Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Winst Qualcomm verdampt door juridische strijd met Apple

Geschreven door
Geplaatst op2 november 2017, 11:18 CategorieHardware

Qualcomm is in een zware juridische strijd verwikkeld met Apple. Laatstgenoemde weigert nog licentiekosten over te dragen aan Qualcomm, omdat het van mening is dat er te hoge prijzen gerekend worden. Dat, en de strijd met een “niet nader benoemde” partij, heeft gigantische gevolgen voor de winst van het Amerikaanse bedrijf.

Qualcomm in de problemen?

Het afgelopen kwartaal daalde de winst van Qualcomm met bijna negentig procent ten opzichte van een jaar geleden. Waar dat bedrijf vorig jaar een winst van 1,6 miljard dollar boekte, bleef daar het afgelopen kwartaal slechts 168 miljoen dollar van over. De omzet daalde met 4,5 procent naar 5,91 miljard dollar.

Die dalingen komen volgens het bedrijf voort uit “handelingen van Apple en zijn contractanten.” Maar kijken we verder, zien we dat Qualcomm ook tal van boetes te verwerken heeft. In Taiwan kreeg het bijvoorbeeld een boete van 774 miljoen dollar opgelegd wegens misbruik van zijn marktpositie.

Afgezien van die strijd met Apple, is er verder nog een mysterieuze tweede partij die door het bedrijf genoemd wordt rond de licentiestrijd. Wie dat is weten we niet en dat maakte Qualcomm ook niet bekend in zijn rapportage. De site Foss Patents speculeert dat het Huawei of Samsung moet zijn. Dat omdat die bedrijven zo’n grote klanten zijn dat ze ook invloed kunnen hebben op de winst van het bedrijf.

De vraag is of Qualcomms positie de komende tijd wel houdbaar blijft. Eerder deze week hoorden we dat Apple overweegt om alle iPhones die het in 2018 uitbrengt te voorzien van chips van MediaTek en Intel, en helemaal af te stappen van communicatiechips van het bedrijf.

  • Delen:
Apple iPad Pro 12.9 (2017)
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.