Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Smartphone, tablet of convertible: wanneer kies je voor welke?

Geschreven door
Geplaatst op20 december 2017, 11:48 CategorieTablet Tips

Een smartphone, een tablet of een convertible. Op onze website behandelen we al deze apparaten. In zekere zin lijken ze op elkaar. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook als je kijkt naar de mogelijkheden. Toch zijn er zeker duidelijke verschillen aan te wijzen tussen deze drie apparaten. Ben je toe aan een nieuw apparaat, maar weet je niet welke van de drie het beste bij je passen? Je kunt je geld natuurlijk maar één keer uitgeven. In dit artikel behandelen we de smartphone, de tablet en de convertible. Wanneer kies je nu voor welk apparaat?

De opmars van de smartphone

Vroeger had een telefoon slechts één functie. Je kon er mee bellen. Dankzij de introductie van mobiele telefoons zijn de functies steeds uitgebreider geworden. Een sms versturen, foto’s maken en simpele spellen als Snake werden mogelijk. De introductie van de smartphone betekende een enorme stap voorwaarts. Vroeger hadden we overal een ander apparaat voor. Een smartphone is in feite een computer, laptop, telefoon, toetsenbord, audiosysteem, radio, webcam, fotocamera, rekenmachine, horloge, zaklamp en nog veel meer apparaten in één enkel model.

De moderne smartphone heeft veel gelijkenissen met een gewone computer. Dankzij een besturingssysteem als iOS of Android kun je surfen over het internet, games spelen of films en series bekijken. Door het touchscreen heb je geen extern toetsenbord of een muis nodig. Het nadeel blijft echter dat kleine scherm, waardoor de smartphone niet altijd het meest ideale apparaat is voor het surfen over het internet of het kijken van video’s. Zou het niet makkelijk zijn om al deze handige functies in een apparaat met een groter scherm te krijgen? De tablet werd geboren.

De tablet als grote smartphone

Het was Apple dat in 2010 de eerste iPad aan de wereld toonde. Het idee was echter niet helemaal nieuw. Apple, maar ook Palm, brachten in de jaren negentig pda’s (personal digital assistants) op de markt. Dit zijn in feite de voorlopers van de huidige tablets. In de daaropvolgende jaren verschenen ook de tablet pc, umpc en de e-reader. Veel mensen hadden verwacht dat Apple bezig was met een kleinere uitvoering van de Mac. De verassing was dan ook groot toen de iPad een grote uitvoering van de iPhone bleek te zijn. Dankzij het succes van de iPad kwamen er al snel meer tablets op de markt van diverse andere fabrikanten, waardoor niet alleen iOS als besturingssysteem, maar ook Android veel gebruikt werd. Net als op de smartphones.

In eerste instantie waren de functies van een tablet en een smartphone precies gelijk, behalve dat je niet kon bellen met een tablet. Later kwamen er ook tablets met de mogelijkheid om een simkaart te plaatsen, waardoor een tablet in feite precies hetzelfde is als een smartphone, behalve het formaat. Bellen met een tablet aan het oor bleek toch wat ongemakkelijk te zijn, waardoor de meeste tablets uiteindelijk zonder ondersteuning voor een simkaart op de markt verschenen. Via diverse apps is het nog steeds mogelijk om contact op te nemen met andere mensen, ook op tablets zonder simkaart.

Het grote scherm van de tablet bleek een enorm voordeel te zijn en het werd dan ook het standaard apparaat naast je op de bank. Surfen over het internet en video’s kijken op het grotere scherm werkt nu eenmaal beter op een tablet dan op de smartphone. Een tablet werkt uitstekend om content op te consumeren. Voor zakelijk gebruik werkt een tablet toch wat minder fijn. Het is lastig om op het touchscreentoetsenbord te werken en bijvoorbeeld langere teksten te schrijven. De convertible tablet was hier de oplossing voor.

De convertible tablet voor ontspanning en zakelijk gebruik

Convertible tablets zijn in feite gewoon tablets, maar met het verschil dat deze kunnen worden omgevormd tot een laptop door middel van het toetsenbord. Alhoewel er convertibles op de markt zijn met Android als besturingssysteem, hebben de meeste convertible tablets een versie van Windows als besturingssysteem. De convertible is ontworpen om een tablet niet alleen te kunnen gebruiken ter ontspanning, maar ook voor zakelijk gebruik. Qua functies werkt een convertible vrijwel hetzelfde als een tablet, maar de toevoeging van een toetsenbord zorgt ervoor dat het totaalpakket bij een convertible veelzijdiger is.

Het toetsenbord kan vaak helemaal omgedraaid worden ten opzichte van het scherm. Hierdoor klap je het toetsenbord om als je de convertible als tablet wilt gebruiken. Heb je het toetsenbord toch nodig? Dan draai je het toetsenbord weer terug en kun je net zo werken op de convertible als op een gewone laptop.

Overigens zijn er ook nog hybride tablets. Deze lijken op convertibles, maar met het verschil dat deze tablets over een afneembaar toetsenbord beschikken. Op de convertible zit het toetsenbord vast aan het scherm.

Overeenkomsten tussen een smartphone, tablet en convertible

De drie apparaten hebben vele overeenkomsten. In feite kun je ze alle drie gebruiken ter ontspanning of voor werk, alleen niet allemaal even gemakkelijk.  Ze beschikken allen over een touchscreen, kunnen zowel thuis, op het werk, of onderweg gebruikt worden en kunnen een draadloze verbinding maken via wifi of een mobiel netwerk. Je kunt ermee surfen over het internet, video’s kijken, spellen spelen of documenten mee schrijven. Ook bellen is mogelijk, al dan niet met een simkaart of met apps. Wat is nu het grote verschil tussen de drie apparaten?

Wanneer kies je nu voor een smartphone, een tablet of een convertible?

Het onderscheid zit hem met name in het gebruik. Waar wil jij het nieuwe apparaat echt voor gebruiken? Wil je mensen gemakkelijk kunnen bellen met een apparaat dat in de broekzak past? Wil je thuis en onderweg op een snelle manier e-mail lezen, het nieuws bekijken of met mensen in contact komen? Kies dan voor een smartphone. De smartphone is van de drie ook het apparaat waarmee je het gemakkelijkste foto’s kunt maken, dankzij het kleinere formaat.

Wil je content consumeren en gemakkelijk films kijken en internetten op een groter scherm? Kies dan voor een tablet. Een gewone tablet is ideaal voor ontspanning. Kies voor een tablet met simkaart als je de tablet ook wilt gebruiken om te bellen of onderweg wil kunnen internetten.

Wil je niet alleen content consumeren, maar ook produceren? Kies dan voor een convertible (of de hybride). De toevoeging van een toetsenbord op een convertible zorgt ervoor dat dit apparaat geschikt is voor zowel werk als ontspanning. Een convertible is wat zwaarder dan een gewone tablet, maar naast het zakelijk gebruik kun je de convertible ook prima gebruiken voor het surfen over het internet of het kijken van video’s ter ontspanning.

Tabletdatase checken

Ben jij op zoek naar een nieuwe smartphone, tablet of convertible? Kijk dan eens in onze tabletsdatabase. Via het filter aan de rechterkant van het scherm vind je snel een smartphone, tablet of convertible dat aan jouw wensen voldoet. Kijk ook eens bij de tablet koopgids met de beste tablets van dit moment.

  • Delen:

Reacties

  1. paul
    29 december, 2017 om 20:27

    Smartphone Samsung Note-2 van enkele jaren geleden….het wordt steeds moelijker om aan te loggen met wifi, ook thuis als men dichtbij de modem-atenne van telenet staat. Soms lukt het slechts na enkele pogingen. Steeds dezelfde berichten : ” er is geen verbinding”, “paswoord opnieuw invullen….” Kan dit te maken hebben met de veroudering van het toestel en de steeds hogere snelheden van de telenet-modem ?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.