Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Ook Android-fabrikanten willen strijd met Qualcomm aangaan’

Geschreven door
Geplaatst op13 november 2017, 12:44 CategorieHardware

Apple en Qualcomm zijn sinds januari in een onderlinge strijd verwikkeld. Apple vindt dat de chipfabrikant veel te hoge licentiekosten vraagt voor bepaalde patenten en stopte daarom helemaal met het betalen van die kosten. Dat had al grote invloed op de winst van de chipfabrikant, maar ondertussen schijnen ook diverse Android-fabrikanten te overwegen de strijd met de Amerikaanse onderneming aan te gaan.

Woede over licentiekosten

De Taiwanese site DigiTimes meldt dat diverse grote Android-fabrikanten overwegen helemaal te stoppen met het betalen van royalty’s, tot Qualcomm de kosten omlaag brengt. Het zou gaan om een aantal bedrijven, waaronder het Chinese Huawei. De royalty’s die Huawei betaalt, schijnen jaarlijks goed te zijn voor vijf tot tien procent van de totale omzet van de Amerikaanse chipfabrikant.

Huawei zou echter niet het enige bedrijf zijn dat deze strijd aan wil gaan. Ook het Zuid-Koreaanse Samsung schijnt wel zin te hebben in een gevecht. Dat bedrijf wist de Zuid-Koreaanse handelscommissie al zover te krijgen Qualcomm de opdracht te geven opnieuw te onderhandelen over de gevraagde royalty’s. Daar schijnt nog een deal te zijn en volgens de bronnen wil Samsung daarom stoppen met de betalingen.

Problemen voor Qualcomm

Mocht dat gebeuren, schijnen ook “andere Android-fabrikanten mee te gaan”. Op die manier kan er flinke schade toegebracht worden aan de zaken van Qualcomm. Van de totale jaarlijkse omzet van dat bedrijf, is 70 procent afkomstig uit licentiedeals. Afgelopen kwartaal al bleek hoe groot de invloed van de strijd met Apple was en zag Qualcomm zijn winst verdampen.

Waar het een jaar geleden 1,59 miljard dollar verdiende, zakte de winst afgelopen kwartaal naar 186 miljoen dollar. Toen al gaf de fabrikant aan dat Apple niet de enige was die geen royalty’s meer overdroeg, maar dat er ook een onbenoemd Chinees bedrijf was. Welk bedrijf wilde Qualcomm toen niet laten weten, al lijkt de schuldige Huawei te zijn.

  • Delen:
Apple iPad Pro 12.9 (2017)
iOS
Apple iPhone X
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.