IFA 2017 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van tablets?

05 september 2017 6 Minuten 0 Reacties
ifa-logo-eigen

IFA 2017 zit er op. We hebben een week lang in Berlijn doorgebracht om onder meer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tablets en phablets te bekijken. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2017

Mocht je vorige week onze verwachtingen voor de IFA 2017 hebben gelezen, dan kon je zien dat we geen drukke periode voor ogen zagen op het gebied van tablets en phablets. Qua kleinere smartphones was er wel een hoop te doen, maar in de categorieën die wij behandelen (vanaf 5,5-inch) was het verdacht rustig dit jaar. Ook niet zo heel vreemd, aangezien fabrikanten als Motorola en Samsung al hun najaarstoppers hadden aangekondigd in de weken voor de IFA, dus bleven er slechts een aantal kleinere spelers over voor de beurs.

LG

Tijdens haar perspresentatie op IFA 2017 heeft LG de LG V30 onthuld. Het toestel is uitgerust met een FullVision oled-display en is verpakt in een lichte behuizing. Het scherm is 6-inch groot, maar toch is het apparaat acht millimeter korter en drie millimeter smaller dan zijn voorganger. Met een dikte van 7,3 millimeter en een gewicht van 158 gram is de V30 een ontzettend lichte smartphone in haar categorie. Het geharde Gorilla Glass 5, dat zowel de voor- en vrijwel platte achterkant bedekt, is helemaal rond de rand gebogen.

In onze berichtgeving gaan we dieper op de LG V30 in. Ook hebben we inmiddels een uitgebreide hands-on online staan.

Sony

Sony had iets meer te vertellen op smartphonegebied, maar slechts ééntje is er dit jaar een phablet en dat is de Sony Xperia XA1 Plus. Qua design herken je meteen dat je met een Sony-toestel te maken hebt. Zowel de voor- als achterkant is helemaal plat. De hoeken zijn rond en de chassis is van metaal gemaakt. Desondanks voelt het toestel nog licht aan. De randen aan de boven- en onderkant aan de voorkant zijn behoorlijk dik en echt aanwezig, net zoals op de Xperia XZ Premium het geval is. Daar houd je van of juist helemaal niet.

In onze hands-on lees je meer over onze ervaring met het toestel. In onze berichtgeving lees je alles over de specificaties van het toestel. Maar dat is niet alles dat Sony liet weten. Ook hebben we inmiddels een lijst ontvangen met Android-apparaten van de fabrikant die de update naar Android Oreo gaan ontvangen en weten we zeker dat de 3D Creator ook later wordt uitgebracht voor de XZ Premium.

Lenovo

Lenovo heeft een aantal interessante dingen aangekondigd. Zo weten we eindelijk wanneer de Motorola Moto Z2 Force naar Nederland en wat dat apparaat moet gaan kosten. Daarnaast is de Lenovo Yoga 920 aangekondigd, die ook in speciale Star Wars-versies zal worden uitgebracht. Leuk voor de fans die toch al op zoek waren naar een high-end laptop die ook als een tablet te gebruiken is. Verder hebben we nog een Surface Book-concurrent gespot en een nieuwe 720, die vooralsnog niet naar Nederland lijkt te komen.

Oh en als randproduct is er ook de combinatie Lenovo Tab 4 Pro met een slimme speaker, die aanvankelijk ook niet naar Nederland komt.

Acer

Acer heeft tijdens IFA 2017 diverse nieuwe convertibles aangekondigd. De Taiwanese fabrikant komt onder meer met de premium Switch 7 Black Edition en de Spin 5. De nieuwe producten zijn allemaal uitgerust met de nieuwe, 8e generatie Intel Core processoren, ondersteuning voor Windows Hello en een vernieuwd design. Maar er was helaas ook slecht nieuws. Het bedrijf heeft laten weten zich niet meer te wagen aan budgetsmartphones. Er zal er volgend jaar nog één op de markt verschijnen, maar daarna houdt het echt op.

Asus

Asus heeft tijdens IFA 2017 nieuwe varianten van de Asus ZenBook onthuld: het gaat om de Asus ZenBook 14 en ZenBook 15. Beide modellen zijn 2-in-1-laptops die je ook in de tablet-, tent- of presentatiemodus kunt zetten. Het laatste model dat Asus heeft onthuld binnen de 2-in-1-categorie van laptops waarvan je het scherm om z’n as kunt draaien, is de goedkopere Asus VivoBook Flip 14. In onze hands-on kun je lezen over onze eerste ervaringen met de convertibles, die allemaal op een eigen manier mooie specs naar de consumenten brengen.

Huawei

Huawei was belachelijk stil in de afgelopen dagen, maar heeft toch een interessant product gepresenteerd. Tijdens zijn keynote speech onthulde CEO Richard Yu Huawei’s toekomstvisie op artificiële intelligentie (AI) met de lancering van de Kirin 970. Door het vermogen van de cloud te combineren met de snelheid en het reactievermogen van native AI-processing wil Huawei AI-ervaringen tot leven brengen en de manier waarop we met onze toestellen omgaan gaan veranderen. Wat je daarover moet weten lees je in het artikel.

Alcatel

Alcatel heeft op IFA 2017 twee nieuwe phablets gepresenteerd. De Alcatel A7 heeft een 5,5-inch, en de Alcatel A7 XL een 6-inch scherm. Het beloven zeer betaalbare apparaten te worden: 230 en 280 euro. Ze hebben allebei een batterij van 4.000 mAh, wat opmerkelijk is; meestal heeft een grotere telefoon ook een grotere batterij maar dat is hier dus niet zo. Voor meer over de verschillen tussen de smartphones en over alle mogelijkheden, raden we je aan het artikel te lezen die we eerder deze week op de website geplaatst hebben.

Archos

Archos heeft vlak voor de start van IFA 2017 enkele nieuwe producten voor de komende maanden onthuld, waaronder een nieuwe tablet. Ook heeft de fabrikant nieuwe smartphones aangekondigd. De Archos Access- en Core-smartphones zijn naar verwachting in september 2017 beschikbaar. De tablet heeft een adviesprijs van 179,99 euro en is naar verwachting in oktober verkrijgbaar. Ook was er nog een high-end tablet: de Diamond Tab, met een 2K-scherm. Het 10,1-inch ips lcd-scherm heeft zijn een resolutie van 1.600 x 2.560 pixels.

Wiko

Het Franse bedrijf Wiko, dat budgettelefoons maakt, heeft op IFA 2017 drie nieuwe phablets laten zien. De View, de View XL en de View Prime. De toestellen kosten tussen 179 en 269 euro en hebben enkele bijzondere features, waaronder een mogelijkheid om met een resolutie van 52 megapixel foto’s te maken. De drie telefoons vallen allereerst op vanwege hun schermformaat. De schermen hebben een beeldverhouding van 18:9. Deze breedbeeldverhouding laat de gebruiker films, games en foto’s beter zien, vindt de fabrikant.

Verslag IFA 2017

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2017 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2017 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van smart home, home cinema en wearables. Hiervoor kun je terecht op SmarthomeMagazine.nl, HomecinemaMagazine.nl, en WearablesMagazine.nl.

Reacties (0)