Eerste ervaringen met de Huawei Mate 10 Pro

17 oktober 2017 4 Minuten 0 Reacties
Huawei-Mate-10-pro

Huawei heeft onlangs de Huawei Mate 10 Pro aangekondigd. In dit artikel bespreken we onze eerste ervaringen met het nieuwe vlaggenschip.

Huawei Mate 10 Pro aangekondigd

Tijdens een grootschalig evenement in München heeft Huawei de Huawei Mate 10 Pro aangekondigd. Dit vlaggenschip is onderdeel van de lijn Mate 10, waar ook de Mate 10 Lite en de nieuwe Porsche Design onder vallen. De smartphones hebben allemaal een opmerkelijk en strak design en beschikken over high-end specificaties, zoals de nieuwe Kirin 970-processor: het eerste platform van artificial intelligence voor mobiel gebruik van de fabrikant. De Mate 10 Pro ligt in elk geval vanaf 23 november in de winkel.

Eerste ervaringen Huawei Mate 10 Pro

Tablets Magazine was in München aanwezig voor de onthulling van het toptoestel en heeft daarna al even kunnen spelen met de grote smartphone. In dit artikel lees je over onze eerste ervaringen. En die zijn positief te noemen. Huawei heeft een smartphone ontwikkeld die vol zit met spannende functies, maar ook iets minder spannende trends volgt. Maar dat betekent niet dat de fabrikant slecht werk aflevert. Vanaf het eerste moment weet het Fullvision Display van de smartphone te overtuigen, met de dunne randen aan de zijkanten.

Het scherm loopt door van rand tot rand en is meer te vergelijken met de LG V30 dan met de Samsung Galaxy Note 8. Het scherm loopt dus niet door tot over de rand en dat is prima. Zo kun je dus ook niet per ongeluk het scherm aanraken, waardoor het touchscreen niet reageert op andere input. In vergelijking met de LG V30 zijn de randen aan de zijkanten iets dunner, maar aan de boven- en onderkant waarschijnlijk net zo groot. Ook zijn de schermhoeken strak en hebben ze geen rondingen, zoals op de V30 en de LG G6.

Groot oled-scherm

Het oled-scherm van de Huawei Mate 10 Pro is 6-inch groot. De resolutie bedraag 2.160 bij 1.080 pixels. De reden dat Huawei niet voor een 2K-resolutie gekozen heeft, is simpel: dat scheelt voor de accu. Die gaat namelijk langer mee op lagere resoluties (waarom de Huawei Mate 10, die niet naar Nederland komt, dan wel een 2K-scherm heeft, is ons een raadsel). Ook dit toestel beschikt over een schermverhouding van 18:9 (of beter gezegd: 2:1) en biedt ondersteuning aan voor content in high dynamic range (lees daar hier alles over).

Op de achterkant treffen we niet alleen een dubbele camera aan (in samenwerking ontworpen met Leica), ook zit hier de vingerafdrukscanner. Op een meer logische plek ook: bijna in het midden van het toestel. Dat is een plek waar je wijsvinger vaak rust, dus is het niet vreemd dat we daar ook een vingerafdruklezer hebben. Daarnaast heeft die achterkant een lichte bolling, waardoor die lekkerder in de hand moet liggen. Dat is iets dat we op de langere termijn gaan ondervinden en waar we later op gaan terugkomen.

Geen hoofdtelefoonaansluiting

Een opmerkelijk aspect is de processor aan boord, de eerdergenoemde Kirin 970. Die kan een hoop dingen doen, maar we willen er voor één ding uit grijpen: camera-assistentie. Het toestel biedt gebruikers veel mogelijkheden aan op het gebied van de camera en één van de mogelijkheden is objectherkenning. Wanneer er een object (eten, huisdieren, bloemen) wordt herkend, dan past kunstmatige intelligentie automatisch de instelling aan waardoor de foto goed uit de verf komt en er eer wordt aangedaan aan hetgeen je fotografeert.

Meer over de mogelijkheden wat de kunstmatige intelligentie betreft, lees je later in onze uitgebreide recensie van het toestel. Qua specs onder de motorkap doet de Huawei Mate 10 Pro niet heel veel onder voor andere toestellen. Je kunt straks kiezen voor apparaten met 4 of 6 GB aan werkgeheugen en 64 of 128 GB aan opslagruimte. Helaas heeft de Mate 10 Pro geen ruimte voor een (micro-)sd-kaart, maar je kunt er wel twee simkaarten in kwijt. Verder is er een riante accu van 4.000 mAh aanwezig, inclusief ondersteuning voor Huawei SuperCharge.

Opvallend is verder dat de Huawei Mate 10 Pro niet beschikt over een koptelefoonaansluiting. Wel is er een adapter van usb-c-naar-audiojack, maar dat vinden veel mensen nog steeds een nadeel. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk een bluetooth headset aan te schaffen. Voor de accu lijkt het erop dat je het niet hoeft te laten, want met 4.000 mAh kun je enorm veel. Daarbovenop profiteer je ook van alle nieuwe functies en energiebesparingen van Android 8.0 Oreo, dus een heel groot nadeel is het wellicht niet meer.

Prijs en beschikbaarheid

De Huawei Mate 10 Pro is leverbaar in drie kleuren: grijs, mocca en blauw. Het toestel is vanaf 23 november beschikbaar voor een adviesprijs van 799 euro. Voor 23 november is het toestel beschikbaar als preorder met Moleskin Smart Writing Set ter waarde van 298 euro. 

Reacties (0)