Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Foto’s van nooit verkochte 8-inch Microsoft Surface-tablet geopenbaard

Geschreven door
Geplaatst op1 juli 2017, 12:31 CategorieWindows

Al sinds 2013 gaan er geruchten over het bestaan van een 8-inch Microsoft Surface Mini-tablet, maar nog nooit zijn er plaatjes van verschenen. Nu wel, met dank aan de collega’s van Windows Central.

De Surface Mini is nooit op de markt gebracht, maar intern wel door personeel van Microsoft getest en enthousiast gebruikt. Omdat het apparaat toch nooit in de winkels zou verschijnen, is het min of meer vergeten. Tot vandaag.

Surface Mini

De Surface Mini was aanvankelijk gepland voor een lancering in 2014, tegelijk met de Surface Pro 3. De plaatjes laten zien dat de mini-tablet in alle opzichten lijkt op deze grotere broer. Hij was bestemd om voornamelijk gebruikt te worden in staande positie (portretmodus). De behuizing voelde zacht aan, alsof er een beschermingshoes omheen zat, en er schuilt een ingebouwde standaard (kickstand) in om de tablet schuin rechtop op een tafel te zetten.

Net als bij de Surface Pro-tablets, kon ook deze met een Surface Pen beschreven worden. Aan het ontwerp valt op dat de bezels nogal lijvig zijn, wat dikke zwarte randen rondom het toch al kleine scherm oplevert.

Kickstand

De standaard werkt ongeveer net zo als die op de Surface 3 (zonder Pro) die een jaar later op de markt verscheen. De tablet kan ermee in drie posities worden neergezet: een in de kijkstand, een om op het scherm te typen en een ergens daar tussenin. Als de kickstand wordt ingeklapt, gaat hij geheel schuil in de achterkant van het apparaat. Bij de plaatjes merkt Windows Central op dat het gefotografeerde exemplaar weliswaar zwart is, maar dat de Surface Mini in een flink aantal kleuren op de markt had moeten komen.

Wat aansluitingen betreft heeft de Surface Mini ruimte voor een micro sd-kaart, een hoofdtelefoon, voor opladen is een micro usb-poort aanwezig, plus usb-otg waarmee de minitablet aan andere, grotere schermen of opslaggeheugens gehangen kan worden.

Stevige specs

Onder de motorkap van deze geannuleerde minitablet schuilt een Qualcomm Snapdragon 800-processor, zo’n beetje het snelste wat er in 2013 op dat gebied te krijgen was. De processor werd geholpen door slechts 1GB ram en een Adreno 330-grafische processor. De schermresolutie was flink voor die tijd: 1440 x 1080 pixels. Veel grotere tablets halen dat zelfs nu nog niet eens. Het interne geheugen omvatte 32GB en je kon via wifi het internet op.

Dezelfde pentechnologie als in de Surface Pro 3 was ingebouwd. Het apparaat zou door Microsoft vooral verkocht gaan worden als een apparaat waar je handig aantekeningen mee kon maken. Opgevouwen in de cover, was er ruimte voor de Surface Pen en zag het hele geval eruit als een boekje.

Windows RT

Windows RT was het besturingssysteem. Een toetsenbord werd er niet bij geleverd; dit werd als overbodig gezien in verband met de omvang van de tablet. Hij zou alleen met de bijbehorende pen en met de vingers bediend moeten worden.

De tablet is nooit op de markt gekomen, want slechts enkele weken voor de aankondiging werd het hele apparaat door de directie geschrapt. Er werd verwacht dat de minitablet zich in weinig zou onderscheiden van andere minitablets met Windows die toen op de markt waren. Windows RT werd overigens vier maanden later de nek omgedraaid.

En nu?

Het is niet gezegd dat Microsoft voor eeuwig is afgestapt van de productie van minitablets. Wellicht komt de fabrikant ooit op zijn plannen terug. Tot die tijd moeten we het doen met deze plaatjes.

  • Delen:
Microsoft Surface Pro (2017)
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.