Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste games voor op je smartphone en tablet #5

Geschreven door
Geplaatst op7 januari 2018, 8:30 CategorieGaming

In de rubriek De beste games voor op je smartphone en tablet vertellen we je welke games je beslist moet spelen op Android, iOS en Windows 10. Zoek je een nieuw spel voor jezelf, voor je kinderen of voor opa en oma? Elke twee weken verschijnt een nieuw artikel in deze rubriek.

Dit keer hebben we drie toppers kunnen vinden. Alhoewel de spellen in de basis een andere opzet hebben, maken ze allemaal gebruik van puzzels om verder te kunnen komen. Als eerste hebben we Gorogoa gespeeld voor iOS. Dit puzzelspel was zeven jaar in ontwikkeling en is nu eindelijk uitgebracht. Was het de moeite van het wachten waard? Ook hebben we Inside getest voor iOS. Deze puzzel-platformer speelt zich af in een duistere wereld. Tot slot speelden we Monument Valley 2, dat nu ook eindelijk voor Android is verschenen. Moet je deze games spelen? Of kun je ze beter overslaan? We vertellen je er alles over in De beste games voor op je smartphone en tablet #5.

Gorogoa

Op de valreep in 2017 kwam Gorogoa uit voor iOS. Ik volgde het spel al geruime tijd, maar ik had de release in eerste instantie gemist. Gorogoa is dan ook niet heel bekend, maar dat is absoluut onterecht. Dit puzzelspel is namelijk al zeven jaar in ontwikkeling en gemaakt door Jason Roberts. In 2012 verscheen een teaser en won het spel al verschillende prijzen voor de visuele aspecten. We hebben echter nog vijf jaar moeten wachten op een uiteindelijke release. Het was het wachten echter zeker waard. Gorogoa is een meesterwerk voor de iPhone en iPad.

Het omschrijven van Gorogoa is nog best lastig, aangezien dit spel echt iets unieks doet. In feite is het een soort schuifpuzzel. Je ziet vier vlakken met schitterende handgetekende afbeeldingen. Je kunt de afbeeldingen manipuleren door in- en uit te zoomen, te schuiven en opnieuw te ordenen. Zo ontstaan er nieuwe werkbare afbeeldingen om verder te komen. Het spel kent zelfs een verhaal, waarbij een jongen wordt gevolgd op zijn reizen. Je moet het spel echt zelf zien om het te kunnen snappen en dus verwijs ik je graag door naar de video hierboven om het in werking te zien.

Gorogoa is geschikt voor iedere leeftijd. Ik denk echter dat met name volwassenen het meeste zullen genieten van de schitterende handgetekende beelden, waarbij het puur draait om het manipuleren van de vier puzzelstukjes om verder te kunnen komen. Gorogoa biedt geen uren speelplezier. Na ongeveer een uur heb je het einde bereikt, maar door de mooie beelden en het slimme design is het zeker geen straf om het spel voor een tweede of een derde keer uit te spelen. Gorogoa is één van de beste spellen die dit jaar voor iOS is verschenen en is absoluut het beste puzzelspel van 2017. Je kunt Gorogoa nu aanschaffen via de App Store voor 5,49 euro.

  • Gorogoa

Inside

Van de makers van het prijswinnende Limbo verscheen in 2016 het spel Inside. Vorige maand is het spel ook naar iOS gebracht. Inside is een platformspel met puzzelelementen in een 2.5D-wereld. Dit wil zeggen dat de speler horizontaal over het scherm loopt, maar dat er wel diepte in de omgeving te vinden is. Het spel ziet er uit als een 3d-spel, maar je kunt enkel van links naar rechts bewegen. Het spel schetst een donkere wereld in de toekomst. Jouw karakter is een klein jongetje dat moet zien te overleven. Dit doe je door zoveel mogelijk ongezien te blijven en diverse puzzels op te lossen.

Het spel kent een surrealistische wereld, die voornamelijk uit monochromatische kleuren bestaat. Er wordt gebruik gemaakt van kleur, maar dit wordt slechts sporadisch toegepast. De audio is ook heel beperkt. Er zijn wel omgevingsgeluiden, maar stemmen ontbreken. Dit helpt echter erg goed om de duistere sfeer van het spel over te brengen naar de speler. De speler kan lopen, rennen, zwemmen, klimmen en objecten verplaatsen om verder te komen. Net als Limbo is ook Inside niet geschikt voor jonge kinderen. Het personage kan op verschillende manieren doodgaan en dit wordt realistisch in beeld gebracht. Ook de gebeurtenissen die je onderweg zult beleven zijn absoluut niet voor jonge kinderen geschikt.

Inside moet het met name hebben van de gameplay en de sfeer. Er wordt geen verhaal verteld, maar dit ontwikkelt zich terwijl de speler verder komt. De duistere sfeer wordt erg goed in beeld gebracht, waardoor de speler echt in het spel opgezogen wordt. Het einde van Inside vond ik persoonlijk erg tegenvallen, maar is geen reden om het spel niet te spelen. De eerste keer zul je ongeveer drie uur over het spel doen, omdat sommige puzzels soms wat onlogisch lijken. Inside is zeker een aanrader, maar is niet voor iedereen even geschikt. Je kunt het spel gratis proberen en het eerste deel doorlopen om te kijken of Inside iets voor jou is. De rest van het spel kun je aanschaffen voor 7,49 euro in de App Store. Een release op Android volgt waarschijnlijk binnenkort.

  • Inside

Monument Valley 2

Monument Valley 2 was al sinds de zomer beschikbaar voor iOS, maar is pas aan het einde van 2017 ook voor Android verschenen. De Monument Valley-games zijn gebaseerd op het werk van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher. De kunstenaar speelde met wiskundige principes, waarbij op het eerste gezicht vaak onmogelijke constructies gecreëerd werden. Door echter vanuit een ander oogpunt te kijken zie je vaak dat de constructie toch niet zo onmogelijk blijkt te zijn als in eerste instantie gedacht. De Monument Valley-games spelen rond dit principe van optische illusies.

Monument Valley 2 is dan ook een puzzelspel waarbij je moet passen en meten om een doorgang te kunnen vinden. Je draait en kantelt objecten en speelt met het perspectief. Waar je in het eerste deel een enkel personage door de levels moet loodsen, daar ga je in het tweede deel met moeder en kind aan de slag. In eerste instantie verandert dit de gameplay niet, maar later, als beide karakters gescheiden zijn, moet je met moeder én kind aan de slag en ze weer bij elkaar brengen.

Het spel kent een minimalistische stijl, maar weet toch te betoveren. Het spel creëert een soort droomwereld, waarbij je echt een band begint op te bouwen met beide karakters. Ook de muziek speelt hierbij een grote rol. De puzzels zijn uiteraard het belangrijkste onderdeel van het spel en kunnen, met name in de latere levels, echte breinbrekers zijn. De optische illusies laten je naar een wereld kijken zoals je nog nooit eerder hebt moeten doen. Monument Valley 2 is interactieve kunst voor jong en oud en zal je zeker een paar uurtjes zoet houden. Je hoeft het eerste deel niet gespeeld te hebben om van dit tweede deel te kunnen genieten. Monument Valley 2 is beschikbaar voor iOS en Android voor een prijs van 5,49 euro.

  • Monument Valley 2

De beste games spelen op een nieuwe smartphone of tablet?

De nieuwste games vragen vaak om krachtige hardware. Ben je toe aan een nieuwe smartphone of tablet om de beste games op te kunnen spelen? In het tablet-archief vind je meer informatie. Hier kun je het filter gebruiken om zelf een nieuw model te vinden die aan je wensen voldoet. Lees onze tips over de aanschaf van een nieuwe tablet of smartphone. Je hoeft je oude apparaat natuurlijk nooit weg te gooien. Kijk daarom even naar 10 dingen die je kunt doen met je oude Android-tablet voor handige tips.

  • Delen:
Apple iPhone X
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.