Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Dit zijn de verschillen tussen de Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ en Galaxy Note 8

Geschreven door
Geplaatst op28 augustus 2017, 10:26 CategorieAndroid

Het Zuid-Koreaanse Samsung brengt elk jaar twee toptelefoons uit: een Galaxy Note-apparaat en een Galaxy S-apparaat. Nu de twee toestellen gepresenteerd zijn, kunnen we ze met elkaar vergelijken. In dit artikel zetten we de overeenkomsten en verschillen op een rij.

Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ vs Galaxy Note 8

Kiezen tussen een Samsung Galaxy S8, de grotere Galaxy S8+ of Note 8 kan moeilijk zijn, omdat de toestellen behoorlijk veel op elkaar lijken. Dat komt omdat de toestellen uitgebracht worden als ‘broertjes’ van elkaar. Voor de gewone Galaxy S8 kies je vooral als je op zoek bent naar een high-end Android-telefoon en voor de Galaxy S8+ of de Galaxy Note 8 kies je als je een high-end Android-telefoon mét extra groot scherm zoekt.

De Samsung Galaxy S8 beschikt over een 5,8-inch display, waar de Galaxy S8+ een 6,2-inch display en de Note 8 een 6,3-inch display heeft. Dat alleen al illustreert de keuze die je in eerste instantie zal moeten maken: wil je een zo groot mogelijk scherm, valt de ‘gewone’ Galaxy S8 eigenlijk al af. Dan moet je vooral kiezen tussen een Galaxy S8+ of een Note 8. Het scherm van die twee toestellen verschilt minimaal, maar kijk je naar het formaat van de telefoons, zie je nog een klein onderscheid.

De Galaxy S8 is 14,9 centimeter lang, de Galaxy S8+ is 15,9 centimeter lang en de Note 8 een fikse 16,3 centimeter lang. Op dit vlak is dus nog een behoorlijk verschil te zien, tussen de ‘kleinere’ Galaxy S8 en de twee grotere modellen. Vergis je ook niet: de halve centimeter die de Galaxy S8+ en Note 8 van elkaar verschillen, is door de toch al forse lengte groter dan je misschien denkt.

Ook de breedte van de toestellen loopt uiteen, al is er op dit vlak vooral verschil tussen de Galaxy S8 en de twee grotere toestellen. De Galaxy S8 meet 6,8 centimeter, de Galaxy S8+ is 7,3 centimeter breed en de Note 8 meet 7,5 centimeter. Kortom: kies je voor het kleinere toestel, heb je een halve centimeter aan telefoon minder om mee te slepen. De twee grotere toestellen verschillen nauwelijks van elkaar. Alledrie bieden een soortgelijk scherm in die behuizing: een AMOLED-scherm met 2.960 bij 1.440 pixels.

Doordat de Samsung Galaxy Note 8 en de Galaxy S8+ groter zijn, wegen die twee apparaten ook meteen het meeste. De Galaxy S8 weegt slechts 152 gram, maar neem je de Galaxy S8+, draag je al een toestel van 173 gram met je mee en de Note 8 weegt 195 gram. De toestellen verschillen dus flink in gewicht en dat kan je merken als je het toestel lange tijd gebruikt. Vooral de Note 8 en de Galaxy S8+ kunnen wat zwaar aanvoelen.

Dan kom je nog bij een belangrijk verschil tussen de Galaxy S8+ en de Note 8. Bij het laatstgenoemde toestel wordt de S Pen standaard meegeleverd. Dat is handig, want je hebt zo’n groot scherm dat het nauwelijks met één vinger te bedienen is. Precies die pen had ook bij de Galaxy S8+ meegeleverd mogen worden, maar dat is niet het geval. In dat opzicht heeft de Note 8 – die overigens ook een speciale plek heeft waar je de S Pen in kan opbergen – wel een streepje voor.

Ook wanneer je onder de motorkap kijkt, zie je in eerste instantie weinig verschil tussen de twee smartphones. De drie toestellen draaien allemaal op de Samsung-processor Exynos 8895 met acht rekenkernen. Verschil zit er wel in het werkgeheugen: de Galaxy S8 en S8+ beschikken over 4 GB en de Galaxy Note 8 over 6 GB aan werkgeheugen. Dat zal zich uiten in de manier waarop de processor om kan gaan met grote hoeveelheden rekenwerk. Vooral de Note 8 zal dan iets beter presteren.

Wat de camera’s betreft, vinden we slechts een klein verschil. Zowel de Galaxy S8 als de Galaxy S8+ beschikken over twee camera’s: eentje aan de voorkant en eentje aan de achterkant. Beiden zijn van hetzelfde type. Aan de voorkant zit een acht megapixel en aan de achterkant een twaalf megapixel camera.

Dat zorgt voor prima plaatjes, maar de Note 8 is op dit vlak de duidelijke winnaar. De Note 8 beschikt aan de achterkant over een dubbele camera – beide lenzen beschikken over twaalf megapixel – en optische beeldstabilisatie. Daardoor knip je prachtige plaatjes. Aan de voorkant is de camera van de Note 8 eentje met acht megapixel.

Kijk je naar de batterijduur van de twee apparaten, zit er weer weinig verschil. De Galaxy S8 heeft een kleinere accu met een capaciteit van 3.000 mAh, en een geschatte gebruiksduur van twintig uur. De Galaxy Note 8 heeft een grotere accu, van 3.300 mAh, maar de Galaxy S8+ is nog de overtreffende trap, met een 3.500 mAh accu. Voor alle toestellen geldt eenzelfde geschatte gebruiksduur, wat bij de Galaxy S8+ en Note 8 zo is omdat de accu’s grotere schermen draaiende moeten houden.

Tot slot draaien alle toestellen op Android 7.0 Nougat. Verwacht wordt dat ze straks allemaal een update krijgen naar de nieuwste versie van dat besturingssysteem – Android 8.0 Oreo. Wanneer die update er precies komt, is nog niet bekend. Ook op dit vlak verschillen de drie apparaten dus niet gigantisch van elkaar.

Concluderend kunnen we zeggen dat de drie apparaten weinig van elkaar verschillen. De Samsung Galaxy S8 biedt een iets kleiner scherm, maar soortgelijke eigenschappen. Enkel op het vlak van de rekenkracht en de camera’s lever je echt in. De Galaxy Note 8 en de Galaxy S8+ zijn er dan ook echt voor gebruikers die op zoek zijn naar een phablet, voor hen is het een ideale smartphone. Mocht je op zoek zijn naar het nieuwste van het nieuwste, is vooral de Note 8 een smartphone om te overwegen. Hieronder de specificaties op een rij.

Alle specificaties en verschillen

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8+ Samsung Galaxy Note 8
Display 5,8 inch 6,2 inch 6,3 inch
Techniek Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED
Resolutie 2.960 x 1.440 2.960 x 1.440 2.960 x 1.440
Processor Samsung Exynos 8895 Octa Samsung Exynos 8895 Octa Samsung Exynos 8895 Octa
Werkgeheugen 4GB 4GB 6GB
Opslaggeheugen 64GB 64GB 64GB
Frontcamera 8 megapixel 8 megapixel 8 megapixel
Achtercamera 12 megapixel 12 megapixel 12 megapixel
Extra Dubbele camera achterkant
Wifi 2.4 / 5 Ghz 2.4 / 5 Ghz 2.4 / 5 Ghz
Bluetooth  Ja / 5.0  Ja / 5.0  Ja / 5.0
Afmetingen  148,9 x 68,1 x 8 mm  159,5 x 73,4 x 8,1 mm  162,5 x 74,8 x 8,6 mm
Gewicht 152 gram 173 gram 195 gram
3G/4G Ja/Ja Ja/Ja Ja/Ja
GPS Ja Ja Ja
Batterij 3.000 mAh (20 uur) 3.400 mAh (20 uur) 3.300 mAh (20 uur)
Aansluitingen USB-C USB-C USB-C
SIM Nano SIM Nano SIM Nano SIM
Kleur Grijs, Zilver, Zwart Grijs, Zilver, Zwart Blauw, Goud, Zwart
OS Android 7.0 Nougat Android 7.0 Nougat Android 7.0 Nougat
Bixby Ja Ja Ja
Vingerafdrukscanner Ja Ja Ja
Irisscanner Ja Ja Ja
S Pen Nee Nee Ja
Adviesprijs Vanaf 594 euro Vanaf 649 euro Vanaf 999 euro
Productpagina Productpagina Productpagina

Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ of Note 8 kopen

Mocht dit artikel je overtuigd hebben van één van de drie Samsung-apparaten, bekijk dan een overzicht van alle winkels en de laagste prijzen op de productpagina’s, van de Samsung Galaxy Note 8, de Galaxy S8 en de Galaxy S8+. Hier vind je ook de specificaties, onze recensies en het laatste nieuws. Of surf naar onze database, om andere smartphones te bekijken of vergelijken.

 • Delen:
Samsung Galaxy S8
Android Nougat (7.x)
Samsung Galaxy Note 8
Android Nougat (7.x)
Samsung Galaxy S8+
Android Nougat (7.x)

Reacties

 1. john
  28 augustus, 2017 om 12:20

  Waarom niet meteen vergelijking met de s8+?

 2. Nico
  29 augustus, 2017 om 0:47

  De S8 frontcamera maar 4 megapixel?? Die heeft net als de S8+ en de Note 8 een camera van 8 megapixels. De S7 Edge had 5 megapixels..

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.