Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Straks superzuinige Windows-tablets met Qualcomm-processoren

Geschreven door
Geplaatst op5 december 2017, 21:38 CategorieWindows

Qualcomm en Microsoft hebben aangekondigd dat Windows geschikt wordt gemaakt om op ARM-processoren te draaien. Dat houdt in dat er laptops en convertible tablets verschijnen met een Qualcomm Snapdragon 835 of 845-chip erin. En dat is goed nieuws voor de prijs en de zuinigheid van zo’n laptop/tablet.

Concurrentie voor Intel en AMD

Nu worden Windows-laptops en -tablets aangedreven door processoren van Intel of AMD. Met mobiele processoren is Microsoft snel gestopt na de flop van de Surface RT-tablet, die het besturingssysteem maar nauwelijks vooruit wist te krijgen op de tablet. De samenwerking met Qualcomm om de high-end Snapdragon-processoren werkend te krijgen onder Windows, zal er over enige tijd toe leiden dat er Windows-apparaten in de winkels verschijnen met processoren van Qualcomm erin.

Accu

Dit zijn processoren die speciaal zijn ontworpen voor zuinig gebruik, zodat de accu van smartphones en tablets niet teveel wordt belast. Echter, de laatste generaties van de Snapdragons zijn zo krachtig, dat ze volgens Microsoft ook een volwaardig Windows 10-platform kunnen aandrijven. Nu is het alleen nog een kwestie van compatibiliteit. Daar wordt nu hard aan gewerkt.

Iets goedkoper

Omdat mobiele processoren goedkoper zijn dan de standaardprocessoren van Intel en AMD, kunnen we straks laptops en tablets verwachten ver onder de duizend euro. Tegen de 800 dollar, wordt vermoed in de Verenigde Staten. Niet heel veel goedkoper dan de gebruikelijke x86-systemen (Intel en AMD), maar wel aanzienlijk zuiniger met de batterij. Ook kunnen de apparaten, net als smartphones, altijd verbonden zijn met internet en altijd aan staan. En ze zijn stiller, want een ventilator om de CPU af te koelen is bij en Snapdragon niet nodig.

Kleiner

Voorts zijn de Snapdragons ook nog eens veel kleiner dan de traditionele x86-CPU’s. Dat betekent dat de laptops en tablets die hierop draaien, dunner en kleiner kunnen worden. Dat betekent weer meer ruimte voor batterijen, en een nog langere gebruiksduur.

Op die manier hoopt Microsoft de accuduur van een laptop of tablet op een Snapdragon-processor op te krikken tot twee of driemaal de accuduur die deze apparaten nu op een x86-processor hebben. Echter, dit is nu nog theorie, en het moet zich in de praktijk nog bewijzen.

Power

Een nadeel van de Qualcomm-processoren is natuurlijk wel dat ze minder aankunnen dan hun x86-neven. Dat betekent dat een tablet of laptop met zo’n CPU vooral geschikt is voor lichte taken zoals webbrowsen, video’s kijken en documenten tikken. Het lijkt erop dat de Snapdragon 835-processor ongeveer dezelfde power in huis heeft, eenmaal in een laptop of tablet ingebouwd, als een intel Core i3-of Core i5-processor. Dus niet de rauwe power die de Core i7- en i9-processoren bieden.

  • Delen:
Honor 8 Pro
Android Nougat (7.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.