Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google, Facebook en Microsoft steunen Apple in zaak tegen Qualcomm

Geschreven door
Geplaatst op21 juli 2017, 17:33 CategorieiPhone

Qualcomm lijkt er alleen voor te staan in de strijd met Apple. Vandaag heeft de Computer & Communications Industry Association (CCIA) gevraagd aan de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) het verzoek om een importban op iPhones met Intel-modems niet in te willigen. Onder de leden van de CCIA bevindt zich ook lobbyisten in dienst van Google, Intel, Microsoft, Samsung en Facebook.

Qualcomm tegen de rest

Daarmee lijkt Qualcomm er helemaal alleen voor te staan. Het bedrijf riep op tot een importstop van iPhones en iPads met een Intel-modem omdat Apple daarmee inbreuk zou maken op zijn patenten. Volgens de verzamelde bedrijven is het inwilligen van dat verzoek niets meer dan toegeven aan een bedrijf dat al veel te sterk is.

“Qualcomm gebruikt zijn dominante positie al om druk op de concurrentie te zetten. Als de ITC dit verzoek inwilligt, zou dat Qualcomm verder helpen zijn monopolie te gebruiken als hefboom tegen Apple, en hen toestaan de prijzen op consumentenapparaten te verhogen,” lezen we in een gezamenlijk statement.

Volgens de CCIA staat er veel meer op het spel dan alleen de beschikbaarheid van een smartphone. “Belangrijker nog is het principe van open concurrentie, dat van historisch belang is geweest voor het Amerikaanse economische succes. De ITC heeft een keuze tussen het belonen van gedrag tegen de concurrentie, of het afwijzen van dit verzoek dat indruist tegen de principes van de vrije markt en tegen het belang van de consument.”

Qualcomm diep in de problemen

De problemen nemen ondertussen toe voor het bedrijf. Niet alleen klaagt Apple het bedrijf voor 1 miljard dollar aan, ook bleek dat een groep van vier Apple-fabrikanten gisteren ook een zaak aangespannen heeft. Het probleem zit ‘m in de licentiekosten: Apple wil dat deze omlaag gebracht worden en Qualcomm is het daar niet mee eens.

Totdat de zaken zijn afgerond, weigert Apple nog geld af te dragen voor het gebruik van Qualcomm-technologie. Het gevolg daarvan was gisteren al merkbaar. Toen schreef zakenblad Forbes dat de omzet van Qualcomm met elf procent daalde naar 5,4 miljard dollar. De winst lag nog lager en ging met 40 procent omlaag naar 866 miljoen dollar. Wellicht heeft dat te maken met de gedaalde inkomsten uit patentlicenties, die gingen namelijk met 42,5 procent omlaag.

  • Delen:
Apple iPhone 7 Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.