Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IFA 2017: wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets en phablets?

Geschreven door
Geplaatst op22 augustus 2017, 12:40 CategorieAndroid

Volgende week gaat in Berlijn IFA 2017 van start. Tijdens deze beurs tonen alle grote elektronicafabrikanten de nieuwste producten en ontwikkelingen op het gebied van consumentenelektronica. Ook tablets, convertibles en phablets mogen natuurlijk niet ontbreken en wij van TabletsMagazine.nl zijn dan ook aanwezig om verslag te doen van alle aankondigingen. Maar wat kunnen we precies verwachten? In dit artikel kijken we naar wat we al denken te weten.

Algemene trend IFA 2017

Net als in 2016 verwachten we ook dit jaar dat de IFA niet bol zal staan van nieuwe tablets – in de traditionele vorm dan. De markt blijft immers krimpen. Bovendien hebben we bar weinig teasers voorbij zien komen wat erop kan duiden dat er dus weinig nieuwe traditionele tablets aanstaande zullen zijn. Wel verwachten we meer convertibles en hybrides te zien: de tablets die je ook moeiteloos kunt omtoveren tot een meestal zeer capabele laptop. Deze apparaten zijn vaak om te toveren tot een (simpele) tablet.

De smartphonemarkt bestaat inmiddels voor een groot deel uit phablets. Het is immers de nieuwe norm geworden. De ene na de andere fabrikant – in allerlei segmenten – brengt haar eigen phablet uit. Die markt lijkt nog steeds te bloeien en met geruchten over een nieuwe phablet van Google en LG – om er nog maar eentje te noemen – lijken we voorlopig nog niet van die tussenapparaten af te zijn. En dat is helemaal niet erg, aangezien de LG G6 en Samsung Galaxy S8 bijvoorbeeld goed laten zien wat een goede phablet waard kan zijn.

Samsung

Een apparaat dat we in elk geval niet tijdens IFA 2017 in de vorm van een aankondiging hoeven te verwachten, is de Samsung Galaxy Note 8. Zoals het er nu naar uitziet, wordt die phablet op 23 augustus aangekondigd. Voor veel Europese pers en bezoekers zal dit mogelijk wel de eerste kans worden om het toestel in levende lijve te zien. Mogelijk kondigt Samsung ook nog een wearable aan (wellicht twee) in de vorm van de Samsung Gear Fit 2 Pro (en / of de Samsung Gear Sport), maar dat is iets voor Wearables Magazine.

Op het gebied van andere technologie kunnen we mogelijk ook nog nieuwe oordoppen verwachten, die de concurrentie zouden kunnen aangaan met de AirPods van Apple. Verder zou er nog concurrentie aanstaande zijn voor slimme speakers als Google Home en de Amazon Echo, twee producten die nog niet in Nederland zijn uitgebracht. Maar op het gebied van smartphones, phablets en tablets is het dit jaar dus erg jammer als we mogelijk alleen naar Samsung kijken. Er lijken vooralsnog geen andere aankondigingen te komen.

LG

Vorig jaar was LG niet op de beurs om nieuwe smartphones te presenteren, maar dit jaar lijkt het daar wel op. Zo is de verwachting dat we op 31 augustus (vlak voor IFA 2017, tijdens de persdagen) de presentatie van de LG V30 gaan meemaken. Dat LG dit jaar de nieuwe V in Duitsland presenteert is niet gek. De voorgaande modellen waren officieel alleen in de VS verkrijgbaar en werden daarom ook in de VS gepresenteerd. De LG V30 zal ook in Europa worden uitgebracht en een aantal vernieuwingen met zich meebrengen.

De LG V30 zou het moeten gaan opnemen tegen de eerdergenoemde Samsung Galaxy Note 8. Er zou een groot oled-scherm van ongeveer 6-inch aanwezig zijn. Onder de motorkap verwachten we de Qualcomm Snapdragon 835, met tenminste 4 GB aan werkgeheugen. Ook zal er een quad-DAC aanwezig zijn (voor de superieure geluidsverwerking) en zouden we kunnen rekenen op versies met 32, 64 en 128 GB aan interne opslagruimte. Er zal geen verwijderbare batterij aanwezig zijn. Wel moet het toestel water- en stofdicht zijn.

Sony

Sony zal mogelijk een hoop smartphones gaan presenteren, maar het gros daarvan zal niet in de categorie phablet gaan vallen. Eén van de dingen die mogelijk onderweg is, is een phablet met een scherm van 6-inch en dunne randen. Dat zou goed nieuws zijn, aangezien Sony nog altijd smartphones uitbrengt met dikke randen — en daar kun je van houden, of juist niet. Er is helaas verder niet bekend of Sony nog andere phablets of tablets in de maak heeft, aangezien daarover tot op heden nog niets naar buiten is gekomen.

Huawei

Over Huawei kunnen we kort zijn: we verwachten er niet veel van. Niet omdat Huawei nou zo’n slechte fabrikant is, maar omdat het bedrijf vaak andere momenten uitkiest voor het presenteren van nieuwe smartphones. Mogelijk komt er een vervolg op de Huawei Nova Plus, die helaas nooit in Nederland is uitgebracht. Eerder dit jaar presenteerde Huawei al de Huawei P10 Plus. De Huawei Mate 10 wordt mogelijk pas na de IFA in Berlijn aangekondigd, aangezien het bedrijf dat tot op heden altijd zo gedaan heeft.

HTC

Fabrikant HTC heeft beloofd om voor het einde van het jaar in totaal zes of zeven smartphones uit te brengen. Dit jaar zijn daar al drie van verschenen. Allemaal high-end modellen, aangezien het de moeite niet meer waard is modellen uit te brengen voor het lagere segment. De winstmarges zijn daar te laag voor. Mogelijk laat HTC dus een aantal toestellen zijn, maar we verwachten niet dat dit allemaal phablets zullen worden. Daar wijzen de huidige geruchten niet naar. Wat het dan wel precies zal worden, zal HTC moeten gaan laten zien…

Lenovo / Motorola

Ook Lenovo zal op 31 augustus een persconferentie houden en daar haar nieuwe producten gaan aankondigen. Helaas weten we nog niet wat we daar van mogen verwachten. Vorig jaar zagen onder meer de Motorola Moto Z Play en de Yoga Book er het levenslicht. De opvolgers van de Moto Z-lijn zijn inmiddels al aangekondigd. Ook heeft Lenovo uiteraard nog de Yoga-lijn met Windows-convertibles, waar ongetwijfeld nieuwe modellen van zullen verschijnen. Mogelijk gaat Lenovo ook breed inzetten op virtual en augmented reality.

Andere fabrikanten…

Namen als Acer, HP, Alcatel en nog een aantal ontbreken op de bovenstaande lijst, omdat er simpelweg niets bekend is over de plannen van deze bedrijven. Of de fabrikanten slagen erin alle benodigde informatie binnen eigen muren te houden, of er staat simpelweg niets op de planning. Desondanks kunnen bedrijven als Acer ons nog positief verrassen met mooie toestellen voor het midden segment, maar dat is speculatie. Volgende week doen ook deze bedrijven hun nieuwe producten – als het goed is – uit de doeken.

Convertibles en hybrides

De komende jaren kunnen we blijven rekenen op convertibles en hybrides: laptops die zich moeiteloos laten omtoveren tot een tablet en in sommige gevallen als dunne laptopvervanger kunnen dienen. Soms koppel je het toetsenbord los en bij een ander model draai je hem achter het scherm weg – de consument en de zakelijke markt lijken er geen genoeg van de krijgen. De verwachting is dan ook dat bedrijven zoals Lenovo, Dell en Acer met nieuwe producten op de proppen zullen komen. Wellicht zit er nog iets bijzonders tussen.

lenovo-thinkpad-yoga-260-5

Maar helaas valt dus moeilijk te zeggen wát we verder precies kunnen verwachten. Ja, betere specificaties, mooiere schermen of juist modellen met een zachte prijs die zeer geschikt zijn voor de budgetmarkt – dat kan natuurlijk ook. In 2018 moet de tabletmarkt gaan aantrekken en die groei wordt hoogstwaarschijnlijk gerealiseerd door convertibles en hybrides, dus zullen fabrikanten hier handig mee om moeten gaan. De verwachting is dat deze tablets zo’n 31 procent van de markt in handen gaan krijgen rond 2020-2021.

Verslag IFA 2017

Tablets Magazine is vanaf dinsdag 29 augustus aanwezig in Berlijn en doet verslag van alle aankondigingen. Wil je al het nieuws op de voet volgen, dan kun je terecht in ons IFA 2017 archief. Ook kun je ons volgen op Twitter, waar we foto’s en korte nieuwtjes zullen delen. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van home cinema, smart home en wearables. Hiervoor kun je terecht op HomecinemaMagazine.nl, SmartHomeMagazine.nl en WearablesMagazine.nl.

  • Delen:
Google Pixel XL
Android Nougat (7.x)
Microsoft Surface Book
Microsoft Surface Book
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.