Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple iPhone X vs iPhone 8 Plus vs iPhone 7 Plus: wat zijn de verschillen?

Geschreven door
Geplaatst op13 september 2017, 14:41 CategorieiPhone

Dinsdag heeft Apple de iPhone X en iPhone 8 Plus gepresenteerd. We vergelijken in dit artikel de phablets en leggen je uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de toestellen. Ook vergelijken we ze voor de volledigheid met de iPhone 7 Plus.

iPhone X vs iPhone 8 Plus vs iPhone 7 Plus: wat is het verschil?

Het belangrijkste en meest in het oog springende verschil tussen de iPhone X en de iPhone 8 Plus en 7 Plus is het scherm. Dat van de iPhone X bedekt de hele voorkant van het toestel, waarmee er geen ruimte meer is voor de – voor Apple zo typerende – thuisknop. Ook wat grootte van het scherm betreft zit er een verschil: dat van de iPhone X is een fractie groter – 0,3-inch om precies te zijn. Het gaat daarbij om een 5,8-inch display, waar de iPhone 8 Plus en iPhone 7 Plus voorzien zijn van en 5,5″-display.

Afgezien van die factor, is er ook een verschil in type scherm. De iPhone X heeft namelijk voor het eerst in de geschiedenis van Apple een OLED-scherm. Dat geeft de kleuren mooier weer dan het standaard lcd-scherm waar de iPhone 8 Plus en iPhone 7 Plus van voorzien zijn. Het aantal pixels is ook verschillend: de iPhone X heeft er 458 per inch, waar de iPhone 8 Plus en iPhone 7 Plus er 401 per inch hebben. Het scherm van de X zou dus iets meer detail kunnen weergeven.

Wat processor en opslagcapaciteit betreft, lopen de verschillen wat minimaler uiteen. De iPhone X heeft – net als de iPhone 8 Plus – een Apple A11 Bionic-processor. Dat is de nieuwste processor van Apple, die voor meer rekenkracht zorgt en daarmee een snellere telefoon moet opleveren. De iPhone 7 Plus heeft een iets mindere A10 Fusion-processor. Wat werkgeheugen betreft lopen de drie telefoons niet uiteen: elk beschikken over 3 GB.

Ook heeft Apple de opslagcapaciteit iets vergroot. De iPhone X en iPhone 8 Plus beschikken allebei standaard over 64 GB aan opslaggeheugen, waar dat bij de iPhone 7 Plus 32 GB is. Dat verschil is vooral belangrijk als je veel foto’s en video’s en apps gebruikt, verder maakt het relatief weinig uit.

De camera’s lopen ook niet heel erg uiteen, al springt de iPhone X er wel uit wat de frontcamera betreft. Laten we daar ook meteen mee beginnen: die van de iPhone X kan diepte registeren. Dat werkt door een infraroodsensor, die puntjes uitzendt. Aan de hand daarvan kan de camera aan de voorkant precies meten wat het verschil in oppervlak is, en daardoor bijvoorbeeld iemands gezicht precies in kaart brengen. Dat is van belang, omdat de iPhone X geen thuisknop heeft. In plaats daarvan kan die ontgrendeld worden middels Face ID. De iPhone 8 Plus en iPhone 7 Plus hebben eenzelfde 7 megapixelcamera aan de voorkant, maar geen van de dieptefuncties.

Alle nieuwe telefoons beschikken over een dubbele camera aan de achterkant, voorzien van 12 megapixels. Het gaat om een telelens en een groothoeklens, zodat er mooie en brede plaatjes geschoten kunnen worden. Ook beschikken ze beiden over de mogelijkheid om 4K-video’s op te nemen. Er is verder nog dubbele optische zoom en tienmaal digitale zoom toegevoegd.

De accu’s verschillen een beetje. Hoe groot ze precies zijn heeft Apple niet bekendgemaakt. Maar de iPhone X en iPhone 8 Plus moeten twee uur langer meegaan dan de iPhone 7 Plus. Een significant verschil, want het kan betekenen dat je een dag soms makkelijker doorkomt op één lading. De uiteindelijke resultaten hangen natuurlijk af van de manier waarop je de toestellen gebruikt.

Op het gebied van software zijn er minimale verschillen. De iPhone X beschikt over een gimmick in de vorm van animoji. Die functie maakt gebruik van de 3D-sensor aan de voorkant, om de gezichtsuitdrukking van de gebruiker om te zetten naar een emoji. Verder draaien alle toestellen straks op iOS 11.

De drie toestellen lopen wat grootte betreft natuurlijk ook uiteen. De iPhone X is de kleinste van de drie toestellen, maar door de camera die flink uitsteekt, ook de dikste. Het toestel meet 143,6 x 70,9 x 7,7 mm. De iPhone 8 Plus is groter: 158,4 x 78,1 x 7,5 mm en daarmee ook iets groter dan de iPhone 7 Plus, die 158.2 x 77.9 x 7.3mm meet. Het gewicht verschilt ook: de iPhone X weegt 174 gram, de iPhone 8 Plus 202 gram en de iPhone 7 Plus 188 gram.

iPhone X vs iPhone 8 Plus vs iPhone 7 Plus: de verschillen

Zoals duidelijk, verschillen de drie toestellen bovenal op één vlak van elkaar: het scherm. Dat van de iPhone X bedekt vrijwel heel de voorkant, waardoor er geen ruimte is voor een thuisknop. Het toestel kan dan ontgrendeld worden met gezichtsherkenning, maar niet met een vingerafdrukscanner. Verder heeft de iPhone X een OLED-scherm, waar de rest dat niet heeft. Dat grotere en betere scherm vindt wel zijn weerslag in de prijs: voor de iPhone X betaal je 1.159 euro, voor de iPhone 8 Plus momenteel 919 euro en de iPhone 7 Plus kost 749 euro.

Alle specificaties en verschillen

iPhone X iPhone 8 Plus iPhone 7 Plus
Display 5.8-inch 5.5-inch 5.5-inch
Wide Colour Ja Ja Ja
Helderheid 625 cd/m2 625 cd/m2 625 cd/m2
Techniek oled ips lcd ips lcd
Resolutie 2.436 x 1.125 pixels 1.920 x 1.080 pixels 1.920 x 1.080 pixels
Processor Apple A11 Bionic Apple A11 Bionic Apple A10 Fusion
Opslaggeheugen 64GB / 256GB 64GB / 256GB 32GB/ 128GB / 256GB
Frontcamera FaceTime HD (7mp) FaceTime HD (7mp) FaceTime HD (7mp)
Camera 2x 12 megapixel 2x 12 megapixel 12 megapixel
Video 4K-opnamen 4K-opnamen 4K-opnamen
Zoom 2x optisch, 10x digitaal 2x optisch, 10x digitaal 2x optisch, 10x digitaal
Features Gezichts­herkenning Vingerafdruklezer Vingerafdruklezer
Wifi Dual-band, 802.11acc Dual-band, 802.11ac Dual-band, 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0 5.0 4.2
NFC Ja Ja Ja
3G/4G Ja/Ja Ja/Ja Ja/Ja
GPS Ja Ja Ja
Batterijduur 13 uur 13 uur 11 uur
Aansluitingen Lightning poort Lightning poort Lightning poort
SIM Nano SIM Nano SIM Nano SIM
Kleur zwart, zilver goud, zilver, grijs zwart, glimmend zwart, zilver, goud, rosegoud
OS iOS 11 iOS 11 iOS 10
Siri Ja Ja Ja
Touch ID Nee Ja Ja
Afmetingen 143,6 x 70,9 x 7,7mm 158,4 x 78,1 x 7,5 mm 158.2 x 77.9 x 7.3mm
Gewicht 174 gram 202 gram 188 gram
IP67 Ja Ja Ja
Extra 3D Touch, retina flitser 3D Touch, retina flitser 3D Touch, retina flitser
Oortjes EarPods met Lightning-connector EarPods met Lightning-connector EarPods met Lightning-connector
Adviesprijs Vanaf 1.159 euro Vanaf 919 euro Vanaf 749 euro
Productpagina Productpagina

De telefoons kopen

De iPhone 7 Plus ligt al in de winkel. De iPhone 8 Plus zal vanaf 22 september in de winkel liggen en voor 919 euro over de toonbank gaan. De iPhone X is vanaf 3 november te koop voor 1.159 euro.

Meer lezen over nieuwe Apple-producten?

Neem ook vooral ons uitgebreide artikel door over iOS 11. Daarnaast heeft Apple nog meer over iOS 11 bekendgemaakt en daar lees je hier alles over. In dit artikel kun je checken of je iPhone of iPad de overstap naar iOS 11 zal gaan maken. Meer informatie over de nieuwe iPhones lees je in dit uitgebreide artikel, terwijl je op Wearables Magazine terecht kunt voor alles over de Apple Watch Series 3 en op Homecinema Magazine alles leest over de Apple TV 4K, die ook nog eens high dynamic range ondersteunt.

  • Delen:
Apple iPhone 8 Plus
iOS
Apple iPhone 7 Plus
iOS

Reacties

  1. Peter
    18 september, 2017 om 9:16

    Raar dat jullie niet het verschil qua opladen melden? Want bij de Iphone X en 8 kan je draadloos opladen. Toch een mooie feature :-). Voor de rest een goed artikel, want twijfel precies tussen deze toestellen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.