Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Populariteit VPN neemt toe door sleepwet

Geschreven door
Geplaatst op12 oktober 2017, 11:57 CategorieGesponsord

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een VPN aan te schaffen, mede door de op komst zijnde Sleepwet. Volgens die wet – waar op 21 maart een referendum over zal komen – kunnen inlichtingendiensten op grote schaal internetverkeer aftappen.

Onder andere door Arjen Lubach kwam de Sleepwet onder de aandacht. Er werd een handtekeningenactie gehouden voor een referendum,  met succes. Ondanks het referendum is het overigens waarschijnlijk zeker dat de wet er komt en dus schaffen steeds meer mensen een VPN aan.

Wat is de Sleepwet?

Met de Sleepwet kunnen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) op grote schaal internetverkeer via de kabel aftappen. Zo kunnen ze naar eigen zegge “de toenemende dreiging in kaart brengen en de nationale veiligheid en de democratische rechtsorde blijven beschermen”. Ze kunnen alleen zien wie met wie contact heeft, de inhoud wordt veel later pas zichtbaar. Relevante gegevens mogen tot drie jaar worden bewaard.

Kritiek op de wet

Er was veel kritiek op de wet, want deze zou de privacy van burgers schenden. Ook informatie van ‘onschuldige burgers’ is bijvangst bij het sleepnet, want een hele wijk mag worden afgeluisterd als er slechts één verdacht persoon woont. Ook was er kritiek op het jarenlange bewaren van de data. Ook Amnesty International sluit in “de wet niet uit dat informatie wordt gedeeld met repressieve regimes”. Ze denken dat er gevaar is dat de samenwerking tussen buitenlandse geheimen diensten leidt tot het schenden van mensenrechten.

Wat is een VPN?

Om het internetverkeer te beschermen, schaffen steeds meer mensen een VPN aan. VPN staat voor Virtual Private Network. De gebruiker krijgt een beveiligde, versleutelde en anonieme verbinding tot het netwerk waardoor het internetten veiliger wordt. Het internetverkeer wordt versleuteld, waardoor de overheid niet langer kan zien waar de gebruiker mee bezig is op het internet. De server leidt het verkeer ook om, waardoor de locatie van de gebruiker wordt verborgen. Dit is niet alleen veilig voor de overheid, maar ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van openbare WiFi-verbindingen waarop criminelen actief zijn met het stelen van gegevens.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van UnitedConsumers GSM.

  • Delen:

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.