Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Populaire GO Keyboard op Android stuurt data van gebruikers door

Geschreven door
Geplaatst op25 september 2017, 9:16 CategorieApplicaties

De populaire Android-applicatie GO Keyboard stuurt informatie door van haar gebruikers. De app heeft ongeveer 200 miljoen downloads op haar naam staan, dus er lopen nogal wat mensen een risico wanneer ze dit toetsenbord gebruiken.

GO Keyboard stuurt data door

Tegenwoordig hoor je geregeld dat een bepaalde app data doorstuurt naar mensen die daar eigenlijk niets mee te maken zouden moeten hebben. Meestal gaat het dan om een kleine, nietszeggende app die gedachteloos wordt gedownload. Maar dit weekend kwam er een app aan het licht die ongeveer 200 miljoen downloads op haar naam heeft staan: GO Keyboard. Beveiligingsonderzoekers van het bedrijf Adguard hebben ontdekt dat die app een hoop data verstuurt naar derden, die zo gemakkelijk je informatie kunnen ontvangen.

Het bedrijf deed onderzoek naar het verkeer en gedrag van populaire Android-toetsenborden, waardoor dus naar buiten is gekomen dat er ongewenst data wordt gedeeld. Er staan momenteel twee versies van het toetsenbord in Google Play, met beoordelingen van 4,4 en 4,5 sterren — dus er zullen er ongetwijfeld nog een hoop bijkomen. Veel gebruikers vinden GO Keyboard een mooi alternatief voor wat ze anders moeten gebruiken, aangezien de app heel veel aanpassingsmogelijkheden aanbiedt en dat eigenlijk al jaren aan het doen is.

Deze data verstuurt GO Keyboard

  • E-mailadres Google-account
  • Taal
  • IMSI-nummer
  • Locatie
  • Netwerktype
  • Schermgrootte
  • Android-versie en build number
  • Apparaatmodel

Alsof het versturen van data naar China nog niet genoeg is, bestaan er ook plug-ins die gebruikers kunnen downloaden (voor extra opties), die vervolgens hun eigen malafide code kunnen installeren en uitvoeren. Heel veel van die extra software wordt door antivirusprogramma’s geclassificeerd als adware. Google is door het bedrijf op de hoogte gebracht en zal mogelijk stappen ondernemen. Mocht je zelf GO Keyboard gebruiken op je Android-smartphone of -tablet, dan doe je er goed aan dat toetsenbord te verwijderen van je apparaat.

  • Delen:
Google Pixel XL
Android Nougat (7.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.