Android 8.1 Oreo: dit wil je weten over de software-update

28 oktober 2017 6 Minuten 4 Reacties
android-oreo-koekjes

Google heeft de ontwikkelaarsversie van Android 8.1 Oreo vrijgegeven, waardoor er nu een hoop informatie op straat ligt over de grote software-update. In dit artikel presenteren we een overzicht van de belangrijkste dingen die je wil weten.

Android 8.1 Oreo: de developer preview

Google heeft de ontwikkelaarsversie van Android 8.1 vrijgegeven (in het Engels wordt die versie de developer preview genoemd). Maar dat betekent niet dat je zelf niet aan de slag kunt gaan met de nieuwe software. De software is geschikt voor moderne Google-apparaten en kan op twee manieren worden geïnstalleerd. Je kunt het doen door de systeemsbestanden handmatig te downloaden en te installeren, maar daar kleven nog wat risico’s aan voor de doorsnee gebruiker. Je kunt er ook voor kiezen onderdeel te worden van het bèta-programma.

Registreren voor de publieke bèta kan via deze link. Het ziet er nog niet naar uit dat de switch live is, maar we verwachten wel snel dat ook publieke testers aan de slag kunnen met de nieuwe update voor het Android-besturingssysteem. De apparaten die aangemeld kunnen worden zijn Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. Uiteraard dien je je nog even te registreren, maar je kunt ook op elk moment uit de publieke bèta stappen. Handig, want bèta-software kan soms vreemd doen.

Android 8.1: algemene verbeteringen op een rijtje

  • Neural Networks API – Dit zorgt ervoor dat apps toegang krijgen tot hardwareversnellingen ten behoeve van on-device machine learning (je hebt hier dus geen cloud voor nodig).
  • Notificaties – Applicaties zijn voortaan in staat slechts één keer per seconde een melding af te spelen. Geluiden die vervolgens aan de beurt zijn binnen die seconde (van dezelfde app) worden niet afgespeeld. Dit heeft verder geen invloed op andere notificatiediensten en -mogelijkheden. Deze optie moet ervoor zorgen dat je niet ineens een explosie van hetzelfde geluidje hoort, nadat je toestel ontwaakt.
  • Betere omgang met minder werkgeheugen – Toestellen met minder werkgeheugen (bijvoorbeeld 1 GB) zullen straks sneller kunnen werken.
  • Updates voor Autofill-framework – Het framework kan straks bepalen welke informatie wel of niet wordt laten zien of opgeslagen.
  • Updates voor EditText
  • Meer acties voor Safe Browsing (Veilig Internetten) – Ontwikkelaars kunnen bepalen of een app wel of niet bekende risico’s doorspeelt en kan een applicatie automatisch een bepaalde handeling laten verrichten wanneer dat moet gebeuren. Zo kan er automatisch naar een veilige omgeving worden overgeschakeld wanneer er een risico wordt gedetecteerd.
  • Updates voor de vingerafdrukscanner

Android 8.1: nieuw menu voor aan- en uitzetten

Android-apparaten met Android 8.1 krijgen toegang tot een nieuw menu voor een aan- en uitzetten van je apparaat. Dit menu verschijnt aan de rechterkant met de optie een toestel uit te zetten, te herstarten of een bug te melden (alleen wanneer je ontwikkelaarsopties heb ingeschakeld). Dit menu roep je op door de aan-uitknop even ingedrukt te houden (zoals je het toestel ook aan of uit zou zetten). Of deze functie ook naar niet Google-apparaten zullen komen is niet duidelijk, maar het lijkt er in elk geval wel op.

Android 8.1: navigatieknoppen kunnen minder fel worden ingesteld

Google heeft ook gekeken naar de navigatieknoppen in de balk onderaan het scherm van je Android. Deze kunnen nu minder fel worden ingesteld. Zo kan het zijn dat die – vaak te – witte knoppen voor schermproblemen kunnen zorgen. Maar wanneer die knoppen minder fel zijn, is kans op inbranding ook een stuk minder. Deze verandering is niet alleen zichtbaar wanneer je een bepaalde applicatie opent. Wanneer je de knoppen minder fel instelt, dan zal deze verandering voortaan overal zichtbaar zijn, voor het beste effect.

Android 8.1: nieuwe easter egg

Google heeft Android 8.1 voorzien van een nieuwe easter egg. Wanneer je binnen de instellingen een aantal keer tapt op het Android-versienummer, dan krijg je voortaan een Oreo-koekje te zien. Of dit koekje heeft ontzettend veel vulling, of de hoek is een beetje gek.

Android 8.1: batterijniveau van gekoppelde bluetooth-accessoires te zien

Op iOS is dit al een tijdje mogelijk, maar op Android is het nog niet breed uitgerold: de mogelijkheid te zien hoeveel energie je gekoppelde bluetooth-accessoire nog heeft. Eerder introduceerde Google deze functie op de Pixel 2 (XL), maar nu komt die dus naar alle Android-apparaten toe. Ook kun je nu het batterijniveau in de snelle instellingen (quick settings, het menu dat je altijd naar beneden kunt trekken vanaf bovenin het scherm) bekijken. Je kunt het batterijniveau ook nog bekijken binnen de uitgebreide instellingen.

Android 8.1: systeem kiest automatisch voor donker of licht menu

Met de introductie van de Pixel 2 (XL) introduceert Google ook de mogelijkheid om het systeem automatisch te laten bepalen of het een donker of licht thema gaat gebruiken. Dat gebeurt op basis van je achtergrond. Helaas is het nog niet mogelijk zelf te bepalen of je de donkere of de lichte kleur wil, iets waar veel Android-gebruikers toch naar uitkijken. Of deze functie ook naar de Nexus 5X of Nexus 6P zal komen, is op moment van schrijven onduidelijk. Maar voorlopig ziet het er naar uit van wel, dus dat is tenminste iets.

Android 8.1: achtergrondnotificatie weghalen

Sinds de introductie van Android 8.0 Nougat, krijg je waarschijnlijk constant een notificatie te zien die zegt dat er een app in de achtergrond draait. Dat kan voor irritatie zorgen (zeker wanneer je weet dat die app dat doet), waardoor sommige mensen met een andere app die notificatie weghalen. Maar met Android 8.1 hoeft dat niet meer. De functie is (in het Engels) hernoemd naar Apps consuming battery. Binnen de instellingen van je Android is het mogelijk de toggle uit te schakelen, wat voorheen helaas dus niet kon.

Android 8.1: beschikbaarheid

De verwachting is dat Google Android 8.1 Oreo in december van dit jaar zal lanceren.

Meer lezen?

Wil je meer lezen? Neem dan ons uitgebreide archief met tips eens door. Voor meer informatie over de verschillende Android-tablets en -smartphones, raden we je aan onze tablet database eens door te nemen. Je doet er ook goed aan de tips door te nemen die we hebben opgeschreven voor wanneer je een nieuwe tablet wil kopen. En heb je zelf een oude tablet, check dan deze mogelijkheden.

Reacties (4)