Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Bestanden kopiëren van computer naar smartphone of tablet: zo werkt het

Geschreven door
Geplaatst op27 oktober 2017, 12:47 CategorieTablet Tips

Heb je bestanden als tekstdocumenten, foto’s of een muziekcollectie op de computer staan, maar wil je hier ook toegang tot hebben op de smartphone of tablet? Het lijkt op het eerste gezicht misschien behoorlijk ingewikkeld, maar toch is het makkelijker dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Het is belangrijk om te weten waar de desbetreffende bestanden op de computer staan. Deze willen we kopiëren naar de smartphone of tablet. Dit kan op een directe manier door middel van een usb-kabel, maar ook via populaire clouddiensten of een geheugenkaart. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden van bestanden overzetten van de computer naar de smartphone of tablet.

Bestanden overzetten: kleine bestanden via e-mail

Kleine bestanden overzetten kan gemakkelijk via het versturen van een e-mail. Voeg een tekstdocument of foto toe als bijlage aan een e-mail en verstuur deze naar jezelf. Op de smartphone of tablet is het simpelweg een kwestie van de e-mail openen en de bijlage downloaden. Vaak is er een limiet ingesteld voor het versturen van bestanden als bijlage, dus voor grote bestanden is deze mogelijkheid geen optie. Gelukkig zijn er ook andere makkelijke manieren om bestanden te versturen van een computer naar de smartphone of tablet.

Bestanden overzetten: verbinding via usb

Bij de aanschaf van een nieuwe telefoon of tablet krijg je altijd een usb-kabel meegeleverd. Koppel de smartphone of tablet met de usb-kabel aan de computer en er verschijnt een pop-up van het aangesloten apparaat op de computer. Wacht nog even met verder klikken, want er verschijnt ook een venster op de smartphone of tablet om toestemming te verlenen aan de gegevensverbinding. Zonder deze toestemming te verlenen krijg je op de computer geen toegang tot het apparaat.

Verleg daarna de aandacht naar de pop-up op de computer en open de mappen op het aangesloten apparaat. Als er geen pop-up verschijnt klik je op ‘Computer’ op het bureaublad (of je typt ‘deze pc’ in, in het startmenu). Vervolgens zie je daar een pictogram van de smartphone of tablet staan. Op deze manier kun je bestanden kopiëren en plakken (of slepen). Zorg dat je de bestanden in de juiste mappen op de smartphone of tablet plaatst, anders ben je het overzicht al snel kwijt. Sommige smartphones zijn echter afgeschermd, waardoor deze vorm van communicatie tussen beide apparaten niet altijd direct mogelijk is.

Bestanden overzetten met software

Elke fabrikant levert eigen software voor het bestanden overzetten. Huawei heeft HiSuite, Samsung heeft KIES (voor oudere modellen) en Smart Switch en Apple heeft iTunes. Zo heeft elke fabrikant software om een gegevensverbinding op te kunnen zetten. Download deze software op de computer en volg de stappen tijdens de installatie. De software zal vervolgens verbinding maken met de mappen op de smartphone of tablet. Nu kun je beginnen met bestanden overzetten van de computer naar de smartphone of tablet. Andersom kan natuurlijk ook.

File Managers

Het kan lastig zijn om overzicht te houden op de bestanden op de smartphone of tablet. Wanneer je veel bestanden gaat overzetten van de computer naar de smartphone of tablet kun je het overzicht snel kwijtraken. De bovenstaande software van de fabrikanten helpen om het overzicht te behouden en om de bestanden op de juiste plek te plaatsen. Er is ook software van derden beschikbaar die helpen om bestanden te ordenen, te kopiëren, te plakken of te delen. Deze software is beter bekend onder de naam ‘file managers’. Hier hebben we eerder uitgebreid over geschreven in het artikel Bestanden beheren op je Android tablet.

Ontwikkelaarsmodus van Android

Heb je geen zin om extra software te downloaden om een gegevensverbinding op te zetten en werkt de standaard usb-kabel niet om direct toegang te krijgen via de computer? Voor Android-telefoons hoeft dat ook niet. Een geavanceerde manier om toegang te krijgen tot de bestanden is het aanzetten van de Developer Mode. Deze optie biedt toegang tot geavanceerde mogelijkheden en is eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars. Het verbergt echter ook een handige functie om toch te kunnen communiceren met een computer.

Ga hiervoor naar Instellingen en klik onderaan op Over de telefoon. Hier zie je een optie met Build-nummer staan. Om de ontwikkelaarsmodus te activeren druk je hier zeven keer snel achter elkaar op. Als je het goed gedaan hebt verschijnt er de tekst ‘Je bent nu een ontwikkelaar’. Druk op vorige en je bent weer terug bij de instellingen. Hier is nu een extra optie verschenen met de naam Opties voor ontwikkelaars. Klik hier op en scroll naar beneden om de optie Usb-foutopsporing te vinden. Vink deze optie aan. Plaats nu de usb-kabel en je krijgt op de computer direct toegang tot alle mappen op het Android-apparaat.

Ben je klaar met de bestanden overzetten van de computer naar de Android-smartphone? Vink dan Usb-foutopsporing weer uit. Bovenaan het venster in Opties voor ontwikkelaars vink je vervolgens de ontwikkelaarsmodus uit. Er is altijd een veiligheidsrisico om de usb-foutopsporing aan te laten staan. Nu zal dit op je eigen computer wel mee vallen, maar wanneer je de smartphone op andere computers aan zal sluiten is er toch een veiligheidsrisico, omdat de verbinding helemaal open staat.

Vink daarom altijd de optie weer uit als je klaar bent met de gegevensverbinding. En wees er zeker van dat je niet met de andere opties in de ontwikkelaarsmodus gaat spelen, tenzij je weet wat je doet. Vind je dit teveel werk? Dan kun je met de bovenstaande software ook gewoon een gegevensverbinding opzetten. Of probeer het met de geheugenkaart.

Geheugenkaart

Een tablet of smartphone heeft vrijwel altijd de mogelijkheid om een sd-kaart of een andere soort geheugenkaart te plaatsen. Hierdoor breid je het opslaggeheugen uit en kun je meer bestanden kwijt. Je kunt er echter ook bestanden mee uitwisselen met de computer. Hiervoor moet de computer wel over een kaartlezer beschikken. Sommige computers hebben geheugenkaartlezers in de computerkast ingebouwd. Een externe usb-kaartlezer behoort ook tot de mogelijkheden.

Plaats de bestanden op de geheugenkaart terwijl deze in de kaartlezer van de computer zit. Vervolgens plaats je de geheugenkaart in de smartphone of tablet en je hebt nu toegang tot de gekopieerde bestanden.

Clouddiensten

Steeds populairder zijn clouddiensten als Google Drive, Microsoft OneDrive, iCloud of Dropbox. Vaak heb je gratis toegang tot deze clouddiensten, maar kun je extra opslagruimte kopen indien dit nodig is. Een clouddienst werkt als opslaggeheugen, maar dan online. Je plaatst bestanden van de computer naar de clouddienst en kunt daar via de smartphone of tablet tevens toegang tot krijgen om de bestanden te downloaden. Hierdoor is het mogelijk om op een gemakkelijke wijze grote bestanden uit te wisselen. Android komt standaard met Google Drive, terwijl de apparaten van Apple over iCloud beschikken. Andere populaire clouddiensten als Dropbox en Microsoft OneDrive hebben ook apps voor apparaten die werken met Android of iOS.

Andere manieren voor bestanden overzetten

Naast de bovenstaande manieren zijn er nog meer mogelijkheden om bestanden uit te wisselen van de computer naar de smartphone of tablet. Een computer beschikt niet altijd over bluetooth, maar een laptop vaak wel, net als de tablet en smartphone. Hiermee kun je draadloos bestanden met elkaar uitwisselen. Deze manier werkt echter erg traag en is daarom ook niet de meest populaire keuze. Een andere manier is een usb-stick, mits de tablet over een usb-poort beschikt. Plug de usb-stick in de computer, plaats de bestanden en plug de usb-stick vervolgens in de tablet om bestanden over te zetten.

De makkelijkste manieren voor bestanden overzetten van de computer naar de smartphone of tablet zijn verreweg het gebruik van de USB-kabel, eventueel in combinatie met de software, of het gebruik van clouddiensten. Andersom werkt dit uiteraard hetzelfde, om bestanden van de smartphone of tablet juist op de computer te zetten.

Meer tips?

Wil je meer tips lezen? Neem dan ons uitgebreide archief met tips eens door. Voor meer informatie over de verschillende Android-tablets en -smartphones, raden we je aan onze tablet database eens door te nemen. Je doet er ook goed aan de tips door te nemen die we hebben opgeschreven voor wanneer je een nieuwe tablet wilt kopen. En heb je zelf een oude tablet, check dan deze mogelijkheden.

  • Delen:
Apple iPhone X
iOS
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.