Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iOS 11 brengt Mac en iPad dichter bij elkaar

Geschreven door
Geplaatst op6 juni 2017, 9:53 CategorieiPad

Gisteren heeft Apple iOS 11 officieel gepresenteerd en hoewel er een groot aantal verbeteringen voor zowel de iPad als iPhone doorgevoerd is, zitten de belangrijkste vernieuwingen in iOS 11 voor de iPad. Apple brengt de iPad en Mac met deze update dichter bij elkaar, en dat is goed nieuws.

iPad krijgt meer en meer van MacOS

Er wordt al jaren over gesproken; een apart besturingssysteem voor de iPad of een iPad met MacOS. Beiden zien we niet snel gebeuren, zeker niet nu Apple iOS dusdanig geoptimaliseerd heeft dat het besturingsysteem aardig wat wegheeft van datgene je op een Macbook of iMac tegenkomt.

Sinds iOS 10 had de iPad al een multitask-modus, in de vorm van diverse splitscreen-opties. Niet optimaal, maar een eerste stap richting het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. Deze opties blijven bestaan, maar daar wordt nu een App Switcher en een dock aan toegevoegd. Beide elementen kennen we (deels) van het besturingsysteem voor de Mac.

Met de App Switcher kun je snel tussen apps en taken schakelen. Het is een soort spaces-scherm dat we van de Mac kennen, waardoor je dus de ene ‘space’ kunt vullen met een splitscreen van je mail en browser, terwijl de andere space gevuld is met iMessage en FaceTime. In een uitgezoomd overzicht kun je de space waarin je verder wilt werken selecteren en zo meerdere zaken tegelijkertijd doen. De App Switcher is dus een verbeterde versie van de carrousel die we in iOS 10 terugzagen, waarbij je door de openstaande apps moest bladeren. De App Switcher wordt tevoorschijn getoverd als je over het dock naar boven veegt.

Dit dock zien we voortaan onderin het scherm terug. Het dock kennen we ook weer van de Mac, en maakt het mogelijk snel toegang te krijgen tot apps of bestanden. Je kunt swipen om een app te openen of switchen naar een andere. Bovendien past het dock zich aan op basis van wat je aan het doen bent. Aan de rechterkant verschijnen bijvoorbeeld apps die je recent hebt geopend. Of apps waar je op je iPhone of Mac mee bezig was. Je kunt zoveel apps als je wilt in het dock plaatsen, en daarbij wordt de staat waarin de app verkeerd automatisch geopend vanuit het dock. Het dock wordt getoond door van onderuit het scherm naar boven te vegen.

Een andere functie die we op Macbooks en iMacs (of welke andere computer dan ook) gewoon zijn geworden is het simpelweg verslepen van bestanden. Het zogenaamde ‘drag and drop’. Ook hier heeft Apple nu een oplossing voor ontwikkeld. Middels de nieuwe ‘drag-and-drop’ functie kun je snel urls, foto’s, bestanden, etc. verslepen van de ene naar de andere app. Je kunt zelfs meerdere bestanden tegelijkertijd selecteren en deze in elke willekeurige app of op elke willekeurige plek op je iPad plaatsen. En over bestanden gesproken; de nieuwe Bestanden-app is een samenvoeging van al je belangrijke bestanden. Hier vind je je foto’s, Dropbox-bestanden, Google Drive-bestanden, iCloud-bestanden, contacten en nog veel meer terug. Het is dus een soort Finder, voor diegenen die de Mac al goed kennen.

Dat de iPad door iOS 11 wat meer op een Mac gaat lijken heeft zijn voordelen en nadelen. Voor de productieve gebruiker zal het eigenlijk alleen maar voordelen hebben, maar diegenen die juist de eenvoud konden waarderen hebben mogelijk wat meer moeite met het alsmaar groeiende aanbod van opties en mogelijkheden. Echter, Apple geeft aan het gebruiksgemak nog steeds bovenaan de lijst te hebben staan dus ook deze mensen zouden hun weg in iOS 11 moeten vinden.

Lees meer over de nieuwe iPad Pro met 10.5-inch scherm en bekijk of jouw iPad de update naar iOS 11 krijgt.

  • Delen:
Apple iPad Pro 10.5
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.