Review: Acer Spin 1 – betaalbare convertible met een hoop mogelijkheden

11 oktober 2017 + 10 minuten 0 Reacties
acer-spin-1-2017-foto-1

De Acer Spin 1 is een convertible met Windows 10 als besturingssysteem. Het apparaat is in verschillende standen te gebruiken en heeft een vanafprijs van 499 euro meegekregen.

Acer Spin 1 – specificaties

Acer Spin 1
Scherm 11,6-inch of 13,3-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Celeron N3350 – Intel Celeron N3450
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB – 128 GB
SD Ja
HDMI Ja
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu 45 Wh Lithium Polymer

Specs

De Acer Spin 1 (2017) is in verschillende configuraties verkrijgbaar. De versie die wij hebben getest beschikt over 64 GB aan interne opslagruimte, 4 GB aan werkgeheugen en de Intel Celeron N3350-processor (geklokt op 1,1 GHz). Het scherm is 11,6-inch groot, en de resolutie bedraag 1.920 bij 1.080 pixels. Je kunt de laptop ook in de winkels zien liggen met 128 GB aan opslagruimte en een ietwat betere processor. Of met een groter scherm, van 13,3-inch, en dezelfde resolutie. Dan gaat de pixeldichtheid uiteraard wel iets omlaag.

Maar de vraag is of dit erg is. Waar wil je een handzame convertible laptop voor gebruiken? Wil je erop werken en zie je graag wat meer van je document, dan kun je uiteraard de 13,3″-versie overwegen. Wil je er onderweg films mee kijken in de trein, dan volstaat het 11,6″-scherm. Niet alleen vanwege het kleine formaat, zodat ‘ie beter in de tas past, ook vanwege de hogere pixeldichtheid, wat voor een scherper beeld zorgt. Toegegeven, de verschillen zijn niet zo heel groot, maar het zijn wel dingen die je in overweging kunt nemen.

Wanneer je puur kijkt naar de vanafprijs, dan valt 499 euro reuze mee. Het vorige model gaat nog steeds voor 349 euro over de toonbank, maar dan begin je met 2 GB aan werkgeheugen. En we vragen ons af hoe lang je zoiets volhoudt. Windows 10 kan op zich met zo weinig werkgeheugen omgaan, maar 8 GB is toch wel de minimum, al voldoet 4 GB in deze configuratie ook prima. Zeker in combinatie met de processor en het kleinere scherm. De prijs in combinatie met de mogelijkheden maken de Acer Spin 1 echter interessant.

Acer Spin 1 – hardware en design

De twee versies van de Acer Spin 1 hebben hetzelfde uiterlijk. Beiden beschikken over een metalen, geborstelde afwerking zodat er een luxe uitstraling is. Ook hebben ze allebei een 360-graden scharnier, die vier verschillende modi ondersteunt. Daarnaast weegt het kleine model 1,25 kilogram, wat op zich prima is om mee in de tas te nemen. Het grote model weegt met 1,6 kilo iets meer, maar nog steeds niet erg zwaar. Gebruik je ze als tablet in de hand, dan zul je wel merken dat het gewicht een grote rol speelt. Maar anders maakt het weinig uit.

We zijn blij om te zien dat Acer dit keer voor een wat meer volwassen uiterlijk gekozen heeft. Die felle blauwe kleur van de vorige keer was op zich uniek en leuk, maar maakt hem minder geschikt voor mensen die niet meer naar school gaan. Ook fijn: het plastic is dit keer dus ingeruild. Dat oogt niet alleen beter, dat voelt ook beter. De binnenkant oogt hoogwaardig en voelt degelijk aan, maar is verder niet bijzonder. Daarnaast vallen de dikke randen rondom het scherm op, wat het uiterlijk gedateerd doet aanvoelen.

Omdat het apparaat relatief brede schermranden heeft, is er daardoor wel ruimte voor een breed toetsenbord. Je hoeft namelijk niet in te leveren op toetsen, tenzij je heel graag een numeriek toetsenbord aan de zijkant wil. Gelukkig biedt Acer daar een alternatief voor aan; daarover later meer. De aan-uitknop zit op dezelfde vreemde positie als op het vorige model en kan voor problemen zorgen. Niet alleen is de knop moeilijk blind te vinden, ook kan het zijn dat je de laptop per ongeluk aanzet wanneer je hem uit de tas haalt.

Display

Omdat de Acer Spin 1 niet zo heel duur is, is het oneerlijk om hoge verwachtingen te hebben wat de kwaliteit van het scherm betreft. Desondanks zijn we nu te spreken over die kwaliteit. Het ips-display is namelijk voorzien van een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, dat voor mooie en vloeiende beelden zorgt. Daarnaast is de kijkhoek ook nog steeds relatief groot, waardoor iemand met gemak met je mee kan kijken naar wat je wil laten zien. De kleuren komen goed uit de verf, maar de maximale helderheid valt helaas wat tegen.

Connectiviteit

Ondanks het feit dat de Acer Spin 1 een klein apparaat is, zijn er toch redelijk wat aansluitingen (al is het wel jammer dat Acer dit keer besloten heeft minder aansluitingen te presenteren). Er zijn nu twee usb-poorten aanwezig, evenals een hdmi-poort (zo kun je er een tweede scherm op aansluiten). Daarnaast is er een sd-kaartsleuf, waardoor je moeiteloos bestanden kunt overzetten van apparaat naar apparaat. Naast een koptelefoonaansluiting is er verder natuurlijk nog ondersteuning voor draadloze technieken als wifi en bluetooth.

Speakers

De speakers treffen we dit keer aan de zijkant van de laptop aan. Dit zijn kleine gaatjes waar een matig geluid uitkomt. Het probleem van de eerste Spin 1 is daarmee opgelost (het geluid klinkt minder weggemoffeld), maar de beste oplossing is het niet. Je kunt er soms met je hand voor zitten, vooral wanneer je met je muis naast de laptop werkt. Het beluisteren van muziek of bekijken van drukke films kunnen we niet aanbevelen, omdat de reikwijdte van de tonen ondermaats is. Ook is er zo goed als geen bas. Voor Skype is de kwaliteit wel prima.

Camera’s

De Acer Spin 1 is uitgerust met één camera. Dat is geen probleem, er zijn niet heel veel mensen die nog een camera aan de buitenkant van een tablet nodig hebben. Verwacht er echter niet heel veel van. Het beeld kan soms (erg) korrelig zijn, afhankelijk van de hoeveelheid licht. Soms kwamen we zelfs een onscherp beeld tegen en dat is toch een beetje jammer. Maar als je ermee gaat videobellen, wat waarschijnlijk het geval is, dan zien anderen jou in een klein schermpje en vallen de pixels niet zo op. Dus uiteindelijk kan het ermee door.

Accuduur

De vorige Acer Spin 1 kon gemakkelijk een werkdag doorkomen, met nog wat gebruiksminuten op de klok. De nieuwe Acer Spin 1 behaalt dat resultaat maar net en presteert dus op de één of andere manier iets slechter. We snappen dat de Spin 1 geen premium laptop is en krachtige prestaties aanbiedt, maar we hadden toch wel gehoopt dat Acer ook dit keer flink zou inzetten op accuduur. Dat had een sterk punt van de tablet kunnen worden, maar is dat nu niet. Je komt de dag wel door, maar bent daar niet van verzekerd, helaas.

Toetsenbord, trackpad en stylus

De Acer Spin 1 heeft dit keer wel een ietwat beter toetsenbord. Het is nog steeds goed breed en biedt een prima oplossing aan voor het gebrek aan het numerieke toetsenbord (die is bereikbaar via de fn-toets). De knoppen typen dit keer beter dan de vorige keer en dwingen de gebruiker niet heel hard te drukken. Een zachte druk levert al voldoende feedback op. Verder is het opvallend dat er geen fysieke aanwijzingen zijn met betrekking tot het activeren van bepaalde zaken, zoals caps lock. Die informatie is volledig digitaal.

Hoewel de trackpad dit keer een stuk breder is dan de vorige keer, wat fijn doch onnodig is, heeft Acer niets gedaan aan het probleem dat er wel was: de pad is nogal stroef te noemen. Dit werkt niet prettig wanneer je er een paar uur op zou moeten werken, waardoor we het gebruik van een externe muis aanbevelen. Wel is het mogelijk de verschillende bewegingen te gebruiken die Windows 10 via de trackpad ondersteunt. Maar of je daar veel gebruik van maakt met zo’n stroef oppervlak, is natuurlijk de vraag.

Nieuw is dit keer de meegeleverde stylus. We zijn ontzettend blij om te zien dat Acer deze dit keer standaard heeft meegeleverd, omdat Windows 10 gewoonweg geoptimaliseerd is voor gebruik met een dergelijke accessoire. Dit werkt fijn in de tabletmodus, maar is ook een uitstekende vervanging voor een externe muis (op korte termijn) wanneer je in de laptopstand werkt. De stylus ligt lekker in de hand, maar schrijft helaas stroef op het scherm. Je hebt soms bijna het idee dat je het scherm aan het bekrassen bent.

Acer Spin 1 – software

De convertible draait op Windows 10. De aanwezige hardware zorgt ervoor dat Windows soepel loopt, maar alleen wanneer je niet te veel software open hebt staan. Dat komt door Windows 10 Home: dat is een versie van Windows 10 die niet al te veeleisend is op het gebied van hardware. Wanneer je een app opstart, duurt het iets langer dan gemiddeld voordat die ook daadwerkelijk opgestart is. Er wordt verder wel wat vooraf geïnstalleerde software meegeleverd, maar het zijn helaas applicaties die je niet meteen zelf zou willen gebruiken.

Acer Spin 1 – in gebruik

Net zoals de andere convertibles met Windows 10 aan boord, heeft ook de Acer Spin 1 (2017) zich bewezen als multifunctioneel apparaat. De laptop is voorzien van premium uitziende en stevige scharnieren, waardoor je hem moeiteloos van stand kunt laten veranderen. De stand die wij vaak hebben gebruikt is de laptopstand, om even snel wat op te zoeken of in te vullen. De tabletmodus is ook ontzettend handig. Maar vanwege de dikte van het apparaat (en het gewicht), zul je dit mogelijk niet zo vaak gaan doen als je van tevoren had gedacht.

Hoewel Acer een aantal aspecten heeft aangepakt ten opzichte van het vorige model, kwamen we toch wat andere dingen tegen die ons tegen de borst stuitte. Zoals we eerder al schreven is het fijn dat er dit keer een stylus wordt meegeleverd. Maar het feit dat die stylus stroef schrijft en je het idee geeft dat je het scherm aan het bekrassen bent met je krabbels, heeft er toch voor gezorgd dat we hier een nare nasmaak over hebben gekregen. En dat ondanks het feit dat we onze Windows 10-tablets inmiddels heel vaak met een stylus bedienen.

Verder is duidelijk wat Acer met het apparaat wil bereiken: consumenten die niet veel willen spenderen aan een 2-in-1-apparaat, dat redelijk lang meegaat op een volle accu en een prima basiservaring aan kan bieden voor werk en plezier. Nee, je hoeft geen echte gameprestaties te verwachten, maar daar zul je deze convertible dan ook niet voor in huis halen. Verder blijven we bij het standpunt dat 4 GB net te weinig is voor Windows 10, zeker wanneer je gebruik wil maken van een programma zoals Google Chrome of veel Office-apps opent.

Prestaties

Er zijn dus meerdere versies van de Acer Spin 1, daarom geven we nu een algemene indruk van het apparaat dat wij hebben getest. Hoe meer geld je investeert, hoe beter de ervaring zal zijn en hoe meer ruimte je krijgt op de convertible. Maar over het algemeen is het zo dat je een processor in huis haalt die niet zo heel snel is (wel iets sneller dan in het vorige model) en je moet weten dat 4 GB soms te weinig is voor Windows 10 en een aantal programma’s. Maar werk je vaak met één programma per keer, dan zal de ervaring je ongetwijfeld bevallen.

Acer Spin 1 – conclusie

In de kern is de 2017-versie van de Acer Spin 1 praktisch hetzelfde als het model dat eerder dit jaar op de markt kwam. De specificaties komen voor het grootste gedeelte overeen, alhoewel de prestaties er ietwat op vooruitgegaan zijn. Daarnaast is het zo dat de Acer Spin 1 (2017) nu in een meer volwassen kleur verkrijgbaar is en dat er een stylus wordt meegeleverd. Er zijn dus wel wat dingen anders, maar het is te weinig om een aankoop te verantwoorden. Dat geldt voornamelijk voor de mensen die dat vorige model dus al hebben gekocht.

De toevoeging van de stylus is ontzettend handig, maar werkt niet altijd even prettig. Schrijven voelt onnatuurlijk aan en ook simpeler gebruik in de interface voelt stroef, waardoor je wellicht toch liever met je vinger op het scherm zit. De hogere prijs voor dit model in vergelijking met het eerdere model is te verklaren vanwege het feit dat Acer geen versies meer met 2 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan opslagruimte te koop aanbiedt, en op de lange termijn is dat maar goed ook — want die laptops delven al gauw het onderspit.

Dat gezegd hebbende is de Acer Spin 1 een redelijke optie voor de mensen die niet te veel willen betalen voor een convertible, een tweede laptop voor erbij zoeken of hun kinderen naar school willen sturen met capabele hardware. Je kunt er meer dan prima op werken (ook al prefereren we 8 GB aan werkgeheugen boven 4 GB) en content op bekijken, zolang je maar niet verwacht dat je er goed op kunt gamen of het nieuwste van het nieuwste in huis haalt. Deze Spin 1 voelt soms ook een beetje basaal, maar de lage prijs maakt een hoop goed.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede prijs/kwaliteit-verhouding
  • Convertibledesign biedt veel mogelijkheden
  • Betere kleuroptie

Minpunten
  • Stylus op scherm schrijft stroef

  • Weinig veranderingen ten opzichte van vorig model
  • Minder aansluitingen

Reacties (0)