Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Tien dingen die je kunt doen met een oude Android-tablet

Geschreven door
Geplaatst op8 juli 2017, 9:54 CategorieTablet Tips

Mocht je thuis nog een oude Android-tablet hebben liggen, maar geen idee hebben wat je ermee kunt doen, dan hebben we hier tien tips verzameld voor je. Zo hoef je die oude tablet niet weg te gooien en blijf je hem mogelijk toch dagelijks gebruiken.

Oude Android-tablet? Dit kun je ermee doen

Stel: je hebt thuis een oude Android-tablet liggen die je in feite niet meer gebruikt. Of je hebt al een modernere aangeschaft of je gebruikt eigenlijk helemaal geen tablet meer — wat de reden ook is, je vraagt je af wat voor nut die tablet nog heeft. Nou, je kunt er nog genoeg mee doen. Meestal is dat ook de beste optie: weggooien is zonde van de materialen en verkopen levert vaak niet genoeg op om die moeite te rechtvaardigen. Dus wat doe je dan? Check dit artikel voor tien dingen die je met je oude Android-tablet kunt doen.

Beveiligingscamera

Je kunt je oude Android-tablet vaak gebruiken als middel voor het bekijken van de beelden van je beveiligingscamera. Wanneer je een smarthome hebt (en van allerlei gemakken bent voorzien) of alleen een moderne beveiligingscamera, dan heb je vaak een app nodig om de beelden te bekijken. Veel apps ondersteunen oudere Android-versies nog, waardoor je de beelden kunt bekijken op de tablet die je niet meer gebruikt. Extra tip: je kunt de tablet ophangen of neerzetten en constant aan laten staan, met de stekker in het stopcontact.

Universele afstandsbediening

Je kunt je oude tablet ook als een universele afstandsbediening gebruiken. En dan bedoelen we niet alleen voor de televisie of audio-installatie, maar bijvoorbeeld ook als een hub voor je smarthome. Veel apparaten zijn tegenwoordig te bedienen via wifi of bluetooth, waardoor je een tablet gemakkelijk als centraal onderdeel kunt gebruiken, en veel smart home-toepassingen bieden apps (voor tablets en smartphones) waarmee je alles kunt bedienen. Mocht je nog een oudere tv hebben, dan kan het zijn dat je een tablet met infrarood nodig hebt. Daar zijn er niet heel veel van, maar het is dus wel iets om rekening mee te houden, als je dit wilt doen.

Kalender, to-do-lijst en wekker

Een oude Android-tablet kan ook prima functioneren als een persoonlijke assistent. Wanneer je inlogt met je Google-account, dan worden zaken als je agenda-items en to-do-lijst (wanneer je Google Keep gebruikt) ook meteen gesynchroniseerd. Tel daarbij op dat je ook een wekker en andere alarmen in kunt stellen en je hebt een prima middel voor in huis die je kan helpen herinneren allerlei zaken te ondernemen of niet te vergeten. En als ‘ie met het internet verbonden blijft, blijft alle recente info ook constant in sync met je smartphone.

Digitaal fotoalbum

Eén van de meest voor de hand liggende keuzes is misschien nog wel een digitaal fotoalbum. Je kunt natuurlijk een nieuw digitaal fotoalbum kopen, maar wanneer je nog een oude tablet hebt hoef je er geen extra geld aan uit te geven. Je zet de foto’s op het apparaat (of maakt gebruik van de cloud) en kunt een app installeren (zoals Photo Slides) en je bent al bijna klaar. Nu dien je er nog even voor te zorgen dat je de tablet ergens goed kunt neerzetten (het liefst vlakbij een stopcontact), zodat je foto’s op elk moment goed kunt zien.

Back-up-schijf

Mocht je een oude Android-tablet met wat meer ruimte hebben, dan kun je er ook bestanden opzetten die je liever niet kwijt wilt raken. Oude foto’s, belangrijke Word-bestanden of die facturen die je liever niet kwijt wilt: het kan er allemaal worden opgezet, en met de juiste apps op je tablet ook worden geopend. Het kan ook een veilige manier van opslaan zijn wanneer je de internetverbinding uitzet en alle bestanden via je computer of een micro-sd-kaart overzet, waardoor je zeker weet dat kwaadwillenden er niet bij zullen komen.

Offline bibliotheek voor informatie

Tegenwoordig is het met moderne browsers (of specifiek daarvoor bedoelde applicaties) mogelijk om complete websites op te slaan op het interne geheugen of de micro-sd-kaart van je tablet. Zo kun je altijd bij de informatie die je zoekt, ook wanneer je geen internetverbinding hebt. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk boeken, zoals kookboeken, op te slaan, waardoor je er ook nog eens een handige hulp aan overhoudt. Via winkels als Google Play Boeken kun je ook nog eens een groot gratis aanbod aan boeken binnenhalen.

Tekenen

Mocht je oude Android-tablet wat groter zijn, dan kun je hem wellicht ook gebruiken als middel om op te tekenen. Dat kan door een aparte stylus aan te schaffen. Voordat je dat doet, moet je nog wel even zeker weten dat de stylus die je zoekt ook daadwerkelijk compatibel is met de tablet waar je hem op wilt gebruiken (bijvoorbeeld eentje van het merk Bamboo). Daarnaast heb je ook een applicatie nodig die je in staat stelt mooie tekeningen te maken. Denk bijvoorbeeld aan zoiets simpels als Drawing Board of het verfijnde Adobe Illustrator.

Voor in de auto

Autofabrikanten maken hun auto’s vaak slimmer door een compleet (multimedia)systeem in te bouwen. Maar stel nou dat je dat niet hebt, dan kun je je tablet daarvoor gebruiken. Het enige wat je daarvoor nog nodig hebt, is een speciale houder. Ook zou het handig zijn als je tablet bezit over een gps-chip, zodat je gebruik kunt maken van navigatieapplicaties. Heeft je tablet ook bluetooth? Dat is mooi, want dan is de kans groot dat je je muziek kunt afspelen via muziekstreamingdiensten — maar voor dit alles heb je wel een wifi-hotspot nodig (of een tablet met mobiel internet).

Voor de kids

Oude tablets in het algemeen zijn ook een mooi middel om je kinderen mee zoet te houden. Je kunt er allerlei spelletjes op zetten die ze leuk vinden of geeft je kinderen de vrije hand om zelf spellen of apps te downloaden die ze willen. Veel tablets hebben tegenwoordig een kindermodus, waardoor schadelijke content kan worden afgeschermd. Daarnaast kan een tablet ook gebruikt worden om je kinderen te stimuleren, door apps voor rekenen of taal te downloaden, bijvoorbeeld. Hoe dan ook: een tablet is handig voor jongere kinderen.

Voor gevorderden: dingen uitproberen

Android stelt mensen in staat veel dingen aan te passen en te veranderen. Zo is het mogelijk je tablet te rooten, zoals dat heet, waarmee je toegang krijgt tot aanpassingsmogelijkheden waar reguliere Android-gebruikers alleen maar van kunnen dromen. Doe je dit met een apparaat waar nog garantie op zit, dan is de kans groot dat je die garantie kwijtraakt, waardoor we dit dus alleen aanraden met oude tablets. Er zijn verschillende custom roms beschikbaar, waarmee je de Android-ervaring naar eigen hand kunt invullen.

Meer tips

Wil je meer tips lezen? Neem dan ons uitgebreide archief met tips eens door. Voor meer informatie over de verschillende Android-tablets en -smartphones, raden we je aan onze tablet database eens door te nemen.

 • Delen:
Samsung-Galaxy-Tab-S3-2
Samsung Galaxy Tab S3
Android Marshmallow (6.0)
Lenovo Yoga Book
Lenovo Yoga Book
Android Marshmallow (6.0) - Windows 10
Asus ZenPad 3S 10
Asus ZenPad 3S 10
Android Marshmallow (6.0)

Reacties

 1. Jos Bastiaanssen
  28 augustus, 2017 om 17:08

  Ik heb sinds kort de Samsung Galaxy s8+
  Voor mij geen André telefoon meer. Ik had eerst de Sonny expiridia Z3 ging stuk naar 8 maanden. Sonny zij softwarefout valt niet onder garantie maar no wel anderhalf jaar betalen. Nu de de Samsung Galaxy S8+ gekocht werkt top en de servies is dan ook 100% zal nooit meer een André kopen dan Samsung

  • Frank
   12 juni, 2019 om 18:47

   De autocorrectie functie van uw toestel laat alleen te wensen over…

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.