Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vier Apple-fabrikanten slepen Qualcomm nu voor de rechter

Geschreven door
Geplaatst op19 juli 2017, 15:06 CategorieiPhone

Nadat Apple weigerde om nog langer licentiekosten af te dragen aan Qualcomm, tot de rechtszaken daaromtrent afgerond zijn, volgden ook een aantal Apple-fabrikanten. Die fabrikanten werden vervolgens aangeklaagd door de chipfabrikant en slaan nu terug. De bedrijven Compal Electronics, Foxconn, Pegatron en Wistron klagen het in de Verenigde Staten aan vanwege het overtreden van mededingingsregels.

Qualcomm vs. Apple (en de rest)

De twee bedrijven liggen al enige tijd met elkaar in de clinch: ze worden het maar niet eens over de hoogte van de licentiekosten die gerekend wordt voor het gebruik van netwerktechnologie. Qualcomm heeft namelijk patenten in handen die in alle smartphones gebruikt worden en het mogelijk maken om de toestellen met 3G- en 4G-netwerken te verbinden.

Apple is van mening dat Qualcomm al heel lang veel te hoge kosten rekent en klaagde in januari het bedrijf daarom aan. Het vroeg niet alleen om een verlaging van de licentiekosten, maar ook om een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Daarop sloeg Qualcomm terug met een eigen rechtszaak en eiste op zijn beurt een schadevergoeding van Apple.

Later kreeg die zaak een staartje: Apple betaalt diverse fabrikanten namelijk om de licentiekosten af te dragen. Die fabrikanten kregen wegens de slepende zaak geen geld meer daarvoor en daarom klaagde Qualcomm hen in de loop van april aan. Zij zouden dat gewoon moeten betalen, of ze nou geld van Apple krijgen of niet.

Aanklacht tegen Qualcomm

De aanklacht tegen Qualcomm komt dus voort uit die slepende zaak tussen de twee bedrijven. Volgens advocaat Theodore J. Boutrous, die samen met zijn collega’s de vier bedrijven vertegenwoordigt, is de zaak van Apple ongegrond. Boutrous stelt dat het publiekelijk had bekendgemaakt de zaak tegen de Apple-fabrikanten aangespannen te hebben om een punt te maken en hen te straffen voor hun samenwerking met Apple.

Wanneer de zaak dient is niet bekend. Wel weten we dat de vier bedrijven financiële steun van Apple krijgen voor de zaak. Er zal voor Qualcomm wel snel een uitspraak moeten volgen, want de verloren licentie-inkomsten zijn groot. Analisten verwachten dat het bedrijf in het tweede kwartaal van 2016 slechts 5,2 miljard dollar zal verdienen, tegen 6 miljard dollar een jaar eerder.

  • Delen:
Apple iPhone 7 Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.