Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Kobo Aura H2O (2017) – waterdichte e-reader

Geschreven door
Geplaatst op7 juni 2017, 12:22 CategorieReviews

In deze uitgebreide review bespreken we de vernieuwde Kobo Aura H2O, een waterdichte e-reader met verlichting vanuit de zijkanten. De e-reader heeft een adviesverkoopprijs van 179,99 euro.

Kobo Aura H2O – specificaties

Kobo Aura H2O (2017)
Scherm 6.8″ 1.440 x 1.080
Verlichting ComfortLight Pro
Touch Ja
Processor 1 GHz
RAM 512 MB
Opslaggeheugen 8 GB
MicroSD Nee
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb 2.0
WiFi Ja
Accu Lithium ion

Bij e-readers zijn dit soort specificaties waarschijnlijk een stuk minder belangrijk, of op z’n minst lastiger op waarde te schatten. Er zijn wel enkele opvallende bijzonderheden op te noemen. Dit keer, in tegenstelling tot de vorige versie van deze e-reader, is het niet mogelijk een micro-sd-kaartje te gebruiken. Maar in plaats daarvan krijg je wel dubbel zo veel opslaggeheugen, waardoor je dat kaartje mogelijk niet mist. Nu dien je echter wel de reader, via usb, op de pc aan te sluiten, wanneer je bestanden wil uitwisselen.

Kobo Aura H2O – hardware en design

Met afmetingen van 172 bij 129 bij 8,9 millimeter en een gewicht van 210 gram, is de Kobo Auroa H2O (2017) nog een steeds een zeer compacte en lichte e-reader te noemen. Het apparaat is nog eens twintig gram lichter dan zijn voorganger en de Kobo Aura One. Qua grootte is deze versie ook iets kleiner dan de One, maar over het algemeen is het design hetzelfde gebleven. Zo zit er op de achterkant nog steeds een aan-uitknop en zit daar ook een rubberen laag, waardoor je de e-reader prettig vast kunt houden (zonder dat ‘ie wegglijdt).

Aan de onderkant zit de micro-usb-poort. Daarmee kun je de e-reader opladen en koppelen aan een pc, waardoor je er zelf bestanden op kunt zetten. De Kobo Aura H2O wordt niet geleverd met een stekker: je zult de reader dus altijd moeten opladen via een pc of laptop, of een ander usb-apparaat. Verder voelt de behuizing zeer stevig aan en kun je het apparaat gemakkelijk met één hand bedienen. Het design is ook net breed genoeg om het comfortabel met twee handen vast te houden. De afwerking is ook helemaal in orde.

Display

Het scherm van de Kobo Aura H2O is 6,8-inch groot en beschikt over een pixeldichtheid van 265 pixels per inch. Dat levert een behoorlijk scherpe weergave op. Teksten zijn moeiteloos te lezen en ook de afbeeldingen worden mooi in beeld gebracht. Het scherm wordt niet verlicht door verlichting die achter het scherm zit. In plaats daarvan wordt die verlichting vanuit de zijkant geregeld — en dat betekent dat sommige plekken op die zijkant witter zijn dan het grote gebied in het midden. Gelukkig valt dit niet heel erg veel op tijdens het lezen.

Bovendien doet het scherm ook gewoon wat het moet doen: ervoor zorgen dat je in het donker of in welke omgeving dan ook kunt lezen, zonder dat je daar iemand anders mee stoort. Met ComfortLight Pro kan de e-reader de schermhelderheid ook nog eens aanpassen aan je omgeving en worden blauwe lichten gefilterd (wat voor een betere nachtrust zorgt). Er is verder geen automatische modus voor de helderheid aanwezig, dus je zult de veranderingen constant zelf moeten activeren en beheren — houd daar dus rekening mee.

Connectiviteit

De Kobo Aura H2O beschikt over een klein aantal connectiviteitsopties. Naast de eerdergenoemde usb-poort (waarmee je het apparaat oplaadt en op een computer aansluit) is er uiteraard een wifi-verbinding aanwezig. Dankzij die wifi-verbinding kun je contact zoeken met de online winkel, waar je e-books kunt kopen, en krijg je toegang tot je eigen leesstatistieken. Er is geen micro-sd-poort aanwezig, zoals dat wel het geval was op de vorige versie. Maar in plaats daarvan krijg je nu wel dubbel zo veel opslaggeheugen standaard ingebouwd.

Accuduur

Accuduur van een e-reader in een kort recensieperiode testen is een lastige zaak. De fabrikant claimt dat we weken met een volle accu zouden moeten kunnen doen, maar daar hangen nog wel wat voorwaarden aan. Zo moet je dan wel de wifi-verbinding uitzetten en dien je het lezen slechts tot een beperkt aantal minuten per dag te houden. Er zitten dus nog wat haken en ogen aan, maar reken er in elk geval op dat je het apparaat eens per drie weken moet opladen. Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van hoe en wanneer je de e-reader gebruikt.

Kobo Aura H2O – software

Over het algemeen wordt de interface van Kobo ervaren als log en oninteressant, en we kunnen melden dat dit ook het geval is op de Kobo Aura H2O (2017). Desondanks biedt de software wel een aantal handige aspecten aan, zoals snelkoppelingen naar je bibliotheek of boeken, evenals de Kobo Store en het instellingenpaneel. Wanneer je aan de onder- of bovenkant van je scherm tapt, dan zal er een popupscherm tevoorschijn komen met daarin informatie over je accupercentage, wifi-signaal, lettertype mogelijkheden en leesstatistieken.

Je hebt een hoop aanpassingsmogelijkheden tot je beschikking wat het lettertype betreft. Zo kun je de ruimte tussen de letters en de regels aanpassen, het lettertype zelf aanpassen naar een ander type en de dikte van die letters aanpassen. De e-reader laat verder zien hoe ver gevorderd je in een boek bent. Maar de software kan ook een timer in beeld brengen die laat zien hoe lang je ongeveer nog bezig bent met een pagina, zodat je je leessessies wellicht beter kunt inplannen. Vooral handig wanneer je bijvoorbeeld in de bus zit en zo moet uitstappen.

Daarnaast zijn er nog een aantal handige functies aanwezig die het lezen prettiger en toegankelijker moeten maken. Zo kun je een woord selecteren en direct de betekenis van dat woord via Google opzoeken. Ook kun je direct Wikipedia, de online encyclopedie, raadplegen. Bovendien is het mogelijk woorden en complete zitten online te delen en op te slaan bij je persoonlijke notities. Wanneer je het internet opgaat met deze e-reader, dan ben je ook in staat webpagina’s offline op te slaan, zodat je de artikelen later, op je gemak, kunt lezen.

Kobo Aura H2O – in gebruik

Omdat je zo veel aanpassingsmogelijkheden tot je beschikking hebt, is de leeservaring meer dan prima te noemen. Je kunt het toestel instellen zoals je zelf wil en dat gaat gelukkig ook behoorlijk snel. Daardoor zul je binnen no-time, na het uitpakken van de e-reader, aan de slag kunnen. Het feit dat de e-reader ook lekker licht en compact is (al is die wel groter dan de Kobo Aura natuurlijk), betekent dat je tijdens het lezen geen last krijgt van je handen of je armen tijdens het lezen. Ook zijn die witte plekken aan de zijkant niet heel erg vervelend.

Prestaties

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, toch waren er wat problemen tijdens het testen. De prestaties waren niet altijd goed. Er mag dan wel een processor van 1 GHz aanwezig zijn, toch liet de software het soms afweten. Soms bleef die namelijk even hangen of weigerde het toetsenbord dienst. Ook kwam het wel eens voor dat het laden van de volgende pagina langer duurde. Over het algemeen voelt de software traag aan en dat is jammer. Voor een bedrag van 179,99 euro mag je veel meer verwachten. Deze prestaties noemen we ronduit slordig.

Kobo Aura H2O – conclusie

Wanneer je de Kobo Aura H2O zou vergelijken met de eerder uitgebrachte producten van dezelfde fabrikant, dan is dit een mooie optie voor het lezen van e-books. De Kobo Aura H2O (2017) kun je zien als de definitieve versie van het product, al zullen sommige mensen het gebrek aan een micro-sd-kaartsleuf als een groot gemis zien (en die mensen raden we ook gewoon aan voor de eerder uitgebrachte Kobo Aura H2O te gaan). Wil je echter veel interne opslagruimte en een betere waterbestendigheid, dan is de 2017-versie de beste optie.

Maar wanneer je de Kobo Aura H2O zou vergelijken met de e-readers van Amazon, in dezelfde prijsklasse, dan moeten we helaas concluderen dat Amazon sommige dingen toch beter doet. Zo hebben de Kindle Paperwhite en Voyage een helderder scherm (van 300 pixels per inch) en heb je met de achtergrondverlichting ook geen last van witte plekken aan de zijkant van het scherm. Bovendien lijkt die accu ook iets betrouwbaarder te zijn en gaat die langer mee. Echter: de schermen van Kindle zijn niet groter dan 6-inch.

Het is dus maar net wat je zoekt in een e-reader. De Kobo Aura H2O is echt geen slechte keuze te noemen, maar er zijn gewoonweg wat aspecten waarvan je weet dat het ook iets beter kan. Het is daarom van belang dat je voor jezelf weet wat je belangrijk vindt en wat je bereid bent daarvoor neer te leggen. De Kobo Store is overigens tegenwoordig ook prima gevuld en heeft redelijke prijzen. De grootste nadelen zijn toch wel de slordige en slome software en de onbetrouwbare accuduur. Maar voor de rest is dit een zeer fatsoenlijke e-reader.

Minpunten

  • Slordige, slome software
  • Accuduur onbetrouwbaar
  • Geen achtergrondverlichting

Pluspunten

  • Groot, scherp display
  • Prima leeservaring
  • Waterdicht
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Wesley Akkermanproduct
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.