Review: LG G6 – grote smartphone met dunne schermranden

03 mei 2017 + 10 minuten 0 Reacties
lg-g6-foto-9

De LG G6 is de nieuwste smartphone van fabrikant LG, die beschikt over een groot scherm van 5,7-inch en behoorlijk dunne schermranden. Hoe bevalt het toestel?

LG G6 – specificaties

LG G6
Scherm 5,7-inch, 2.880 bij 1.440 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 821
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-type-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Vijf megapixel voor, dertien megapixel achter
Accu 3.300 mAh Lithium Polymer

Specs

Nee, de processor in de LG G6 is niet meer de nieuwste. De Qualcomm Snapdragon 821 zat vorig jaar al in een aantal andere toestellen, zoals de Pixel XL. Maar dat betekent niet dat je nu een slechte processor in huis haalt. Sterker nog: zelfs met deze chipset aan boord haal je een phablet binnen die beschikt over vier kernen, wat hem snel maakt en lang soepel laat lopen. Gecombineerd met 4 GB aan werkgeheugen, wat ook meer dan gemiddeld is, levert dit een prettige gebruikerservaring op waar menig smartphonefabrikant wat van kan leren.

Klein minpuntje aan deze specificaties is de hoeveelheid interne opslagruimte. 32 GB is niet heel veel, zeker niet wanneer ongeveer dertig procent wordt ingenomen door Android en vooraf geïnstalleerde applicaties. We noemen het een klein minpuntje, omdat je de mogelijkheid hebt een micro-sd-kaart in het toestel te stoppen, waarmee de ruimte uitbreidbaar is. Bovendien worden een hoop bestanden tegenwoordig opgeslagen in de cloud en dat betekent dat je ook niet altijd veel ruimte nodig zult hebben — tenzij je veel lokaal op moet of wil slaan.

LG G6 – hardware en design

De eerste indruk die de LG G6 achterlaat, is dat de telefoon er aantrekkelijk uitziet. De dunne schermranden doen wonderen voor het uiterlijk en ook het feit dat de chassis uit metaal bestaat, geeft een premium uitstraling. Aan de linkerkant van die metalen zijkant zitten de twee volumeknoppen. Aan de rechterkant zit een opening voor de sim- en micro-sd-kaarten. Onderop treffen we een speaker aan, naast de usb-type-c-poort waar je het toestel snel mee kunt opladen. Bovenop zit de aansluiting voor een koptelefoon.

Op de achterkant treffen we twee dingen aan: een camerasysteem met twee camera’s en een vingerafdrukscanner. Dat die scanner op de achterkant zit, betekent dat je de phablet moeiteloos kunt ontgrendelen met je vinger. Je hebt het toestel toch vaak vast met één of twee vingers tegen de zijkant, waardoor de plaatsing van de vingerafdruklezer heel natuurlijk aanvoelt. Ook het feit dat die lezer meteen de standby-knop is, voelt intuïtief aan. We hebben er geen moment aan moeten wennen dat er geen knop meer aan de zijkant zit.

Bovendien ligt de LG G6 behoorlijk lekker in de hand. Dat heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste is de plastic achterkant voorzien van een lichte buiging, waardoor die prettiger in de hand valt. Daarnaast is het zo dat de body ongeveer zo smal is als een reguliere smartphone (of in elk geval een smartphone kleiner dan 5,5-inch). Dat zorgt ervoor dat de phablet gemakkelijker in één hand te dragen en te gebruiken is, zonder dat je het idee hebt dat je met een log apparaat te maken hebt. Lang leve de dunne schermranden.

Display

Het grote scherm aan de voorkant is 5,7-inch groot en oogt fantastisch. De schermranden zijn dun (vooral aan de zijkant, maar ook aan de boven- en onderkant) en zullen ongetwijfeld snel achterhaald zijn, zeker met de release van de Samsung Galaxy S8 en toestellen zoals de Xiaomi Mi Max. Maar dat betekent niet dat je er niet van kunt genieten. De randen aan de zijkant zijn namelijk erg onopvallend – zeker in de avond – maar dat is natuurlijk de waarde die je er zelf aan zult hechten. Het is in elk geval een stap vooruit na de LG G5 en Nexus 5X.

Het 5,7″-scherm beschikt over een schermresolutie van 2.880 bij 1.440 pixels. Ook is er een schermverhouding van 18:9 aanwezig, wat helemaal niet wennen is. De beelden die de grote smartphone tevoorschijn tovert, zijn scherp en helder en de kleuren barsten eruit. Er zijn nog maar weinig apps die echt geoptimaliseerd zijn voor die schermverhouding: zo laat bijvoorbeeld YouTube twee zwarte balken zien aan de zijkant en dat is lelijk. Maar andere apps die schermvullend zijn, zoals een agenda, hebben daar gelukkig helemaal geen last van.

De pixeldichtheid van het scherm komt neer op 564 pixels per inch. Dat is echt een behoorlijk goede prestatie van LG en eentje die geen windeieren legt. Foto’s en video’s bewegen heel vloeiend over het scherm en komen goed tot hun recht: helemaal wanneer je video’s bekijkt met een hogere beeldverversing. Zeker wanneer je de schermresolutie op zijn hoogst zet (hij staat standaard op gemiddeld), dan haal je alles uit dit riante display en kunnen we ook echt van harte aanbevelen. Bovendien kun je voor sommige apps de beeldverhouding apart instellen.

Connectiviteit

De opties qua connectiviteit zijn zoals je ze mag verwachten van een smartphone. Gps, nfc, bluetooth (4.2) en wifi zijn allemaal aanwezig. Ook is er usb-type-c, voor het opladen, en kun je er een micro-sd-kaart in kwijt. Er is geen (micro-)hdmi-poort aanwezig, dus je zult mediabestanden draadloos, bijvoorbeeld via het wifi-netwerk, met een geschikte televisie of mediaspeler moeten versturen voor een presentatie op de tv in de (woon)kamer. Verder is aanwezig een snelheidsmeter, druktemeter, gyroscoop en een digitaal kompas.

Speaker

De speaker aan de onderkant van het toestel is ondermaats. De plaatsing is een beetje vervelend, omdat je hem met je hand kunt afdekken wanneer je hem vast hebt (of dat nu horizontaal of verticaal is). Daarnaast komt er ook geen krachtig geluid uit (de speaker kan niet heel hard gezet worden), maar klinkt het geluid dat we wel horen gelukkig helder genoeg voor de meeste YouTube-video’s of gesprekken die we voeren op luidspreker stand. We hebben weinig gekraak of andere vervormingen gehoord, omdat die speaker dus niet heel luid is.

Camera’s

LG heeft ervoor gekozen de camera dit jaar anders aan te pakken. In plaats van een spec bump, koos LG ervoor om de camera minder megapixel dan vorig jaar mee te geven. Maar daardoor kon de module plat gehouden worden, waardoor je geen camerabobbel op de achterkant hebt zitten. In plaats van zestien megapixel, krijg je met de LG G6 toegang tot twee camera’s die allebei beschikken over dertien megapixel. Ook kun je foto’s maken vanuit een veel grotere hoek dan normaal gesproken het geval is.

De camera’s op de achterkant kunnen foto’s in hoge kwaliteit maken, tot een resolutie van 4K. Daarnaast is de opening van (één van de twee) camera’s groot, waardoor er meer licht naar binnen kan en dat betekent een betere kwaliteit foto. Ook is er een optische beeldstabilisatie, waardoor kleine bewegingen worden weggenomen. Over het algemeen maakt de camera op de achterkant mooie foto’s, mits je slecht één van de twee gebruikt. Wanneer je ook de tweede camera activeert, krijgt de foto toegang tot minder licht en valt de stabilisatie weg.

En dat betekent dat foto’s gemaakt met een bredere hoek, vaak donkerder zijn dan de andere foto’s die zijn gemaakt met een enkele camera. Wanneer je iets groots op de foto wil zetten, zorg er dan voor dat er voldoende licht is. Ook moet je je hand zo stil mogelijk houden. Foto’s maken met één camera geniet de voorkeur, aangezien de foto’s er dan een stuk mooier uitzien. De kleuren zijn beter, het diepte-effect is beter en de weergave is gewoonweg mooier. De camera aan de voorkant beschikt over vijf megapixel en maakt ook best behoorlijke beelden.

Accuduur

Met een accu van 3.300 mAh moet je erop kunnen rekenen dat die heel de dag meegaat. En, afhankelijk van wat je erop doet natuurlijk, is dat gelukkig ook het geval. In ons geval – met veel mailen, bellen, chatten en overleggen – deden we er ruim anderhalve dag mee. Echt de twee volle dagen redden deden we nooit. Desondanks is het een mooie prestatie en goed om te weten dat je zeker de dag doorkomt wanneer je niet constant muziek of videocontent streamt of games aan het spelen bent (ook al is er wel een game-optie voor de accu).

LG G6 – software

Het is fijn om te weten dat de LG G6 wordt geleverd met Android 7.0 Nougat. LG heeft daar een eigen softwareschil overheen geplaatst die niet eens in de weg zit. Wit is voornamelijk de kleur die je zult zien, maar je kunt zelf andere kleuren instellen — mocht je dat prettiger vinden. Er is zelfs een compleet donker thema aanwezig die het energieverbruik kan verminderen. De animaties zijn vloeiend en de software voelt gewoon snel aan. Tijdens ons gebruik hebben we nergens een hapering of vertraging gezien: het lijkt bijna op vanilla Android.

De eigen apps van LG zijn geoptimaliseerd voor het grotere scherm met zijn afwijkende verhouding. Maar je komt dus apps tegen die er niet goed mee om kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld YouTube. Die zwarte randen aan de zijkant zien er gewoon lelijk uit. Verder wordt er best wat vooraf geïnstalleerde applicaties meegeleverd en dat is vaak jammer. Maar gelukkig staan er geen dubbele apps op en kun je het gros verwijderen of uitschakelen en je eigen vervanger ervoor in de plaats downloaden. Desondanks vaak wel zonde van de ruimte.

LG G6 – in gebruik

We hebben de LG G6 met liefde gebruikt de afgelopen weken. Vanaf het eerste moment voelt de G6 snel en soepel aan en levert het een gebruiksvriendelijke ervaring op. De interface is duidelijk en overzichtelijk en de software biedt enkele handige trucjes aan. Wanneer het toestel met zijn scherm naar boven ligt, kun je dus niet even snel kijken wie er een berichtje heeft gestuurd. Door even op het scherm te tikken, licht het op en kun je zien van wie je een berichtje hebt ontvangen. Dat is handig, aangezien de vingerafdrukscanner op de achterkant zit.

Dat is meteen het enige nadeel van de plaats waar de scanner geplaatst is, waar tevens de standby-knop in verwerkt zit. Omdat die oppervlakte een dubbele functie heeft en op de achterkant zit, kun je er dus niet bij wanneer je toestel op tafel ligt. Voor de overige 95 procent van de tijd waarin je het toestel gebruikt, is de plaatsing wel erg fijn omdat je er simpelweg goed bij komt vanwege de natuurlijke houding van je hand. Wennen aan de positie van de aan-uitknop hoeft ook niet. Niets voelt zo intuïtief aan als de locatie van de standby-knop.

Daarnaast is ons erg goed bevallen dat het toestel zo smal is gebleven en toch een groot scherm aan kan bieden. Ja, de Samsung Galaxy S8 gaat een stap verder, maar die is ook iets duurder. Niet heel veel duurder, als je voor het ‘kleine’ model kiest, maar is er wel degelijk een prijsverschil. Wennen aan die dunne randen doe je zo, aangezien het de gebruikerservaring ten goede komt: er zijn geen dikke randen die je kunnen afleiden tijdens het chatten, mailen, overleggen of wat je ook aan het doen bent. Het design is gewoonweg aantrekkelijk.

Prestaties

De LG G6 mag dan wel over een oudere processor beschikken, die processor staat nog steeds zijn mannetje. Deze processor, de Qualcomm Snapdragon 821, presteert nog altijd beter dan een gemiddelde Android-smartphone of -tablet en doet het in de verschillende benchmarks ontzettend goed. In de praktijk merk je daar natuurlijk wat van: het toestel is en blijft snel, hoe lang je hem ook gebruikt. Er zijn vier kernen aanwezig voor de multitasking en de 4 GB aan werkgeheugen doet het toestel ook heel goed. Kortom, een mooie combinatie van hardware.

LG G6 – conclusie

LG doet een hoop goed met de LG G6. Het toestel verpakt een scherm van 5,7-inch in een smalle chassis van een toestel van 5,2-inch (maar is natuurlijk nog wel iets langer). De dunne randen zorgen voor een prettige kijk- en gebruikerservaring en het scherm zelf levert prachtige beelden af. Echter, er zijn ook kleine dingen die tegenvallen. Dingen die des te meer opvallen omdat het eigenlijk gewoon een puik toestel is. Zo is het opslaggeheugen een beetje laag en is de speaker ondermaats — en dat heeft ook alles met de prijs te maken.

Met een prijs van 700 tot 750 euro voor dit toestel, betaal je de hoofdprijs voor hardware van een half jaar geleden. Zo kun je er natuurlijk naar kijken, maar uiteindelijk gaat het erom wat LG met de hardware heeft gerealiseerd en wat jij met de hardware doet. Toch is het zo dat de prijs te hoog is als je kijkt naar de irritatiepunten die we hebben benoemd: je mag écht meer verwachten voor die prijs. Maar verder is het een toptoestel van LG ( die het al jaren moeilijk heeft ). En dat komt doordat de smartphone goed presteert en fijn in gebruik te nemen is.

Wat LG met de G6 heeft laten zien, is dat het bedrijf nog steeds in staat is een smartphone te maken die voldoet aan hedendaagse eisen. Ook de bouwkwaliteit laat echt weinig te wensen over. De softwareskin is niet vervelend en maakt het toestel ook niet log. Het grootste probleem van de LG G6 is echter de prijs. Die is simpelweg te hoog. Niet per se omdat er oudere hardware in zit, maar omdat een smartphone als de Galaxy S8, die stukken moderner is, slechts vijftig tot honderd euro duurder is — dát zal LG uiteindelijk in de weg gaan zitten.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • 5,7″-phablet zo breed als een 5,2″-smartphone
  • Groot, helder en mooi scherm
  • Prestaties zijn van hoog niveau

Minpunten
  • Speaker is ondermaats

  • 32 GB aan opslaggeheugen is te weinig
  • De prijs is net even te hoog

Reacties (0)