Review: Samsung Galaxy Note 8 – uitgebreide versie van de Galaxy S8

27 september 2017 + 10 minuten 1 Reacties
samsung-galaxy-note-8-foto-1

De Samsung Galaxy Note 8 is een uitgebreide versie van de eerder gelanceerde Samsung Galaxy S8. Dat is zowel positief als negatief. We nemen het toestel uitgebreid onder de loep. De adviesprijs is 999 euro -- is het die prijs waard?

Samsung Galaxy Note 8 – specificaties

Samsung Galaxy Note 8
Scherm 6,3-inch, 2.960 bij 1.440 pixels
Digitizer Ja
Processor Exynos 8895 Octa
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Acht megapixel voor, twaalf megapixel achter
Accu 3.300 mAh Lithium Polymer

Specs

De Samsung Galaxy Note 8 weegt bijna tweehonderd gram en is ongeveer negen millimeter dun. Dat is relatief zwaar en dik voor een smartphone. Het apparaat beschikt over een display van 6,3-inch en heeft een schermresolutie van 1.440 bij 2.960 pixels. Dat levert een hoge pixeldichtheid van ongeveer 522 pixels per inch op, wat op zijn beurt betekent dat de Galaxy Note 8 een minder scherp display heeft dan de S8, maar beelden wel scherp kan afleveren. Aan de voor- en achterkant van de grote smartphone zit een laag Corning Gorilla Glass 5.

In Europa wordt het toestel geleverd met de Samsung Exynos 8895 Octa-processor en 6 GB aan werkgeheugen. De 8895 is qua prestaties vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 835, waar het toestel in de Verenigde Staten mee uitgerust is. De Exynos 8895 beschikt over acht kernen, waarvan er vier zijn geklokt op 2,3 GHz en vier zijn geklokt op 1,7 GHz. Je kunt er een micro-sd-kaart in stoppen tot 256 GB. Verder is er 64 GB aan interne opslagruimte aanwezig en wordt de Galaxy Note 8 direct geleverd met Android 7.0 Nougat.

Samsung Galaxy Note 8 – hardware en design

Qua design levert Samsung werk af waar we de afgelopen maanden al aan hebben kunnen wennen. Het toestel heeft zowel aan de voor- als achterkant glas zitten, dat bij elkaar gehouden wordt middels een stevige, metalen frame. Door de gekozen materialen (en mogelijk ook door wat interne onderdelen), is de Samsung Galaxy Note 8 relatief zwaar te noemen. Ook valt op dat het apparaat uit meerdere lagen bestaat. Dat is absoluut geen nadeel. Sterker nog: waarschijnlijk maakt dit het toestel robuuster dan haar voorgangers.

Ook geeft dit design de toestelgebruikers iets meer grip, dan bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S8 het geval was. Over het algemeen voelt de Note 8 nog wel net zo glad aan als die smartphone, waardoor je er goed aan doet een hoesje te kopen. Zo weet je zeker dat je hem niet zo snel uit je handen laat vallen. Dat is niet het enige nadeel van een glazen design: voornamelijk de achterkant kan vol met vingerafdrukken komen te zitten, waardoor je constant aan het poetsen bent. Het doet toch een beetje aan aan de luxueuze uitstraling.

De Galaxy Note 8 is, net als de Galaxy S8, voorzien van een Infinity Display. Dat betekent dat de randen doorlopen aan de zijkanten, waardoor je ontzettend dunne randen overhoudt. Aan de boven- en onderkant zijn er nog wel randen aanwezig, maar die zijn niet zo heel groot. Rechts treffen we de aan-uitknop aan, waarmee je het toestel ook uit de slaapstand haalt. Links zit de volumeknop, met daaronder de Bixby-knop. Handig voor wanneer je de assistent gebruikt, maar minder handig als je dat niet van plan bent.

Aan de bovenkant van het toestel zit de lade voor de micro-sd-kaart en de simkaart, die je met een klein pinnetje tevoorschijn tovert. Op de onderkant treffen we de koptelefoonaansluiting, de usb-c-poort en de speaker aan. Rechts van de speaker is er ruimte voor de meegeleverde stylus, die je er met gemak uithaalt. Op de achterkant zit dit keer een dubbele camera, met rechts daarvan een vingerafdrukscanner. Samsung heeft al die mogelijkheden verpakt in een zakelijk en strak design, ook al is het toestel ietwat dikker dan gemiddeld.

Display

De Samsung Galaxy Note 8 beschikt over een groot en riant scherm van 6,3-inch. De resolutie bedraagt 2.960 bij 1.440 pixels en dat levert een pixeldichtheid op van 522 pixels per inch. Dit betekent in de praktijk dat de Note 8 beelden ontzettend vloeiend over het scherm kan laten gaan en dat foto’s en video’s er in dat geval ontzettend scherp en helder uit zien. Maar wat Samsung er niet bij vermeld is dat het apparaat standaard in de full hd-resolutiemodus staat; de hierboven genoemde getallen weergeven de wqhd-resolutie.

Die resolutie zorgt ervoor dat je batterij sneller leeg gaat. Je kunt ervoor kiezen die resolutie te gebruiken, maar dan lever je dus wel accuduur voor schermkwaliteit in — het is maar net wat je wil. Aan de andere kant kun je ook de 720p-modus gebruiken om batterijgebruik te besparen, waardoor je toestel ietwat langer meegaat. Meer over de batterij verderop in deze review. Uiteindelijk bespaar je met lagere resoluties op processorkracht, want het scherm staat toch wel aan en gebruik je gewoon. Daar bespaar je dus niets op.

De hoge resolutie is niet het enige dat de Note 8 uniek maakt. Ook het feit dat het scherm twaalfhonderd nits kan uitstralen is eigenlijk belachelijk. Ter vergelijking: een televisies die HDR ondersteunt, heeft tenminste duizend nits nodig. Dat gezegd hebbende: het scherm zal dat getal van helderheid waarschijnlijk bijna nooit halen, mogelijk alleen wanneer je HDR-content opstart. Over het algemeen doet de automatische helderheid zijn werk goed en zul je vaker met een lagere, dan een hogere helderheid te maken krijgen.

In welke stand je de Samsung Galaxy Note 8 ook gebruikt, het scherm is in staat om ontzettend mooie kleuren te weergeven. Ze spatten bijna van het scherm, net zoals al bij de Samsung Galaxy S8 het geval was. Er is ook weinig motion blur (dat effect tijdens het scrollen) te zien op het scherm. Verder is het wel belangrijk dat je altijd het toestel recht voor je ogen houdt, want de kijkhoek lijkt niet ontzettend hoog te zijn. Vooral de doorlopende randen verliezen snel kleur en helderheid en dat valt toch een klein beetje tegen.

Een opvallend element is de schermverhouding: 18.5:9. Dat betekent dat het scherm veel hoger is dan gemiddeld. Het biedt gebruikers dus meer ruimte aan in de hoogte en dat terwijl er niet heel veel meer smartphone bij komt. Een nadeel van dit hoge scherm met deze verhouding, is dat apps niet altijd mooi passen en je in video-apps zwarte randen aan de boven- en onderkant ziet. Dat kun je soms oplossen door de content beeldvullend in beeld te brengen, maar heeft als resultaat dat je pixels – en dus content – mist.

Connectiviteit

Qua connectiviteit houd je weinig te wensen over. De Samsung Galaxy Note 8 beschikt natuurlijk over wifi en ondersteuning voor 3G en 4G, naast bluetooth (versie 5.0) en near field communication (voor een gemakkelijker koppelproces met bluetooth-apparaten). Daarnaast kun je het toestel opladen met usb-c en kun je er een koptelefoon op aansluiten. De Note-serie wordt altijd geleverd met een stylus en dat is ook nu het geval. Die zit onderaan het toestel, netjes verpakt in het design en is ook goed bereikbaar voor wanneer je hem nodig hebt.

Speakers

Aan de onderkant zit een enkele monospeaker. Daar komt een redelijk geluid uit. Over een baslijn kun je niet spreken natuurlijk. Maar wanneer je handsfree belt of een simpele YouTube-video bekijkt, dan kun je goed verstaan wat er wordt gezegd. Zorg er echter voor dat het volume niet te hoog staat, want dat kan voor wat scherpe tonen en andere kakofonische elementen zorgen. Dat gebeurt vooral wanneer er te veel soorten geluid in één keer (bijvoorbeeld tijdens een film) door de speaker wordt gestuurd. Niet aan te raden zonder externe speaker.

Camera’s

Samsung heeft zichzelf overtroffen met de camera’s op de achterkant. We zeggen camera’s, want er zitten er dit keer twee stuks. Die twee camera’s zijn meer dan prima in staat het zogenaamde bokeh-effect te creëren: een laag springt eruit, terwijl de andere (meestal achterste) laag bewust wordt vervaagd om dat effect te bewerkstelligen. Mocht het effect toch niet helemaal naar wens zijn, dan is het goed om te weten dat de camera de originele foto ook nog opslaat. Zo heb je bijna altijd wel de foto die je wilde maken er tussen zitten.

Daarnaast hebben gebruikers meer controle over het bokeh-effect, middels een speciale slider. Die slider staat in beeld en gaat pas weg wanneer de foto genomen is. Bovendien is het zo dat de tweede camera beschikt over handige technologie, zoals optisch inzoomen (tot twee keer) en een optische beeldstabilisatie. Dat betekent dat je niet alleen scherpe foto’s met dit toestel kunt maken, maar ook foto’s waarop aanzienlijk minder bewegingen te zien zijn. De Note 8 compenseert veel bewegingen tijdens het maken van foto’s.

Er zijn ook zat modi voor het maken van foto’s. Het zijn er misschien niet net zoveel als de aankomende LG V30, maar er zijn er wel een hoop waarmee je direct aan de slag kunt. Missende onderdelen zijn te downloaden uit Samsungs eigen Galaxy App Store. Ook kan de camera materiaal in 4K opnemen, maar niet in zestig frames per seconde. Dat aantal blijft voor nu hangen op dertig. Een ander nadeel is het feit dat de timerfunctie dit keer verborgen is. Je kunt die functie activeren met een beweging, maar dit werkt helaas niet altijd.

Accuduur

De Samsung Galaxy Note 8 heeft een kleinere batterij dan aanwezig is in de Samsung Galaxy S8 Plus. De laatstgenoemde heeft 3.500 mAh, terwijl de Note 8 beschikt over 3.300 mAh. In de praktijk betekent dit dat je nog steeds wel een complete dag doorkomt met je toestel, tenzij je er natuurlijk flink op gaat zitten gamen. Soms red je anderhalve dag (we hebben zelfs twee dagen gered), en dan hebben we hem gewoon heel de dag gebruikt voor nieuws, video’s, mail, chatdiensten en andere dagelijks te gebruiken applicaties en diensten.

Dat de Note 8 een kleinere accu heeft in vergelijking met eerder gelanceerde Samsung-toestellen of apparaten van de concurrentie, is niet vreemd natuurlijk. Vorig jaar had Samsung een groot probleem met de Samsung Galaxy Note 7, die nooit officieel in Nederland te koop was. Die accu kon spontaan ontbranden, wat voor heel wat problemen zorgde. Niet alleen bij Samsung natuurlijk, maar vooral ook bij de eigenaars van de toestellen. Die liepen brandwonden en andere schade op; dat is nu gelukkig niet het geval.

Samsung Galaxy Note 8 – software

Met de release van de Samsung Galaxy S8 heeft Samsung haar eigen Android-softwareschil eens flink onder handen genomen. Destijds noemden we de softwareschil over het Android (7.0 Nougat) op de phablet zowel schoon als efficiënt. De opties binnen de instellingen van de smartphone zijn erom overzichtelijk ingedeeld en voor je het weet heb je precies die instelling te pakken waar je naar op zoek was. Niet alleen het uiterlijk, maar ook het navigeren is er flink op vooruitgegaan. Datzelfde kunnen we nu concluderen over de Note 8.

Uiteraard levert Samsung wel een groot aantal apps mee, dus je zult even wat tijd moeten investeren om die allemaal uit te zetten of te verwijderen, mits je ze niet gebruikt natuurlijk. Dat is vaak vervelend, maar we moeten ook zeggen dat die hoeveelheid apps in de afgelopen jaren al flink zijn afgenomen. Er is ondersteuning voor Google Assistant, en dit keer ook voor Google Daydream. Tevens meteen vanaf de lancering van de phablet. Het toestel biedt uiteraard wel ondersteuning aan voor de nieuwe Gear VR en zijn controller.

Eén van de nieuwe functies die Samsung met de Galaxy Note 8 aanbiedt is het paren van apps. Gebruikers kunnen twee applicaties aan elkaar koppelen, die in het vervolg samen – tegelijkertijd – worden opgestart, in de multitaskmodus. Dit gaat geheel automatisch en werkt goed, en met zo’n riant scherm kan het ook nog eens nuttig zijn. Vooral wanneer je informatie van de ene naar de andere app wil kopiëren. Of wanneer je (video)belt en informatie moet opzoeken in je e-mailapplicatie. Multitasking is en blijft handig op smartphones.

Samsung Galaxy Note 8 – in gebruik

Ja, de Samsung Galaxy Note 8 ziet er mooi uit. Het langwerpige scherm biedt veel display voor je geld, maar heeft ook een nadeel op het gebied van handzaamheid. Net zoals bij de Samsung Galaxy S8 (dat blijven we maar herhalen) is het zo dat de randen aan de zijkant geactiveerd kunnen worden in de palm van je hand. Daardoor kan het zijn dat je aanraking op het scherm zelf – in een app of op een website – niet (goed) wordt geregistreerd. Soms moet je daardoor het toestel oncomfortabel vasthouden om het te laten werken.

Daarnaast is het scherm wel érg lang. Het komt vaak voor dat je het toestel met twee handen moet vasthouden en je met je handen van boven naar beneden gaat om een tab in de browser te sluiten, bijvoorbeeld (of een andere functie wil bereiken die helemaal bovenin zit). Daarnaast vinden we het jammer dat Samsung ons niet meer de kleur van de navigatiebalk onderin laat veranderen of echt mee laat kleuren met de rest van het scherm. Er zijn enkel nog wat pastelopties beschikbaar; de kleurenkiezer is er nu uitgesloopt.

Het toestel ontgrendelen kan op een aantal manieren. Dat kan bijvoorbeeld met de camera aan de voorkant. Maar – net als op de Samsung Galaxy S8 – dit werkt niet altijd. Het is ongeveer fifty-fifty wat het slagingspercentage betreft. Op het moment dat je verwacht dat de functie werkt (er is genoeg licht aanwezig bijvoorbeeld) doet ‘ie het soms niet, terwijl die soms in de avond wel je toestel opeens ontgrendelt wanneer je alleen even naar de notificatie wilde kijken. Het is en blijft dus een beetje een gimmick en dat is nog steeds jammer.

Vingerafdrukscanner

Werkt de camera aan de voorkant niet, dan kun je nog terugvallen op de vingerafdrukscanner naast de dubbele camera op de achterkant. Zou je zeggen. Door het lange formaat van het toestel en de ietwat aparte locatie van die vingerafdruklezer, werkt dit nog steeds niet optimaal. Een perfecte plek van zo’n scanner is ergens boven de helft, in het midden van het toestel. Maar Samsung weigert dat te doen. Dit was al bij de Samsung Galaxy S8 het geval en nu dus weer: die locatie is niet fijn, waardoor het ontgrendelen dus ook niet altijd goed gaat.

S Pen

Hetgeen dat de Samsung Galaxy Note 8 natuurlijk uniek maakt, is de S Pen. Je kunt met die accessoire meer dan prima schrijven en tekenen, dankzij de ontelbare opties die Samsung heeft klaargestoomd. De stylus beschikt over meer dan vierduizend drukpunten. Dat betekent dat je met verschillende gradaties in het uitoefenen van druk met de stylus op het scherm, dikkere of juiste dunnere lijnen kunt tekenen, bijvoorbeeld. Schetsen maken kan daardoor prima, al is het aanvankelijk wel even wennen natuurlijk.

Notities maken lijkt echt iets te zijn waar deze phablet voor gemaakt is. Wanneer de smartphone ontgrendeld is en je de stylus uit de telefoon pakt, dan zal de Note 8 automatisch een menu openen en enkele opties presenteren. Zo kun je snel bij gemaakte notities komen bijvoorbeeld, maar ook nieuwe notities maken en zelfs het beeld screenshotten en meteen bewerken. Een unieke functie is de mogelijkheid op het vergrendelde scherm te tekenen en te schrijven. En die notities zijn ook direct op te slaan en te synchroniseren in de cloud.

De S Pen biedt naast een hoop gemak, ook enkele grappige functies aan. Zo kun je heel snel gifjes maken in de vorm van Live Messages. Ook kun je razendsnel woorden vertalen. Maar de Note 8 kan toch het beste gebruikt worden als een apparaat waarmee je snel notities maakt en zelfs documenten ondertekent, zonder dat er echt een pen, inkt of papier bij komt kijken. De stylus kan – nee, moet – de reden zijn dat je uiteindelijk kiest voor de Note 8 en niet voor de S8 of Galaxy S8+. En Samsung weet gelukkig te overtuigen.

Prestaties

Naast een krachtige en snelle processor (die net even wat sneller is dan de Qualcomm Snapdragon 835), beschikt de Samsung Galaxy Note 8 ook over 6 GB aan werkgeheugen. Dat is ontzettend veel werkgeheugen voor zo’n apparaat. Er zijn ook nog niet heel veel smartphones die dit hebben. Hoewel je op de langere termijn kunt merken dat het toestel niet snel in snelheid afneemt, heb je er verder weinig aan. Android is geoptimaliseerd voor lagere hoeveelheden werkgeheugen. Desondanks is 6 GB ruimschoots genoeg en gericht op de toekomst.

Samsung Galaxy Note 8 – conclusie

We hebben in deze recensie veel vergelijkingen gemaakt tussen de Samsung Galaxy Note 8 en de Samsung Galaxy S8/S8+. Dat is niet vreemd. Niet alleen zijn de toestellen van dezelfde fabrikant, ook lijken ze in de kern ontzettend veel op elkaar. Er zit eenzelfde soort beeldscherm op, de specificaties komen grotendeels overeen (en de prestaties dus ook) en de voor- en nadelen zijn over het algemeen ook hetzelfde: helemaal wanneer je kijkt naar de schermranden die doorlopen. Het is de stylus die hier het verschil maakt.

Wanneer je gaat voor de Samsung Galaxy Note 8, dan ga je voor een grote smartphone die je in staat stelt veel te kunnen doen in korte tijd. Je maakt moeiteloos aantekeningen met de S Pen, op een ontgrendeld en zelfs vergrendeld scherm. Ook kun je nu nog meer dingen digitaal regelen en hoef je bepaalde documenten dus niet eerst uit te printen wanneer je iets moet ondertekenen. Dit soort functies en voordelen komen we vaak tegen bij grote (Windows 10-)tablets, maar zijn nu dus ook aanwezig op broekzakformaat met de Note 8.

Los van de stylus lijkt de Note 8 echter wel heel veel op de Samsung Galaxy S8. Ja, het scherm is iets groter en de hoeveelheid werkgeheugen is uitgebreider, maar qua verschillen blijft het daar dan ook bij. Mocht je de Galaxy S8 eerder hebben overgeslagen dit jaar, en wil je een nieuw toestel van Samsung, dan is de Note 8 de beste keuze van dit moment. Was je niet overtuigd van het grote scherm met doorlopende randen, dan kun je de Note 8 echter achterwege laten. Maar de stylus maakt een hoop goed en maakt de Note 8 ook heel praktisch.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Hetzelfde fantastische scherm
  • De zeer praktische S Pen
  • High-end specificaties en prestaties

Minpunten
  • Dezelfde nadelen als Galaxy S8/S8+

  • Plaatsing vingerafdrukscanner
  • Kleinere accu

Reacties (1)