Review: HP Elite X2 1012 G1 – zakelijke 2-in-1-tablet met Windows 10

12 juli 2017 + 10 minuten 0 Reacties
hp-elite-x2-1012-g1-foto-1

De HP Elite X2 is een zakelijke 2-in-1-tablet met Windows 10 als OS. In deze review nemen we het apparaat uitgebreid onder de loep. De tablet heeft een prijs vanaf 1.200 euro.

HP Elite X2 1012 G1 – specificaties

HP Elite X2 1012 G1
Scherm 12,5-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Core M 6Y30
RAM 4 GB – 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB – 512 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Twee megapixel voor, vijf megapixel achter
Accu 40 Wh Lithium Polymer

Specs

De HP Elite X2 1012 G1 is verkrijgbaar in verschillende configuraties. De versie die wij hebben getest kun je omschrijven als de middenmotor: deze G1 heeft niet de laagste, maar ook niet de hoogste specs. Met 256 GB aan interne opslagruimte (op een solid state drive), 8 GB aan werkgeheugen en een Intel Core m5-processor aan boord ben je er in elk geval zeker van dat je er goed op kunt werken en dat je accu relatief lang mee kan gaan. Maar er zijn dus betere opties, met meer geheugen en opties, die ook direct duurder zijn.

Model Prijs
Intel Core m5/4 GB/128 GB/B&O 1.282,00 euro
Intel Core m5/8 GB/256 GB/B&O 1.804,00 euro
Intel Core m5/4 GB/128 GB/HP Datapass/B&O 1.389,00 euro
Intel Core m5/8 GB/256 GB 1.555,00 euro
Intel Core m5/8 GB/512 GB/4G/B&O 3.649,00 euro

Over het algemeen wordt de Microsoft Surface Pro 4 als een premium, maar dure 2-in-1 gezien. De goedkoopste variant, met een Core m3-processor, 4 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte kost nog altijd ergens tussen de 700 en 800 euro, en dan moet je het toetsenbord er nog los bij kopen. Met de Elite X2-serie brengt HP een mooi alternatief op de markt. De specs mogen er op papier wellicht minder uitzien, toch voelt de HP Elite X2 1012 G1 veel sneller aan, dankzij zijn ssd-schijf en energiezuinig werkgeheugen tot 8 GB.

HP Elite X2 1012 G1 – hardware en design

Mocht je de HP Elite X2 1012 G1 willen gebruiken tijdens vergaderingen of afspraken met zakelijke contacten, dan hoef je je nergens zorgen over te maken: de tablet heeft een strak uiterlijk gekregen. De zwarte randen om het scherm zijn wellicht een beetje groot, maar dat betekent in dit geval dat je hem prima kunt vasthouden om wat te laten zien, zonder dat je meteen met je hand of vingers op het touchscreen zit. De achterkant is geheel zilverkleurig, met erboven een zwarte rand. Daar zit de camera in, die wordt beschermd door Gorilla Glass.

Op de achterkant zit tevens een vingerafdrukscanner, die je zelden ziet op een tablet, die ook nog eens goed bereikbaar is. Het is misschien even wennen dat ‘ie op de achterkant zit. Vooral als je zit te werken en je moet de tablet ontgrendelen is het even wennen. Maar wanneer je de tablet vasthoudt en het scherm ontgrendelt, dan voelt het heel natuurlijk aan. Bovendien is het zo dat de vingerafdruklezer ontzettend discreet in het design verwerkt is. Hij valt niet echt op, ook al is het een zwarte streep op een zilverkleurige achtergrond.

De tablet voelt gelukkig ook goed stevig aan. Je kunt het apparaat niet zomaar ombuigen. Het kan ook tegen een stootje, heeft HP laten weten, aangezien het allerlei valtesten heeft overleefd. Wat alleen niet zo stevig aanvoelt, is het scharnier. Wanneer je er heel weinig kracht op zet, kun je de tablet gemakkelijk neerzetten in een normale hoek. Maar wanneer je ook maar net een beetje te veel kracht op dat ding zet, dan gaat hij over z’n limiet heen. En als je de tablet dan neerzet, dan is de kans groot dat ‘ie helemaal naar achteren klapt.

Display

De tablet wordt geleverd met een 12,5″-scherm, met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. De helderheid van dat scherm kan niet ontzettend hoog gezet worden, maar wanneer je in een normaal verlichte omgeving bent moet het voor weinig problemen zorgen. Het kan altijd hoger, maar dit werkt prima wanneer je gewoon binnen werkt. De kleuren en het contrast zijn ook prima te noemen, maar wanneer je er foto’s op wil gaan bewerken dan kan het zijn dat je wat details mist. Voor documentenbewerking is het echter allemaal gunstig.

Connectiviteit

De HP Elite X2 mag dan misschien geen overvloed aan opties hebben op het gebied van connectiviteit, toch kun je er prima mee uit de voeten. Zo kun je je oudere accessoires gebruiken via de usb 3.0-poort, waardoor je er je oude muis, toetsenbord en zelfs printer op kunt aansluiten. Onder de usb 3.0-poort zit een usb-c-poort (Thunderbolt), waarmee je het apparaat kunt opladen. Ook kun je hier moderne accessoires en converters op aansluiten, waardoor je toch ietwat beter bent voorbereid op de toekomst met een van usb-type-c.

Speakers

De speakers op de HP Elite X2 zijn gestemd door Bang & Olufsen. Dat betekent dat je best wat kwaliteit mag verwachten. Echter, de kwaliteit van de speakers is ook sterk afhankelijk van de behuizing. En omdat die niet heel groot of dik is, krijgen de speakers ook weinig ruimte om een mooi geluid te presenteren. Het resultaat: ze laten wat te wensen over als het gaat om de laagste en midden tonen, om over de maximale volume nog maar te zwijgen. Stemmen zijn wel helder en te volgen, maar je doet er goed aan een koptelefoon mee te nemen onderweg.

Camera’s

Op de voorkant treffen we een frontcamera van twee megapixel aan, terwijl we op de achterkant eentje aantreffen van vijf megapixel. Die camera op de achterkant is in principe voor het inscannen van documenten of het opnemen van vergaderingen (mits er voldoende licht is, want anders is er al snel ruis aanwezig), terwijl de frontcamera net niet volstaat voor Skype-gesprekken. Die kwaliteit had iets beter gekund, zeker wanneer je kijkt naar de prijs van de tablet. Nu is het beeld te korrelig en te plat, zeker als er te weinig of juist te veel licht is.

Accuduur

Hoewel de accu langer meegaat op een volle lading dan bijvoorbeeld de Microsoft Surface Pro 4 of Samsung Galaxy TabPRO S, is ongeveer zeven uur niet iets om over naar huis te schrijven. In vergelijking met reguliere laptops is dat iets meer dan een uur onder het gemiddelde van acht uur en een beetje. Met zeven uur (onafgebroken) werken zul je dus de werkdag waarschijnlijk niet doorkomen, wat betekent dat je altijd je oplader zult moeten meenemen. Hoeft ook geen probleem te zijn, aangezien die, net als de tablet, compact is.

Toetsenbord, trackpad en stylus

Aan vormen van input geen gebrek. Je kunt de HP Elite X2 aansturen met het meegeleverde toetsenbord, dat je middels magneten aan het scherm vastmaakt, de meegeleverde stylus en natuurlijk het touchscreen. De kerninputs zijn aanwezig in de cover van de X2: het toetsenbord en de trackpad. Er wordt geen gebruikgemaakt van dun plastic, maar van stevig aluminium met een zachte buitenkant. Tijdens het typen merk je al snel dat het toetsenbord niet alleen stevig is, maar je ook nog eens comfortabel laat typen — en dat is niet geheel onbelangrijk.

De knoppen op het toetsenbord zijn voorzien van achtergrondverlichting en ook nog eens relatief groot. Daardoor kun je er al snel intuïtief op typen. Ook het feit dat de ruimte tussen de knoppen prima is, betekent dat je waarschijnlijk niet hoeft te wennen aan deze indeling. Bovendien is het zo dat de toetsen voldoende feedback afgeven tijdens het typen, waardoor het lijkt alsof je op het toetsenbord van een echte laptop aan het typen bent. Ook is er een numpad aanwezig: niet zoals je zou verwachten, maar dit is een mooie oplossing.

De numerieke toetsen zijn bereikbaar door de numpad-toets in te drukken. Daarna kun je rechts op het toetsenbord (links van de knoppen enter, backspace, et cetera) doen alsof er een numpad zit. Het is een elegante oplossing voor de mensen die een echt numpad missen. Helaas is het echter zo dat de trackpad klein en niet toereikend is. Hij is wel breed, maar niet echt hoog, waardoor je voor je gevoel al snel ruimte te kort komt. Dat kun je opvangen door binnen de instellingen dingen aan te passen, maar dat vergt dus moeite van de gebruiker.

Aan de andere kant is het gelukkig wel zo dat de trackpad goed reageert op de input van de gebruiker. De trackpad is gevoelig en biedt voldoende feedback tijdens het indrukken. Daarnaast levert HP de Active Pen, de stylus, bij de tablet. Handig voor wanneer je snel aantekeningen moet maken of een document moet ondertekenen. De pen reageert perfect op je aanwijzingen en hoewel het natuurlijk niet zo is, voelt het alsnog aan alsof je met een pen op papier schrijft. Windows 10 is inmiddels verder geoptimaliseerd voor stylusgebruik.

HP Elite X2 1012 G1 – software

Aangezien de HP Elite X2 1012 G1 geschikt gemaakt is voor de zakelijke markt, tref je niet dezelfde software aan die je wel op consumentenlaptops en -tablets met hetzelfde besturingssysteem ziet. Je krijgt Windows 10 Pro en een handvol aan zakelijke applicaties van de fabrikant, waarmee je meer uit je tablet kunt halen. Aanvankelijk zul je niet direct alles gebruiken. Maar over het algemeen geldt dat wanneer je iets nodig hebt, het op de tablet staat. Windows 10 draait gelukkig ook als een zonnetje op deze hardware.

HP Elite X2 1012 G1 – in gebruik

Zoals je wellicht al hebt kunnen opmerken, hebben we in de afgelopen weken meer dan prima kunnen werken op de HP Elite X2. We zetten apparatuur vaak even aan het werk en zoeken dan de grens op, maar belangrijker is om te bekijken hoe dergelijke producten het doen onder dagelijkse omstandigheden. Die omstandigheden houden vaak in dat er veel browsertabs openstaan, evenals een handjevol programma’s voor het bewerken of bekijken van foto’s of ander materiaal. Nergens hadden we het idee dat de Elite X2 ons niet kon bijhouden.

We zeggen het er nog maar even bij, maar het is niet aan te raden om op dit apparaat te gaan gamen. Natuurlijk kun je niet-veeleisende titels opstarten en uitproberen, maar zodra de game leunt op grafische zware eigenschappen, dan trekt de hardware dat niet. Dat is niet erg en ook geen minpunt, want als het goed is is dat niet de reden dat je voor de HP Elite X2 gaat. Je kiest deze tablet uit omdat je er goed op kunt werken en omdat je ook redelijk lang op het apparaat kunt werken. En omdat hij dun en compact is en dus altijd wel mee kan.

Je kunt de tablet op twee manieren gebruiken: in laptopstand en in tabletstand. We hebben veelal gebruikgemaakt van de laptopstand, zodat we er onze dagelijkse nieuwsberichten op konden schrijven. Maar wanneer we even snel een video wilden bekijken of aan iemand laten zien, was het toch handig om dat toetsenbord moeiteloos los te koppelen. Bovendien vinden we de dikke randen ook geen minpunt, want we konden zo video’s laten zien, zonder dat onze vingers op het touchscreen zaten, en dus het zicht blokkeerden, bijvoorbeeld.

Daarnaast is het erg fijn dat er weinig bloatware aanwezig is. Je krijgt de standaard apps meegeleverd die Microsoft altijd levert met het systeem en een handvol potentieel handige apps voor zakelijke gebruikers en krijgt verder niet te maken met gesponsorde meuk of dingen waar je geld voor moet betalen om er toegang tot te krijgen. Uiteraard kun je veel van die vooraf geïnstalleerde apps verwijderen en in dit geval is dat lang niet zo veel als bij enkele concurrenten het geval is. Een dikke plus dus voor HP, die het lijkt te snappen.

Prestaties

Zelfs wanneer je de HP Elite X2 voor een korte tijd onder flink wat stress zet, dan zul je daar niet meteen iets van merken. Zo wordt de tablet niet snel heet. Wel wordt de achterkant een beetje warm, maar dat is nooit te voorkomen. Desondanks kan de tablet behoorlijk wat hebben: met enkele browsertabs en drie programma’s open merkten we weinig verschil met het moment waarop al die tabs nog gesloten waren. Dat kan te maken hebben met de resolutie van 1080p: die is immers lager in vergelijking met de concurrentie, zoals de Surface Pro 4.

HP Elite X2 1012 G1 – conclusie

Over het algemeen zijn we erg positief over de HP Elite X2 1012 G1. De processor aan boord kan allerlei (dagelijkse) taken meer dan prima aan. Samen met de hoeveelheid werkgeheugen (we raden 8 GB aan als dat binnen je budget past) en de solid state drive (ssd) houd je onder de streep een snel apparaat over. Bovendien is het zo dat alle vormen van input gewoon goed werken en intuïtief aanvoelen (ook al had de trackpad wellicht iets hoger mogen zijn) en is het fijn dat HP wederom een stylus als standaard levert met het systeem.

Een aantal dingen vallen wel tegen. Zo is de scharnier niet ontzettend stevig en druk je hem al snel over z’n limiet heen. Het scherm van de tablet is niet ontzettend helder of super kleurrijk, zeker niet in vergelijking met de Microsoft Surface Pro 4. Ook is het zo dat de Pro 4 een hogere resolutie heeft, maar aan de andere kant presteert de HP Elite X2 gewoonweg beter. Is onderweg kunnen internetten belangrijk, dan scoort de Elite X2 ook punten voor de simkaartsleuf. En dat idee van die numpad; dat hopen we op andere modellen tegen te komen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Ruimte voor een simkaart
  • Goede en snelle prestaties
  • Meegeleverde stylus

Minpunten
  • Scherm is niet heel helder of kleurrijk

  • Scharnier is niet stevig
  • Trackpad net te klein

Reacties (0)