Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on met de Sony Xperia XA1 Plus, een midrange phablet van Sony

Geschreven door
Geplaatst op2 september 2017, 8:20 CategorieAndroid

Tijdens haar jaarlijkse perspraatje vlak voor IFA 2017 heeft Sony de midrange phablet Sony Xperia XA1 Plus aangekondigd. In dit artikel lees je over onze eerste ervaringen met het toestel, dat een prijs van 349,99 euro gaat krijgen.

Dit is de Sony Xperia XA1 Plus

Sony heeft tijdens de persdagen van de IFA in Berlijn een aantal smartphones onthuld. Slechts één van die smartphones is een phablet en dat is de Sony Xperia XA1 Plus. Qua design herken je meteen dat je met een Sony-toestel te maken hebt. Zowel de voor- als achterkant is helemaal plat. De hoeken zijn rond en de chassis is van metaal gemaakt. Desondanks voelt het toestel nog licht aan. De randen aan de boven- en onderkant aan de voorkant zijn behoorlijk dik en echt aanwezig, net zoals op de Xperia XZ Premium het geval is.

Gelukkig zijn de andere twee randen wél dun. Het is opvallend dat Sony voor een dergelijk opvallend design blijft kiezen, terwijl je ziet dat de concurrentie steeds vaker voor dunne randen aan alle kanten kiest. Samsung heeft natuurlijk de Galaxy S8 en de Note 8, terwijl LG laat zien wat het in huis heeft met de G6 en de V30. Ook Huawei lijkt aan een smartphone met dunne randen te werken, terwijl de verwachting is dat Apple op 12 september aanstaande de iPhone 8 gaat aankonden met een scherm dat van rand tot rand loopt.

Het scherm van de Sony Xperia XA1 Plus is 5,5-inch groot en heeft een full hd-resolutie. Onder de motorkap zit een goedkopere, maar krachtige MediaTek Helio P20-processor, samen met 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan interne opslagruimte. Maar je kunt ook een micro-sd-kaart gebruiken die de ruimte tot 256 GB verhoogt. In de aan-uit-knop van de Plus zit een vingerafdrukscanner, net zoals in de XZ Premium, wat een prima locatie is. Verder is het toestel stof- en waterdicht, dankzij het inmiddels bekende IP68-certificaat.

Aan de onderkant treffen we alleen de usb-c-aansluiting en een enkele speaker aan. Het is fijn dat Sony hiervoor gekozen heeft, omdat het toestel hierdoor snel op te laden is. Bovenop zit de koptelefoonaansluiting die, dankzij de ondersteuning van allerlei audiotechnieken, ook interessant wordt voor muziekliefhebbers. Links zit de gleuf voor de simkaart en de micro-sd-kaart, terwijl we rechts de aan-uit-knop (en vingerafdrukscanner) zien zitten, evenals de knoppen voor de volume. Al met al een prima, doch standaard, design.

De camera op deze smartphone is best indrukwekkend. Die is namelijk voorzien van 23 megapixel en kan prima overweg met allerlei ruimtes, of het nou ontzettend donker of licht is. De frontcamera beschikt over acht megapixel en doet wat het moet doen, maar we nemen liever nog wat meer de tijd voordat we echt uitspraken over beide camera’s doen. Met een accu van meer dan 3.400 mAh aan boord, weten we zeker dat je de dag doorkomt, zeker met het energiezuinige Android 7.0 (en later ook Android 8.0 Oreo!).

Qua software mag je verwachten dat Sony niet teveel in de weg gaat zitten. De Sony-skin is licht en werkt, zoals altijd, prima, ook op de Sony Xperia XA1 Plus. Er worden waarschijnlijk wel wat apps meegeleverd, maar dat bekijken we te zijner tijd wel. Het lijkt er echter op dat Sony een zeer capabele smartphone gaan leveren met de XA1 Plus, helemaal wanneer je bedenkt dat het toestel slechts 350 euro gaat kosten. Dat is dezelfde prijscategorie als de LG Q6. Dat wordt straks nog spannend in het midden segment. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer van IFA

Wil je meer lezen over de producten die tijdens de IFA zijn aangekondigd? Dan kun je in deze uitgebreide categorie alles vinden dat je moet weten. Zodra de producten naar Nederland komen, kun je ook terecht in onze tabletdatabase, waar we alle modellen in op nemen.

  • Delen:
Sony Xperia XA1 Plus
Android Nougat (7.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.