Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google pakt apps met onterecht gebruik toegankelijkheidsservices aan

Geschreven door
Geplaatst op13 november 2017, 18:29 CategorieAndroid

Google heeft een e-mail verzonden naar app-ontwikkelaars met een waarschuwing dat onterecht gebruik van de Android-toegankelijkheidsservices zal resulteren in het verwijderen van de app op Google Play.

De toegankelijkheidsservices zijn bedoeld om mensen met een beperking beter toegang te geven tot bepaalde diensten. Denk hierbij aan stembediening of het automatisch oplezen van berichten op het scherm. Google stelt dat apps enkel gebruik mogen maken van deze services als het ten goede komt aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Er staan echter tal van apps in Google Play die niet aan deze richtlijn voldoen. Hierbij wordt deze functionaliteit gebruikt voor andere redenen dan om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verhogen. Google geeft de ontwikkelaars 30 dagen de tijd om uit te leggen waarom hun apps gebruik maken van de toegankelijkheidsservices. Kan de ontwikkelaar het niet uitleggen, of wordt er na 30 dagen nog steeds ten onrechte gebruik van gemaakt, dan zal Google de app verwijderen uit Google Play.

Toegankelijkheidsservices ook gebruikt voor andere functies

Deze richtlijn van Google heeft grote gevolgen voor apps als LastPass, Split-screen creator, Smart-Launcher en vele andere populaire apps. De ontwikkelaars stellen de toegankelijkheidsservices nodig te hebben voor het functioneren van de apps. Ze zijn bang dat ze nu geen andere mogelijkheid hebben dan de app van Google Play af te halen. Volgens de ontwikkelaars ligt het probleem in het feit dat Google nooit eerder duidelijke richtlijnen omtrent de toegankelijkheidsservices heeft gehanteerd.

De toegankelijkheidsservices zijn al tijden een zwakke plek als het gaat om besmettingen met malware. Het lijkt erop dat Google actief bezig is de veiligheid te vergroten. Of Google op de hoogte was van het grote aantal legitieme apps dat gebruik maken van deze functionaliteit is onbekend. Dit verhaal krijgt ongetwijfeld nog een vervolg.

  • Delen:
Apple iPad Pro 12.9 (2017)
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.