Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google komt met gecertificeerde Android-apparaten

Geschreven door
Geplaatst op30 augustus 2017, 14:33 CategorieAndroid

Android is een open-source platform, dat op meer dan 2 miljard apparaten geïnstalleerd staat. Daarbij is een splitsing ontstaan: er zijn toestellen die gecertificeerd worden door Google en toestellen die daar niet over beschikken. Om die reden introduceert Google nu het ‘Google Protect’ logo, dat op de verpakking van certificeerde Android-smartphones komt te staan.

Certificering Android

In principe is Android voor iedere smartphonefabrikant beschikbaar. Maar er is een belangrijk detail: de Google Play Store mag alleen op door Google goedgekeurde toestellen geïnstalleerd worden. Fabrikanten moeten daartoe voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het voorinstalleren van een hele rits aan Google-apps. Doen ze dat niet, mogen ze de Play Store niet meer installeren.

Om nog meer fabrikanten zover te krijgen de voorwaarden van Google te ondertekenen, introduceert het bedrijf nu het Google Protect logo. Dat zal op de verpakking van apparaten die voldoen aan alle regels gezet mogen worden. In ruil daarvoor biedt Google fabrikanten onder meer een aantal extra beveiligingsmethoden toe.

Onderzoek naar Google

Met deze nieuwe toevoeging aan het Android-ecosysteem, zal Google de Europese Unie niet bepaald blij maken. Die doet al jaren onderzoek naar machtsmisbruik door Google met zijn mobiele besturingssysteem. Dat is zo populair dat het op bijna 85 procent van alle smartphones staat.

Daar Google fabrikanten dwingt om aan bepaalde voorwaarden te voldoen bij het gebruik van het besturingssysteem, denkt de Europese Unie dat er wellicht sprake is van machtsmisbruik. Het gedwongen voorinstalleren van bepaalde Google-apps is daar een voorbeeld van. De vraag is of dit extra pressiemiddel dan ook helpt bij het onderzoek dat toch al loopt.

Eerder al kreeg Google een boete van 2,4 miljard euro opgelegd rond machtsmisbruik met zijn zoekresultaten. Dit nieuwe onderzoek zou ook wel eens kunnen leiden tot een miljardenboete.

  • Delen:
Google Pixel XL
Android Nougat (7.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.