Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple kondigt nieuwe iPad Pro met 10.5-inch scherm aan

Geschreven door
Geplaatst op5 juni 2017, 21:04 CategorieApple

Apple heeft vandaag tijdens de WWDC-conferentie een nieuwe iPad Pro aangekondigd, compleet met een 10.5-inch scherm. Samen met nieuwe features in iOS 11 moet deze compacte iPad weer een ultieme laptopvervanger worden.

Compacter design

Opvallend is dat het scherm een flink stuk groter is dan dat van de huidige iPad met zijn 9,7-inch scherm. Echter, de gehele behuizing groeit niet door het grotere scherm. De brede randen rondom worden wat ingekrompen, zodat de tablet ongeveer dezelfde afmetingen blijft behouden.

Dit is de nieuwe iPad Pro

De nieuwe iPad Pro met 10.5-inch scherm is bijna net zo compact als het 9.7-inch model maar beschikt dus over een groter scherm. De nieuwe iPad Pro kan voorzien worden van een Smart Keyboard, net als zijn voorgangers. Het 10.5.-inch scherm komt met een True Tone-techniek, een groot kleurbereik (Wide Color), 600 nits aan helderheid en ondersteuning voor HDR-video. Ook gaat een speciale coating reflecties tegen.

ProMotion is een nieuwe techniek van Apple waarmee de refresh rate naar 120Hz vergroot wordt. Dit moet zorgen voor een vloeiendere en soepelere weergave van beelden. Met name bij games of wanneer je scrollt moet je dit volgens Apple duidelijk merken. Ook de Apple Pencil profiteert van ProMotion, waardoor het scherm sneller (20ms) reageert op input. Gelukkig hoef je niet alles op 120Hz te kijken; het scherm kan bij films bijvoorbeeld 48Hz tonen en bij een foto 24Hz.

Op het gebied van prestaties is alles, zoals gewoonlijk, ook weer beter. Er zit onder het scherm een A10X-chip met zes kernen, en een GPU met maar liefst 12 kernen. Dit moet zorgen voor 30 procent betere prestaties dan bij voorgaande modellen met A9X-chip en 40 procent betere grafische prestaties. De batterijduur bedraagt 10 uur en de iPad Pro komt met een 12 megapixel camera, dezelfde camera als op de iPhone 7. Ook de 7 megapixel camera aan de voorzijde is hetzelfde als de camera van de iPhone 7. De tablet ondersteunt USB 3 en snelladen, en natuurlijk worden hiervoor diverse accessoires op de markt gebracht. Er worden ook nieuwe covers gelanceerd, met nieuwe materialen en kleuren.

Beide iPad Pro’s, de 10.5-inch versie en 12.9-inch versie, komen met minimaal 64GB  aan opslaggeheugen. Je kunt ook kiezen voor een 256GB-versie of een 512GB-versie. Meer specificaties zijn er op dit moment nog niet bekendgemaakt. Net als de andere iPad Pro-modellen, is deze 10.5-inch iPad Pro voorzien van een Smart Connector, zodat hij werkt met het Smart Keyboard. Ook de Apple Pencil wordt in deze nieuwe iPad Pro ondersteund.

iOS 11

Natuurlijk draait de nieuwste iPad Pro (na een update in de herfst) ook op het vandaag aangekondigde iOS 11. Deze nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem brengt onder meer een soort taakbalk onderin het scherm waarmee je snel apps kunt openen. Ook maakt iOS 11 het mogelijk om iMessage compleet en direct met alle oude en nieuwe apparaten te synchroniseren. De grootste aanpassingen zien we terug in het ‘control center’, wat je vanuit beneden naar boven veegt. Alles bevindt zich nu in één transparant scherm. Met 3D Touch, het harder drukken op een onderdeel, kun je meer instellingen bekijken.

Siri kan natuurlijk niet ontbreken in iOS 11 en Apple heeft nu een nieuwe manier van spreken ontwikkeld waarbij de stem beter nadrukken op woorden kan leggen of klemtonen kan veranderen. De nieuwe manier van spreken werd alleen in het engels getoond. Vertalingen door Siri behoren nu ook tot de mogelijkheden, Siri kan je zelfs in een andere taal antwoorden.

In iOS 11 wordt het daarbij mogelijk om Siri in andere apps te gebruiken, bijvoorbeeld voor het opnemen van een notitie in Evernote. Siri wordt ook slimmer; zij/hij kan je leren kennen door te kijken naar wat je op het apparaat doet, en je vervolgens suggesties voor antwoorden, nieuws en andere zaken geven. Apple Pay werd ook als onderdeel genoemd; zo wordt het aantal landen waarin Apple Pay gebruikt kan worden uitgebreid (Nederland is niet genoemd) en kun je voortaan betalingen tussen personen uitvoeren.

Speciaal voor de iPad zijn er ook diverse vernieuwingen binnen iOS 11 te vinden. Zo is er een nieuw multitask-scherm (App Switcher) waarmee je snel tussen apps en taken kunt schakelen. Het is een soort spaces-scherm dat we van de Mac kennen, waardoor je dus de ene ‘space’ kunt vullen met mail en browser, terwijl de andere space gevuld is met iMessage en FaceTime. Ook zien we voortaan onderin het scherm een dock terug. Dit dock kennen we ook weer van de Mac, en maakt het mogelijk snel toegang te krijgen tot apps.

Je kunt swipen om een app te openen of switchen naar een andere. Bovendien kun je er al je favoriete apps inzetten en past het Dock zich aan op basis van wat je aan het doen bent. Aan de rechterkant verschijnen bijvoorbeeld apps die je recent hebt geopend. Of apps waar je op je iPhone of Mac mee bezig was. Je kunt rechtstreeks vanuit het Dock een tweede app openen, waarna beide apps actief blijven in Split View en Slide Over. Je kunt de tweede app in Slide Over naar links slepen. En in de vernieuwde App Switcher kun je je favoriete App Spaces terugvinden.

Daarbij is er een nieuwe ‘drag-and-drop’ functie waardoor je snel urls, foto’s en nog veel meer kunt verslepen van de ene naar de andere app, en ook kun je voortaan snel documenten scannen en hierop notities aanmaken. De nieuwe Bestanden-app is een samenvoeging van al je belangrijke bestanden. Hier vind je je foto’s, Dropbox-bestanden, Google Drive-bestanden, iCloud-bestanden, contacten en nog veel meer terug.

Tot slot kun je met iOS 11 sneller met de Apple Pencil aan de slag. Je hoeft maar met je Apple Pencil op het toegangs­scherm te tikken en je kunt direct een notitie maken. Notities bevat bovendien nu een nieuwe functie die documenten automatisch herkent, scant, bijsnijdt, rechtzet en van reflecties ontdoet. Daarna kun je je document ondertekenen met Apple Pencil en het bewaren of delen.

Nieuwe iPad Pro met 12.9-inch scherm

Naast de nieuwe 10.5-inch versie heeft Apple ook een nieuwe versie van de reeds gelanceerde 12.9-inch iPad Pro aangekondigd. Deze nieuwe versie komt met dezelfde specificaties als het 10.5-inch model, waaronder de nieuwe A10X-processor.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe modellen worden nog geleverd met iOS 10 maar kunnen in de herfst van iOS 11 voorzien worden. De prijs van de 10,5-inch iPad Pro met 64GB is 739 euro, maar loopt op tot 1059 euro voor de 512GB-versie. Je kunt de nieuwe iPad Pro nu bestellen via de Apple Store en de levering staat gepland voor 13 juni. De beschikbare kleuren zijn zilver, goud, spacegrijs en roségoud. Het lijkt er op dit moment op dat de 9.7-inch versie zal verdwijnen.

iPad Pro 10,5-inch 12,9-inch
64GB 739 euro 909 euro
256GB 839 euro 1009 euro
512GB 1059 euro 1229 euro
  • Delen:
Apple iPad Pro 10.5
iOS
Apple iPad Pro 12.9 (2017)
iOS

Reacties

  1. Rudy
    06 juni, 2017 om 13:11

    Het is allemaal een raar geval, apple zegde steeds dat 9.7 beel beter was om te lezen, te surfen op het web en nu krijg je zoals de Android toestellen 10.1. Samsung is zelfs na de galaxy tab S 10.5 over geschakeld naar 9.7 met de tab s2 en tab s3.
    Ik mis wel een oled scherm in de ipads. Ik ben fan van samsungs tablets met oled.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.