Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android-gebruikers kunnen inchecken in het openbaar vervoer met smartphone

Geschreven door
Geplaatst op22 mei 2017, 16:10 CategorieAndroid

De meeste high-end smartphones en phablets zijn wel uitgerust met een nfc-chip. Die chip maakt het al mogelijk om bankbetalingen met je phablet te doen. Nu wordt het ook mogelijk om ermee in te checken voor het openbaar vervoer. Vanaf vandaag bestaat die optie namelijk voor Android-gebruikers.

Niet voor iedereen

Het is voor het eerst dat in principe iedereen gebruik kan maken van de dienst. Voorheen verkeerde die in een proefperiode. Toch is ‘iedereen’ in dit geval enigszins beperkt publiek. Er is nog geen ondersteuning voor iOS (dat komt doordat Apple de nfc-chip niet voor andere partijen beschikbaar maakt), en niet alle providers werken al mee. Enkel Vodafone en KPN – inclusief dochterbedrijven Telfort, Simyo en Yes Telecom – doen mee aan de nieuwe manier van inchecken. Daarmee zijn wel de meeste klanten bediend.

Er zijn verder een paar beperkingen in de app. Zo is het nog niet mogelijk om kortingsabonnementen, trajectkaarten en andere voordelen te activeren. Wel kunnen gebruikers leeftijds- en samenreiskorting al registreren.

Abonnementsdienst

Waar een OV-chipkaart op dit moment eenmalig 7,50 euro kost voor een periode van vijf jaar, gaat de mobiele variant jaarlijks geld kosten. Wat dat vaste bedrag wordt, is niet bekend. Voorlopig hoeven gebruikers echter nog niet te betalen: “Omdat OV-chip mobiel nu nog nieuw is, hoef je nog niets te betalen”, lezen we op de site van OV-chipkaart.

Afgezien van het in- en uitchecken bij het openbaar vervoer, heeft deze digitale OV-chipkaart ook andere mogelijkheden. Gebruikers zien direct hun saldo staan in de app en kunnen een herinnering instellen om niet te vergeten uit te checken. Tot slot is ook de reisgeschiedenis beschikbaar in een overzicht.

Vermoedelijk zal de digitale OV-chipkaart voorlopig alleen voor Android-gebruikers met een Vodafone of KPN-abonnement beschikbaar blijven. Dat zal het bedrijf hierachter als een proefperiode zien, waarna er als dit succesvol is, overlegd kan worden met andere providers en met Apple.

  • Delen:
Google Pixel XL
Android Nougat (7.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.