Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Alles wat je moet weten over virtual reality op je smartphone

Geschreven door
Geplaatst op19 juni 2017, 18:47 CategorieTablet Tips

Virtual reality is hot. Zo ongeveer iedere techfabrikant is de afgelopen tijd in die markt gesprongen. Google, Facebook, Microsoft, HTC en Samsung, allemaal produceren ze eigen brillen. Elk met een eigen invulling aan het concept. De een maakt een bril die je aan je computer of spelcomputer moet hangen, de ander komt met een headset waar je smartphone als scherm voor dient. Op dat gebied zijn er veel meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht zou denken. Wij zetten ze op een rij.

Krachtige smartphone

Laten we maar beginnen met een dooddoener. Als je virtual reality wil gebruiken met je smartphone, is het van belang dat je apparaat ook over wat rekenkracht beschikt. Bij voorkeur gaat het dan om een high-end smartphone, bijvoorbeeld een iPhone 7 of Samsung Galaxy S8. Dergelijke toestellen beschikken over de nieuwste technologie en zijn dus ook het meest geschikt. Daar komt bij dat de schermen van die toestellen vaak goed zijn: je kan daardoor minder snel de pixels op je scherm tellen als je dan eenmaal het toestel voor virtual reality gebruikt.

Check voordat je een bepaalde headset aanschaft altijd even hoe groot het scherm van je smartphone is en of de bril die je op het oogt hebt wel zo’n scherm ondersteunt. Vaak is er geen probleem: veel van de headsets waar je je smartphone in kan schuiven, ondersteunen schermen van tussen de 3,5- en 6-inch. Kortom: zo’n beetje elk toestel op de markt. Slechts een aantal headsets vragen om smartphones met bepaalde software, zoals Google’s Daydream View-headset.

De drie beste headsets

Er zijn ontzettend veel verschillende headsets beschikbaar om met je smartphone een virtual reality ervaring te beleven. Opvallend is dat er voor iPhones weinig echt goede opties zijn, maar voor Android-toestellen des te meer. Belangrijk als je een smartphone van een bepaald merk hebt, je altijd even uitzoekt of de headset die je op het oog hebt wel geschikt is. Het is namelijk vaak zo dat bepaalde headsets alleen goed werken met bepaalde merken toestellen.

 • Samsung Gear VR: als je een Samsung-smartphone hebt, is dit een prima manier om in te stappen. Voor de headset heb je een Samsung Galaxy-smartphone nodig, en dan het liefst een van de nieuwste. De bril beschikt enkel over een aantal sensoren om de positie van je hoofd te registeren, je smartphone doet al het rekenwerk. Voor zo’n 70 euro kan je deze prima headset al hebben.
 • Google Daydream View: deze headset draait enkel Android-smartphones die voorzien zijn van Daydream, het VR-platform van Google. De headset is relatief duur, hij kost namelijk 119 euro. De bril werkt vrij handig en herkent het meteen als je een smartphone erin klikt. Sensoren heeft het apparaat niet, die van je smartphone zijn dus leidend.
 • Zeiss One Plus: een goede derde optie is de Zeiss One Plus, die als universele headset perfect is voor mensen die bijvoorbeeld niet over een Android-telefoon of een toestel van een specifiek merk beschikken. Deze headset kost zo’n 70 euro om aan te schaffen.

Controllers

De VR-headsets die we zojuist hebben omschreven ondersteunen allemaal ook verschillende controllers. Vaak kan je ze los aanschaffen bij de headset en met behulp van de controllers kan je meestal iets makkelijker navigeren binnen VR-headsets, en zitten voor games knopjes erop om de besturing wat eenvoudiger te maken.

Wat de controllers betreft moet wel opgemerkt worden dat er weinig interessants op de markt beschikbaar is. Hooguit de Samsung Gear VR-controller is echt de moeite waard. Deze veertig euro kostende controller bestaat uit een trackpad en wat losse knopjes en maken navigatie binnen een VR-ervaring wat makkelijker.

Er zijn verder vooral goedkope soortgelijke controllers op de markt verkrijgbaar, die voornamelijk via bluetooth aan je smartphone te koppelen zijn. Het gaat dan bijna altijd om passieve controllers, die dus geen beweging registreren. Dergelijke controllers zijn er bijna alleen voor het ‘grotere’ broertje van de VR-headsets, namelijk de headsets die je aan een computer of console dient te koppelen.

De beste toepassingen

Goed, stel je hebt een headset aangeschaft. Wat kan je dan met je smartphone? Natuurlijk kan je veel spelletjes spelen. Houd je bijvoorbeeld van ruimteshooters, kan je Minos Starfighter VR voor 99 cent spelen; ben je meer een fan van een platformgame, is Need for Jump VR (gratis) een aanrader. Zo zijn er nog tal van andere geinige spelletjes die je uit kan proberen. Maar veel interessanter zijn de andere toepassingen van een VR-headset.

De belangrijkste daarbij is het bekijken van 360-graden video’s en foto’s. Dat kan natuurlijk ook zonder headset, maar is dan een bijzonder vreemde ervaring. Je kijkt immers van een afstandje naar het scherm van je smartphone en beweegt het wat om je heen in een poging iets te zien van een grote foto of video. Maar als je dat met een virtual reality headset op doet, verandert het in een beleving. Dat is ook waar Facebook bijvoorbeeld op inspeelt met de 360-graden video’s die het regelmatig laat streamen.

Apps die je niet mag missen in virtual reality

 • YouTube in VR: Een aantal van de grotere YouTube-kanalen maakt al video’s in 360-graden. Met een virtual reality headset komen die video’s echt tot hun recht en voel je je meer aanwezig in wat je voor je ogen op het scherm hebt staan.
 • Netflix in VR: Natuurlijk heeft ’s werelds grootste streamingdienst ook al een video-mogelijkheid voor VR-headsets. Je krijgt een soort scherm voor je geprojecteerd in een digitale huiskamer, waar je films en series op kunt kijken.
 • Jaunt VR: dit bedrijf zet voor andere ondernemingen VR-ervaringen in elkaar. Zo kan je football kijken met ESPN Gameday, kijken naar VR-documentaires in onder meer Noord-Korea en is er een geinige featurette gemaakt op de set van Star Wars-film Rogue One.
 • Fulldive VR: een platform dat je toestaat op 3D en 360-graden foto’s en video’s te bekijken op je headset. Daardoor kan je dergelijke foto’s en video’s veel beter beleven. Ook kan je met de app surfen op het internet.
 • Street View: Google Street View is een van de leukste toevoegingen van de afgelopen jaren aan Google Maps. Onlangs heeft Google de app voor iOS en Android van een update voorzien, waarmee je 360-graden foto’s van over de hele wereld kan bekijken. Een hele toffe manier om andere landen te verkennen!
 • Apollo 15 Moon Landing VR: Altijd al astronaut willen worden? Probeer dan deze VR-simulatie van de beroemde maanlanding uit. De ervaring is gemaakt met behulp van beelden van de NASA en ziet er behoorlijk goed uit.
 • Cardboard Camera: Een erg leuke app voor als je ervan houdt om foto’s te maken. Met deze app kan je ze voor VR maken en ze vervolgens ook in VR bekijken.
 • Expeditions: Een educatieve app waarin je zo’n 200 expedities kunt ondernemen. Dat houdt eigenlijk vooral in dat je naar beroemde bestemmingen kunt gaan en ze in 360-graden kunt bekijken.

Meer tips

Wil je meer tips lezen? Neem dan ons uitgebreide archief met tips eens door. Voor meer informatie over de verschillende Android-tablets en -smartphones, raden we je aan onze tablet database eens door te nemen.

 • Delen:
Samsung Galaxy S8
Android Nougat (7.x)
Apple iPhone 7 Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.