat, dat je dagelijks gebruikt, achterblijft. Inmiddels hebben mensen wel de apps gevonden die ze dagelijks willen gebruiken en zitten ze niet meer te wachten op applicaties die worden aanbevolen door Jan en alleman. Gelukkig kun je er wel een aantal verwijderen en het gros uitzetten.

Huawei P10 Plus – in gebruik

Iets waar ondergetekende zich meer en meer bewust van is geworden sinds de recensie van de Samsung Galaxy S8, is het idee dat een te smalle telefoon – hoe mooi en vooruitstrevend ook – niet meteen de beste is in zijn soort wanneer die niet lekker in de hand ligt. De Huawei P10 Plus mag dan wel een stuk breder zijn dan die Galaxy S8, maar dat betekent in dit geval wel dat hij ook een stuk lekkerder in de hand ligt. Ook zijn gewicht speelt daarin een rol: je denkt niet meteen dat je met een broze telefoon te maken hebt en dat is fijn.

Tegenwoordig treffen we de vingerafdrukscanner vaak op de achterkant van smartphones aan. Dat is ook een logische positie, aangezien je altijd één of twee vingers aan de achterkant van een telefoon hebt zitten om hem tegen te houden. Een smartphone ontgrendelen met de vinger die dus ergens midden op de achterkant rust, voelt ontzettend intuïtief aan, maar dat is in dit geval niet zo. De vingerafdruklezer zit aan de voorkant en dat betekent vaak gedoe om iets te doen. Alleen als je hem wilt ontgrendelen op tafel is de plaatsing gemakkelijk.

De grote smartphone wordt geleverd met een plastic beschermlaag over het scherm. Nu is dat op zich prima te noemen, want het betekent dat je je scherm gemakkelijk kunt beschermen tegen krassen en andere beschadigingen. Maar tegen de tijd dat je vindt dat die laag er wel af kan (hij is zelf beschadigd of je vindt het niet relaxt dat die erop zit), dan kom je er achter dat het scherm van de P10 Plus een plek is waar vette vingerafdrukken heel gemakkelijk op blijven zitten. En dat is zonde, want zijn er geen problemen met de display.

Tijdens onze testperiode hebben we wel vaak gemerkt dat het toestel snel warm wordt en ook een tijdje warm blijft. Dat kan tijdens het gamen gebeuren, maar ook op momenten waarop je veel doet of downloadt (of allebei). Waarom dat gebeurt is ons een raadsel: concurrerende modellen, zoals de Samsung Galaxy S8 of de LG G6, hebben die problemen niet. Zolang je het apparaat dus niet te veel te doen geeft in één keer, wordt de smartphone ook niet snel warm. Maar het gebeurt wel vaak genoeg dat het opvalt.

Prestaties

De Kirin 960-processor is niet meer de nieuwste, maar gaat nog altijd wel met gemak over de Qualcomm Snapdragon 821 (zoals in de LG G6) heen als het om presteren gaat. Qua prestaties is de chipset dan ook beter te vergelijken met de Snapdragon 835 of Exynos 9985 van Samsung, die in de Samsung Galaxy S8 zit. Over het algemeen zul je dus geen gekke dingen tegenkomen in het dagelijkse gebruik. Op het gebied van grafische kracht blijft er nog wat te wensen over – sommige games, met hoge kwaliteit graphics – lopen toch niet zo soepel.

6 GB aan werkgeheugen is natuurlijk hartstikke leuk om in je smartphone of tablet te hebben, maar in dit geval is het ook hartstikke onnodig. Android gebruikt niet meer dan 2 GB aan werkgeheugen en in combinatie met sommige apps zal dat verbruik waarschijnlijk ook nooit boven de 3,5 GB uit gaan komen. Van die niet gebruikte gigabytes aan werkgeheugen merk je vrij weinig. En, zoals ook voor pc’s geldt: ongebruikt werkgeheugen is zonde, want dat werkgeheugen is er nou eenmaal om gebruikt te worden. 6 GB RAM is dus een beetje overdreven.

Huawei P10 Plus – conclusie

Dit jaar speelt Huawei op safe. En dat is te merken aan een aantal factoren: het design komt ons bekend voor, de processor komt ons bekend voor en de dubbele camera op de achterkant komt ons bekend voor. De vraag is echter: is dat erg? Want onder de streep levert Huawei een mooi, gebruiksvriendelijk en toegankelijk toestel af, dat beschikt over een groot, levendig scherm en een formaat dat, vooral voor mensen met grote handen, lekker in de hand ligt. Ook op het gebied van prestaties, op basis van dagelijks gebruik, hebben we weinig te klagen.

Maar er zijn wel kleine dingen waar we ons aan kunnen storen. Zo zit de vingerafdrukscanner aan de voorkant en er is maar één situatie waarin we ons kunnen voorstellen dat die plaatsing handig is: wanneer de telefoon op tafel ligt en je even snel iets wil bekijken. Ook is de speaker niet helemaal top en is het een beetje overdreven om 6 GB aan werkgeheugen mee te geven, wanneer daar maar gemiddeld de helft van gebruikt wordt. Bovendien is het zo dat het toestel snel warm wordt en ook lang warm blijft, wanneer het veel te doen heeft.

Aan de andere kant kun je stellen dat het op safe spelen van Huawei, het bedrijf kan tegenwerken. De Huawei P10 Plus biedt geen ervaringen aan die we niet tegenkomen op concurrerende modellen, terwijl we er toch de hoofdprijs voor moeten betalen (even duur als een Galaxy S8 of LG G6 op dit moment). Bovendien is de phone ook niet waterdicht en dat zijn veel smartphones van deze prijsklasse wel. Wacht dus even voordat je overgaat tot de aankoop totdat de prijs is gezakt — want technisch gezien is het een fijn toestel, met weinig bijzonderheden.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooi scherm
  • Stevig en breed design
  • Nog steeds goede processor

Minpunten
  • Wordt erg snel warm

  • Vingerafdrukscanner aan de voorkant
  • Duur

Reacties (0)