Review: HP Envy 15 x360 (2017) – krachtige Windows 10-convertible

20 september 2017 + 10 minuten 0 Reacties
hp-envy-15-x360-foto-10

De Windows 10-convertible HP Envy 15 x360 (2017) is beschikbaar in twee modellen: de 15-bq015nd en de 15-bp030nd. Wij bespreken in deze recensie het laatstgenoemde model. Het belangrijkste verschil zit in de processor en de hoeveelheid geheugen, want op het gebied van design en software liggen ze dicht bij elkaar.

HP Envy 15 x360 – specificaties

HP Envy 15 x360
Scherm 15,6-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Ja
Processor  Intel Core i7 (7th gen) – AMD A12
RAM 8 GB
Opslaggeheugen  256 GB – 1 TB
SD Ja
HDMI Ja
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s 1080p
Accu  55 Wh Lithium Polymer

Specs

Wanneer we het over de HP Envy 15 x360 hebben, dan is het goed om vast te stellen welke versie we testen. Er bestaan dus twee versies van het 2017-model. Ons model beschikt over een Intel Core i7-processor en 8 GB aan werkgeheugen. De goedkopere variant heeft ook 8 GB aan werkgeheugen, maar doet het met een AMD A12-processor die beschikt over tweemaal 4 GB ram. We hoeven je niet uit te leggen dat dit verschil prestatie geeft, aangezien de laatstgenoemde oplossing een goedkopere versie van de HP Envy 15 x360 is.

Bovendien is het zo dat de laatstgenoemde versie alleen met 256 GB aan opslagruimte op een solid state drive (ssd) wordt geleverd, terwijl de duurdere versie, de 15-bp030nd, ook kan worden voorzien van 1 TB aan opslagruimte (op een hdd). Hoewel je waarschijnlijk deze laptop niet koopt om op te gamen, is het verder nog van belang om te weten dat de 15-bq015nd een AMD Radion R7-videokaart aan boord heeft. Het duurdere model beschikt over een Nvidia GeForce 940MX-videokaart, die een stuk beter presteert dan die van AMD.

HP Envy 15 x360 – hardware en design

Ondanks het feit dat beide modellen zijn voorzien van andere specificaties en prijzen, heeft HP er wel voor gezorgd dat ze er allebei hetzelfde uitzien. Voor de consument kan dit best verwarrend zijn, omdat je aan de buitenkant zo één-twee-drie niet kan zien wat nu het superieure en inferieure model is (op de stickers onder het toetsenbord na, wellicht). Beide convertibles zien er behoorlijk high-end uit. Ze zien er ook behoorlijk strak uit, door die zilveren afwerking van het aluminium. Ook de dunne schermranden dragen bij aan het uiterlijk.

Die zilveren afwerking van het aluminium laat de convertible ook behoorlijk premium aanvoelen. De laptop voelt ontzettend stevig aan en lijkt tegen een stootje te kunnen. Aan de onderkant zitten brede, rubberen strippen waardoor het apparaat op gladde oppervlakten goed en stevig blijft staan. Ook treffen we hier extra openingen aan voor het doorlaten van de warme lucht. En dat is echt nodig, aangezien het apparaat best een lawaai kan maken wanneer je hem gebruikt. De scharnieren ogen ook erg gaaf en luxueus.

Met meer dan twee kilo in gewicht (de 15-bq015nd weegt 2,06 kilo en de 15-bp030nd weegt 2,16 kilo) merk je wel dat je met een zwarte laptop te maken hebt. Dat valt vanaf het eerste moment op wanneer je hem uit de doos haalt. Het apparaat met één hand vasthouden lukt natuurlijk nog wel, maar het wordt pas vervelend wanneer je er heel de dag mee in je tas zou lopen, van afspraak naar afspraak (of van les naar les). We snappen dat een multifunctioneel product zwaar(der) kan zijn, maar dit is dus soms ongemakkelijk.

Display

Dit apparaat heeft een even groot scherm als zijn voorganger (15,6-inch), maar dat is niet terug te zien in de randen om de display. Die zijn namelijk een stuk kleiner gemaakt. Daardoor is het goed mogelijk dat de Envy x360 een betere metgezel is voor op reis dan voorheen, omdat ‘ie nu veel compacter is geworden — nu speelt eigenlijk het gewicht daar alleen nog een rol in. Toegegeven, randen kunnen over het algemeen dunner, maar voor dit model is het prima. Qua formaat is het kleiner dan een gemiddelde laptop met een 15,6-inch scherm.

De HP Envy 15 x360 kan goed overweg met kleuren. Ze spatten niet echt van het scherm of iets dergelijks, maar je kunt genieten van kwalitatief goede foto’s, video’s en games. Wanneer de kleuren te donker worden, dan kunnen ze nog wel eens wat detail verliezen in de overgang. Ook is het zo dat het scherm niet ontzettend helder gezet kan worden. Niet genoeg om reflecties in goed verlichte kamers te voorkomen. De kijkhoek is ook niet erg breed. Kortom: er zitten wat haken en ogen aan, maar over het algemeen is de kwaliteit prima.

Connectiviteit

Het is goed om te weten dat beide versies van de HP Envy 15 x360 zijn voorzien van een aantal standaardzaken waarvan wij vinden dat je ze tegenwoordig mag verwachten op een convertible. Er zijn drie usb-poorten aanwezig, evenals een hdmi-uitgang en een koptelefoonaansluiting. Verder heeft HP de twee modellen voorzien van een sd-kaartlezer en is er een stylus die standaard meegeleverd wordt voor de bediening van het scherm. Tot slot zijn er nog twee HP-speakers, die samen met Bang & Olufsen ontwikkeld zijn.

Speakers

Boven het brede toetsenbord bevindt zich een bredere speaker, die is geplaatst met hulp van Bang & Olufsen. Je mag dus het één en ander verwachten wat de geluidskwaliteit betreft. Over het algemeen klinkt het geluid goed en kun je stemmen helder verstaan. Bovendien is het zo dat je de volumeknop behoorlijk kunt opdraaien voordat je echt ruis of andere storingen begint te horen in de kwaliteit; petje af. Op een basgeluid hoef je niet te rekenen, maar voor videobellen en YouTube-video’s zijn de speakers meer dan geschikt.

Camera’s

De camera beschikt over een resolutie van 1080 pixels. Dat zegt helaas niet alles over de kwaliteit, want er spelen natuurlijk nog meer factoren een rol. Het beeld van de camera is – ondanks die resolutie – toch best korrelig te noemen. Ook gaat ‘ie niet altijd even goed om met lichtbronnen. Zo kan het zijn dat te veel licht zorgt voor witte vlakken (bijvoorbeeld op het gezicht), terwijl te weinig ligt zorgt voor donkere plekken. Wel is het fijn dat de camera boven het scherm zit, en niet aan de onderkant. Om overduidelijke redenen.

Accuduur

HP belooft dat de accu ongeveer tien à elf uur meegaat op een volle lading. Dat heeft de laptop bij ons niet altijd gered, maar we kunnen wel melden dat het apparaat heel de dag gebruikt kan worden, zonder hem te hoeven opladen. In de software zit ook de standaard batterijbesparende software, waardoor je er soms nog wel een uurtje extra uit kunt knijpen. Over het algemeen zijn we dus tevreden over die accuduur. Dat ‘ie heel de dag meegaat op een volle accu is ook wel iets dat we mogen verwachten voor deze prijs.

Toetsenbord, stylus en trackpad

Door de grootte van het scherm op 15,6-inch te brengen, is er ruimte voor een breed toetsenbord (zelfs met die dunne randen om dat scherm). Aan de rechterkant zit een numpad, die je niet vaak aantreft op convertibles of 2-in-1-modellen. Dat is dus sowieso al een pluspunt, aangezien de cijfers dus toegankelijker zijn. Bovendien betekent dit brede toetsenbord niet dat de laptop zelf extreem breed is of iets dergelijks, omdat er ook relatief dunne randen om het toetsenbord zitten (in tegenstelling tot ietwat goedkopere modellen).

Van HP zijn we inmiddels gewend dat het toetsenbord tikkers van een fijne feedback voorziet. Die feedback is ook hier aanwezig: de toetsen voelen ontzettend stevig aan, zonder in te leveren op het drukvermogen. Daarnaast staan de keys niet te ver uit elkaar en kun je binnen no-time snel (blind) tikken op deze convertible. Een nadeel kan de kleine pijltjestoetsen voor omhoog en omlaag zijn, omdat je daar meer dan eens naast zult zitten tijdens het tikken. Ben je dat dus niet gewend, dan is dat het enige nadeel aan dit toetsenbord.

De trackpad werkt met alle bewegingen waar je inmiddels al bekend mee kunt zijn wanneer je al langer Windows 10 gebruikt. Zo kun je twee vingers gebruiken om te scrollen en kun je op de pad knijpen om in te zoomen. De trackpad reageert soms niet op de meest subtiele bewegingen, maar dat is slechts een klein onderdeel van de ervaring — eentje waar veel mensen waarschijnlijk niet eens mee te maken zullen krijgen. Je kunt de laptop overigens ook bedienen met een stylus. Dit is volledig optioneel, maar werkt wel echt perfect.

HP Envy 15 x360 – software

Voor de beide modellen van de HP Envy 15 x360 geldt dat HP de apparaten heeft voorzien van de 64-bits versie van Windows 10 Home. Afgezien daarvan is er een boel extra software: standaard staat er McAfee LiveSafe en Netflix op geïnstalleerd. Ook zijn er zaken als een testversie van Microsoft Office 365 en een boel HP-software, waar zich HP audioschakelaar, HP CoolSense, HP Jumpstart, HP Pen Control en HP Sure Connect onder bevinden. Je hebt niet alles nodig, en sommige apps voelen een beetje aan als overbodig.

Sommige applicaties zijn natuurlijk wel te verwijderen (doe de McAfee LiveSafe bijvoorbeeld zo snel mogelijk de deur uit!), maar dat vergt wel een extra handeling na de installatie. Als je kijkt naar de hardware van deze convertible (de 15-bp030nd), dan kun je ongetwijfeld al raden dat Windows 10 echt als een zonnetje draait. Naast software van HP, doet Microsoft natuurlijk ook vrolijk mee met een hoop programma’s waar je niet om gevraagd hebt. Helaas is dat zoals het is, aangezien het haar eigen platform is, natuurlijk.

HP Envy 15 x360 – in gebruik

HP heeft de HP Envy 15 x360 ook voorzien van een verlicht toetsenbord. Daardoor kun je er beter mee in het donker typen dan op apparaten waar geen backlit-toetsenbord in zit. Het zijn de kleine dingen die ervoor zorgen dat je een apparaat gemakkelijk kunt gebruiken. We zeiden het net ook al even, maar de laptop is wel relatief zwaar. Niet gek wanneer je kijkt naar alle technologie aan boord, maar wel vervelend wanneer je hem in een tas hebt zitten. Of wanneer je ermee op je schoot wil werken, dan ga je dat toch na verloop van tijd merken.

Daarnaast zijn er een hoop aansluitingen waar je ook echt wat aan hebt, wat een hoop processen op het werk, school of thuis moet gaan versimpelen of in elk geval versnellen. Het besturingssysteem werkt snel en accuraat en sommige apps die worden meegeleverd kunnen ook daadwerkelijk handig zijn in de praktijk (maar lang niet allemaal). Echter, het toestel schakelt al snel over op hogere toeren, waardoor de ventilator wordt geactiveerd. En dat geluid is best irritant op de achterkant; het is aanwezig en blijft redelijk lang hangen.

Verder heeft deze laptop de voordelen van zo’n beetje elke andere convertible. Je kunt hem als een gewone laptop gebruiken (iets dat wij heel vaak hebben gedaan), of het scherm helemaal naar achteren klappen om hem als tablet in te zetten. De presentatiestand is voor het laten zien van dingen en dankzij de hdmi-aansluiting kun je die presentaties ook op een groter scherm projecteren. De tentstand is altijd een extra, maar kan ook voor een handige presentatiestand zorgen, en voor extra houvast. Wij gebruikten voornamelijk de laptopmodus.

Prestaties

Qua prestaties heb je ook niets te klagen. HP heeft de EliteBook x360 (2017) voorzien van goede specificaties, waardoor je er de komende jaren mee vooruit kunt. We hebben ook niet gemerkt dat de laptop snel warm wordt in dagelijks gebruik, waardoor je er ook prima mee op schoot kunt werken. De processor is geklokt op 2,7 GHz, dat ook iets hoger opgevoerd kan worden — en dat betekent dat het systeem extra snelheid kan realiseren wanneer het nodig is. Je zou met deze specs zelfs video’s in full hd moeten kunnen monteren.

HP Envy 15 x360 – conclusie

Dit is natuurlijk niet HP’s eerste c0nvertible laptop, maar het is er wel eentje die goed doorontwikkeld is. Het zijn dan vooral de kleine dingen die meetellen, zoals een verlicht toetsenbord. Daardoor kun je beter in het donker typen. Het numerieke toetsenbord en de meegeleverde stylus, in combinatie met het touchscreen dat je om z’n as kunt draaien door de scharnieren, zorgen verder voor een ontzettend compleet pakket aan mogelijkheden. Windows draait snel en vloeiend, maar dat móet ook wel met deze hardware.

Deze laptop heeft een groot ding tegen zich en dat is de verwarring die het met zich meebrengt. Wanneer je deze laptop opzoekt, dan kom je snel uit bij de AMD-variant, die weggaat voor een prijs van ongeveer 900 euro. Maar dan haal je dus niet de betere variant, met de Intel Core i7-processor, in huis, die een paar honderd euro duurder is. Je moet in de (web)winkel dus even goed kijken welke versie je nou in huis haalt, want anders kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. Desondanks blijft dit een zeer prijzige convertible laptop.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Breed, uitgebreid toetsenbord
  • Meegeleverde stylus
  • Goede specs, veel connectiviteitsopties

Minpunten
  • Prijzig

  • Reflecterend scherm, helderheid
  • Lawaaiige ventilator

Reacties (0)