Review: OnePlus 5T – premium smartphone voor een midrange prijs

06 december 2017 + 10 minuten 0 Reacties
oneplus-5t-foto-1

De OnePlus 5T is het nieuwste toestel van OnePlus, een fabrikant die erom bekendstaat high-end hardware voor midrange prijs aan te bieden. In vergelijking met de OnePlus 5 hebben we met een marginale update te maken. Hoe bevalt het toestel?

De OnePlus 5T is een verbeterde versie van de OnePlus 5, zoals de OnePlus 3T dat was voor de OnePlus 3. Tenminste, dat is het idee. Daar waar de OnePlus 3T een nieuwe processor en meer werkgeheugen kon aanbieden, is dat dit keer helaas niet het geval. Gelukkig heeft de fabrikant wel op een ander punt een grote verandering doorgevoerd: namelijk het scherm. Dit is de grootste display op een OnePlus tot op heden en eentje die ook nog eens behoorlijk de voorkant vult. Maar dat scherm loopt niet helemaal van rand tot rand.

OnePlus 5T – specificaties

OnePlus 5T
Scherm 6,01-inch, 1.080 bij 2.160 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 835
RAM 6 GB – 8 GB
Opslaggeheugen 64 GB – 128 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Zestien (+ twintig) megapixel achter, zestien megapixel voor
Accu 3.300 Lithium Polymer

Specs

OnePlus staat erom bekend zijn toestel vol met high-end specificaties te stoppen, terwijl je dat als consument niet terugziet in de prijzen. Nu zijn die prijzen voor de toestellen wel omhoog gegaan in de afgelopen jaren, maar je krijgt nog steeds veel meer in vergelijking met de concurrentie (zoals Samsung en Huawei, en zeker in vergelijking met Apple). Je hebt de keuze uit 6 of 8 GB aan werkgeheugen en 64 of 128 GB aan werkgeheugen. De prijs voor de goedkoopste variant is 499 euro, terwijl de duurdere 559 euro kost.

In tegenstelling tot de vorige OnePlus, de OnePlus 5, is er geen nieuwe processor aanwezig. Maar gelukkig is de Qualcomm Snapdragon 835 nog steeds de meest capabele mobiele processor van dit moment, dus is dat misschien ook helemaal niet zo erg. De accu van 3.300 mAh mag misschien wat mager overkomen in vergelijking met bijvoorbeeld de Huawei Mate 10 Pro, maar over het algemeen kun je toch wel stellen dat je nu niet in staat bent zo’n high-end smartphone te kopen voor zo’n relatief laag bedrag — ongeacht de versie die je kiest.

OnePlus 5T – hardware en design

Wanneer je de OnePlus 5T naast de eerder dit jaar gelanceerde OnePlus 5 zou leggen, dan valt op dat er weinig dingen zijn veranderd aan het design. Dat is ook helemaal geen vreemd gegeven, aangezien het nog geen half jaar geleden is sinds dat toestel op de markt kwam. De 5T beschikt over hetzelfde gladde metalen bouwwerk en dezelfde ronde hoeken als z’n voorganger. Het toestel is weliswaar iets groter, maar dat heeft dan weer met het grotere scherm te maken. De vingerafdrukscanner zit dit keer – gelukkig – op de achterkant.

Veel smartphones worden vandaag de dag gemaakt met glas en metaal. Hoewel dat er luxueus uitziet, heeft dat een groot probleem: wanneer de telefoon valt, dan weet je zeker dat-ie meteen kapot is aan de buitenkant. De OnePlus 5T geeft dat idee niet wanneer je hem vasthoudt. Het toestel voelt ietwat zwaar, maar heel solide aan. En dat terwijl dit niet ten koste gaat van het design, dat nog altijd erg strak is. In vergelijking met andere OnePlus-modellen is er weinig nieuws onder de zon, maar ten opzichte van de concurrentie is het een verademing.

Rechts zit de aan-uitknop, waarmee je het toestel uit de slaapstand haalt. Maar dit kun je ook doen door onderin het scherm even te drukken. Ook zit hier de lade voor de twee simkaarten die je erin kunt stoppen. Links treffen we de volumeknop aan, evenals de knop waarmee je de niet-storen-modus kunt inschakelen (dit kan niet via de software). Aan de onderkant zitten drie openingen: een mono speaker, een usb-c-aansluiting en, verrassing, een hoofdtelefoonaansluiting. Daar zullen ongetwijfeld veel mensen blij mee zijn.

Display

Het scherm van de OnePlus 5T is 6,01-inch groot en beschikt over een schermverhouding van 2:1, net zoals heel veel moderne, premium smartphones. Dat amoled-scherm beschikt ‘slechts’ over een full hd-resolutie. Hoewel dat misschien als een nadeel ervaren kan worden, zit er ook een voordeel aan. Het scherm is groot en kan dus veel energie opslokken (daar later meer over) en hoe hoger de resolutie dan is, hoe meer energie er verbruikt zal worden. Bovendien merk je er vrijwel niets van dat het scherm geen qhd-resolutie heeft.

De schermresolutie bedraag 1.080 bij 2.160 pixels en op een scherm van 6,01-inch betekent dat een pixeldichtheid van maar liefst 401 pixels per inch. Dat mag misschien niet net zo hoog zijn als op een Samsung Galaxy S8, de kwaliteit doet er niet voor onder. Het amoled-scherm zorgt ervoor dat de kleuren levendig en helder zijn. Wanneer je de toestellen niet naast elkaar zou leggen, zou je moeilijk kunnen bepalen of dit scherm nou minder scherp is dan dat op een S8. Niet het beste scherm dus, maar het voldoet wel aan hoge eisen.

Connectiviteit

De OnePlus 5T is voorzien van allerlei gemakken. Naast ondersteuning voor wifi, is er ook support voor accessoires die gekoppeld worden via bluetooth 5.0 (en alle versies daarvoor). Er zitten een aantal voordelen aan bluetooth 5.0, terwijl het verder mogelijk blijft producten te koppelen die voorgaande bluetooth-versies ondersteunen. Daarnaast is er usb-c, voor onder meer razendsnel opladen, en een hoofdtelefoonaansluiting, waar menig smartphone-gebruiker ongetwijfeld ontzettend blij mee zal zijn in het gebruik.

Speaker

Ondanks het feit dat de OnePlus 5T is uitgerust met een enkele mono speaker, kunnen we niets anders dan concluderen dat er een helder en respectabel geluid uit komt. Het is niet jé van hét natuurlijk, maar voor wat het is, is het meer dan prima te noemen. Je kunt die speaker ook relatief hard zetten voordat de boel gaat krijgen. Verwacht uiteraard geen groot basgeluid, maar de midden en hogere tonen klinken best goed. Je kunt hier meer dan prima podcasts of YouTube-video’s mee beluisteren of telefoongesprekken mee voeren.

Camera’s

Ook de OnePlus 5T beschikt over een dubbele camera op de achterkant. Dit keer zien we twee Sony-sensoren van zestien en twintig megapixel, met een indrukwekkende aperture van f/1.7. Hierdoor is de camera in staat betere foto’s te maken wanneer er minder licht is. De frontcamera beschikt eveneens over zestien megapixel, wat ook indrukwekkend te noemen is. Echter, op een ander front stelt die camera wel teleur: de hoek van de foto. Omdat het geen telelens op zit, moet je zelf de smartphone behoorlijk naar voren duwen voor een breed shot.

Achter de camera zit een systeem dat vier pixels samenbrengt in één pixel. Als we OnePlus mogen geloven, dan moet dit voor scherpere beelden met minder ruis en wazige effecten zorgen. Hoewel de hoofdcamera inderdaad beter presteert in ruimtes met minder licht, komen de andere foto’s er wel iets slechter vanaf. De beelden lijken een beetje uitgesmeerd en ook wordt er niet altijd goed omgegaan met het beschikbare licht. Daarnaast is het zo dat de optische zoom dit keer is ingewisseld voor een digitale zoom en dat is jammer.

Wanneer foto’s wel goed worden gepresenteerd (je moet er wat moeite voor doen, maar het kan best), dan ogen ze gedetailleerd en kleurrijk en komen die kleuren natuurlijk over. De vraag is uiteindelijk wat je belangrijker vindt: optische zoom of betere foto’s in donkere omgevingen (mocht je al in het bezit zijn van een OnePlus 5 en de overstap overwegen). Dat is een persoonlijke knoop die je moet doorhakken. Verder is OnePlus erin geslaagd de portretmodus te verbeteren en heb je volop toegang tot opties met de pro-modus.

Accuduur

Omdat de OnePlus 5T is voorzien van een groter scherm, zou je ook kunnen verwachten dat er een grotere accu aanwezig is. Dat is nu niet het geval: er is nog steeds een batterij van 3.300 mAh aanwezig. Gelukkig kunnen we het toestel niet betrappen op negatieve effecten met een groter scherm en een even grote batterij als in de OnePlus 5: meer dan eens kwamen we de tweede dag door bij normaal gebruik (bellen, mailen, berichten sturen, video’s bekijken — dat soort dingen). Binnen anderhalf uur is de accu ook volledig opgeladen.

OnePlus 5T – software

Op dit moment test OnePlus nog allerlei toestellen voor Android 8.0 Oreo, dus hoef je er voor nu niet van uit te gaan dat de OnePlus 5T direct wordt geleverd met die versie van het OS. Je krijgt, uit de doos, te maken met het fijne Android 7.1 Nougat. Het had echter wel mooier geweest als Oreo al geleverd zou kunnen worden. De verwachting is dat de bèta van Oreo voor de toestellen van OnePlus eind dit jaar ten einde loopt, waardoor we de software-update dus ergens aan het begin van volgend jaar kunnen verwachten.

Qua design en functies lijkt OxygenOS, zoals de Android-schil van OnePlus heet, ontzettend veel op vanilla Android (de kale Android-ervaring, zoals die wordt geleverd op Nexus-toestellen). Hier en daar heeft OnePlus wat veranderd, maar meestal maakt dit bepaalde opties overzichtelijker (maar soms hebben we langer naar een functie moeten zoeken dan nodig, omdat die uit het instellingenmenu waren gehaald). De enige echte bloatware-applicatie is de Community-app, maar die kun je gelukkig van het toestel verwijderen.

Eén van de meest prettige eigenschappen van het OxygenOS is dat het een redelijke kale en rustige skin is. Die skin forceert niets op de gebruiker (zoals bijvoorbeeld Samsung nog wel eens kan doen). En ondanks het feit dat de ervaring voor een groot deel overeenkomt met het gewone Android, voelt het OxygenOS fris genoeg aan om zelfstandig te kunnen opereren. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat je een externe launcher moet downloaden wanneer je toegang wil tot meer aanpassingsopties, want die zijn nu nagenoeg afwezig.

OnePlus 5T – in gebruik

De OnePlus 5T mag dan misschien in de voetstappen van veel andere toestellen stappen als het op design en indeling aankomt, maar op het gebied van waterdichtheid laat de fabrikant een steek vallen. Je kunt hem misschien wel in de regen gebruiken, maar laat je hem in afwaswater of een sloot vallen dan is het meteen afgelopen. Ook is het zo dat het metalen design er tevens voor zorgt dat je het toestel niet draadloos kunt opladen. Dat is gelukkig nog geen groot probleem, en voorlopig nog een prima afwezig als je naar die techniek kijkt.

Draadloos opladen is er al wel en kan prima gebruikt worden (in combinatie met toestellen die een glazen achterkant hebben), maar de Dash-oplaadoptie van de OnePlus-familie is nog altijd één van de snelste oplaadfuncties van dit moment. Ondanks het feit dat er ‘slechts’ een accu van 3.300 mAh aanwezig is, ben je niet twee uur of meer aan het wachten tot het toestel is opgeladen. Draadloos opladen duurt veel langer en heeft in dat opzicht weinig meerwaarde (vindt OnePlus), waardoor die functie dus niet aanwezig is.

Wat ontzettend wennen is, is de extra knop aan de linkerkant. Die kun je gebruiken voor de verschillende volumeprofielen op je smartphone. Android-smartphones bieden een niet-storen-modus aan, die geautomatiseerd kan worden en dus aan- en uitgaat op vooraf bepaalde momenten. De OnePlus 5T beschikt niet over een dergelijke functie. In plaats daarvan kun je met die schuifknop bepalen in welke modus de telefoon staat. Omdat de functie zo toegankelijk is gemaakt, is het niet per se erg — maar het is wel iets waar je aan moet wennen.

Eén van de dingen waar OnePlus verder in heeft geïnvesteerd, is de mogelijkheid het toestel met je gezicht te ontgrendelen. Dat gaat razendsnel, sneller dan op een Samsung Galaxy Note 8 (mits er voldoende licht is natuurlijk). Aanvankelijk had de camera wat problemen met de herkenning, maar inmiddels lijken die problemen te zijn opgelost dankzij een onlangs gelanceerde software-update. Over het algemeen reageert de camera beter en sneller dan op welk ander Android-toestel we dezelfde functie tegen zijn gekomen.

Verder biedt OnePlus nog een aantal handige opties aan die je eens kunt uitproberen. Zo kun je de notificaties tevoorschijn toveren door over de vingerafdrukscanner naar beneden te wrijven, is het mogelijk de navigatiebalk te verbergen (zodat je nog meer schermruimte hebt) en kun je twee dezelfde apps met de optie Parallel Apps naast elkaar hebben draaien (en op andere accounts inloggen!). Het zijn van die kleine dingen die laten zien dat OnePlus weet waar het winst kan halen. En gelukkig werken al die opties zoals geadverteerd.

Prestaties

Of je nu de optie met 6 of 8 GB aan werkgeheugen neemt, je krijgt sowieso te maken met een krachtig beest. Ons recensie-exemplaar heeft 8 GB ram en dat is aan alles te merken: geen moment heeft het toestel gehaperd of gestotterd. Ook lopen de apps nooit vast, vloeien de animaties over het beeldscherm en draaien games als een zonnetje op deze hardware. Maar goed, als je al in het bezit bent van een OnePlus 5, dan is dit niet echt een reden om over te stappen — aangezien je nu al toegang hebt tot dezelfde hardware.

OnePlus 5T – conclusie

De T-serie van OnePlus is een smartphonelijn die in het teken staat van verfijning en evolutie, in plaats van revolutie. En dat is aan allerlei dingen te merken met de OnePlus 5T, zoals bijvoorbeeld op het gebied van hardware. Desondanks krijgt OnePlus zo wel de kans om recent uitgebrachte toestel ietwat relevanter te maken in een snel veranderende smartphonewereld, ook al komt er daarvoor dus wel een nieuw toestel op de markt. Heb je bijvoorbeeld al een OnePlus 5, dan is het nu moeilijk om dit model direct aan te raden.

Want heel groot zijn de verschillen tussen beide toestellen niet. De processor is hetzelfde, het werkgeheugen is even hoog en datzelfde geldt voor de opslagruimte. Wanneer je wil gaan voor de OnePlus 5T, dan doe je dat vanwege het grotere en voorkantvullende scherm en het andere camerasysteem op de achterkant (omdat je betere foto’s wil maken met weinig licht). Ook is het heel fijn hoe de gezichtsontgrendeling werkt en zijn we zeer te spreken over de software. Dit is de beste smartphone die OnePlus gemaakt heeft.

Heb je dus nog geen OnePlus 5, maar ben je wel geïnteresseerd in het toestel, dan kun je nu dus net zo goed dit model overwegen. Het biedt een aantal vernieuwingen een aanpassingen aan die je niet tegenkomt in die smartphone. Gelukkig is het toestel ook relatief goedkoop, met een prijs van minder dan zeshonderd euro. Voor dat bedrag kun je echt niet snel beter krijgen op dit moment. Het enige echte nadeel waar je misschien tegen aanloopt is de kwaliteit van de foto’s, maar voor de rest is dit een high-end smartphone van de bovenste plank.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • High-end specs voor betaalbare prijs
  • Gezichtsontgrendeling en vingerafdrukscanner
  • Hoofdtelefoonaansluiting

Minpunten
  • Foto’s zien er niet altijd mooi uit

  • Geen certificaat voor waterbestendigheid
  • Android 7.1 in plaats van Android 8.0

Reacties (0)