Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Problemen voor Telegram in Rusland

Geschreven door
Geplaatst op27 juni 2017, 13:01 CategorieApplicaties

Berichtenapp Telegram zou wel eens in de problemen kunnen zitten in Rusland. De Russische geheime dienst, de FSB, stelt dat de app gebruikt is door terroristen om aanslagen te plannen op Russisch grondgebied. Als gevolg daarvan zou de app wel eens geblokkeerd kunnen worden.

Telegram in de problemen

Het probleem ligt ’m in het feit dat de Russische autoriteiten van Telegram eisen dat het informatie overdraagt. Dat heeft het bedrijf achter de app tot dusverre geweigerd. Daarom heeft de Russische communicatieregelgever Roskomnadzor vrijdag laten weten dat het de app blokkeert, tenzij de gegevens snel overgedragen worden.

De FSB zette gisteren nog meer druk op Telegram. In een statement stelt het dat Telegram “terroristen de kans gaf om geheime chatruimtes te maken, met een hoog niveau van encryptie.” Daardoor zou een zelfmoordterrorist die op 3 april een bomgordel tot ontploffing bracht in de metro van St. Petersburg en 15 mensen doodde, de aanval beter gepland kunnen hebben. De FSB stelt ook nog dat het de meest gebruikte app van zijn soort is bij terroristen die actief zijn op Russisch grondgebied.

Reactie Telegram

Natuurlijk heeft Telegram-oprichter Pavel Durov ook al gereageerd op de beschuldigingen. Hij stelt dat het bedrijf gevraagd werd om de ‘sleutels’ waarmee het berichten versleuteld over te dragen aan de Russische overheid. Dat zou om twee redenen onwenselijk zijn.

Durov stelde op de eerste plaats dat de eis van de Russen de wetgeving overtreedt. Het zou voor burgers toegestaan zijn om geheime correspondentie te voeren en zijn app faciliteert dat enkel. Daar komt bij dat het volgens Durov technisch onmogelijk is, omdat er geen vaste sleutels zijn.

Mocht Rusland besluiten de app te blokkeren, waarschuwt Durov ervoor dat het een symbolische maatregel is. Terroristen schakelen dan gewoon over naar een andere dienst. “Als je terrorisme wil verslaan door dingen te blokkeren, moet je het internet blokkeren,” schreef hij.

  • Delen:
Apple iPad Pro 12.9 (2017)
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.