Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nieuwe Android-malware steelt bankgegevens

Geschreven door
Geplaatst op16 november 2017, 16:04 CategorieAndroid

ESET security systems heeft nieuwe malware ontdekt op Google Play. De malware is verspreid via verschillende apps en is met name in Nederland veel gedownload.

Het gaat om de apps World News, World News PRO, WORLD NEWS, Cleaner for Android, MEX Tools en Clear Android. Nadat ESET security systems een melding heeft gedaan bij Google zijn de apps direct uit Google Play verwijderd. In totaal zijn er enkele duizenden downloads geweest, waarvan het grootste deel uit Nederland.

Deze apps bleven onder de radar en konden zo op Google Play gezet worden. Op het eerste gezicht lijken de apps precies zo te functioneren zoals de gebruiker mag verwachten. Er werden geen vreemde app-permissies gevraagd. Op de achtergrond gebeurde er echter wel wat. Zonder dat de gebruiker het wist werd een andere app gedownload. Deze werd echter verborgen onder een gangbare naam. De gebruiker krijgt vervolgens een venster te zien waarbij een zogenaamde update voor Android of voor Adobe Flash moet worden gedownload. Na de installatie worden er vreemde app-machtigingen gevraagd die de alarmbellen af moeten laten gaan. Wanneer de gebruiker echter toestemming geeft is de besmetting compleet.

Android-malware hoopt bankgegevens te stelen

De gebruiker krijgt valse log-in formulieren te zien voor de creditcard- of bankgegevens. Ook smsjes en contactgegevens worden gelezen. Daarnaast kan men op jouw kosten bellen of smsen met de telefoon.

Heb jij één van de bovenstaande apps gedownload? Op de website van ESET Security systems staat een handige gids om deze malware te verwijderen.

  • Delen:
Apple iPad Pro 12.9 (2017)
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.