Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Kijkgedrag ook op iOS afgeluisterd door Alphonso-apps

Geschreven door
Geplaatst op5 januari 2018, 13:54 CategorieApplicaties

Eind december kwam de New York Times met een bericht dat meer dan 250 games op Android de privacy schenden van de gebruikers. Deze apps beschikken over software van een bedrijf genaamd Alphonso.

Via de microfoon van de smartphone kan de software audio-signalen verzamelen van het kijkgedrag van de gebruiker. Zo wordt er informatie verzameld over welke tv-shows en films een gebruiker kijkt, zelfs als de app op dat moment niet actief aan staat. Alphonso wordt gebruikt om reclame nog gerichter te tonen. Jouw kijkgedrag wordt vervolgens verkocht aan adverteerders. Hoort de software dat je een bepaalde reclame op tv hebt bekeken? Dan kun je vervolgens op je telefoon ook reclame van hetzelfde merk voorgeschoteld krijgen.

Apps vragen bij het opstarten altijd om app-permissies. Hierbij geef jij als gebruiker toestemming welke delen van de telefoon gebruikt mogen of moeten worden voor de app. De apps vragen om toestemming voor de microfoon, ook al lijkt dat helemaal niet nodig voor het draaien van de games. Wees dus extra alert op app-permissies en geef geen toestemming als je geen directe link met de app kunt vinden.

Alphonso-software ook in iOS-apps

Het blijkt echter dat niet alleen Android-gebruikers te maken hebben met Alphonso. Ook op iOS kan de spionagesoftware het kijkgedrag verzamelen. Zo zou de privacyschendende software ook in Shazam en vele andere apps voor iOS zitten. Voor Shazam is het extra vervelend, aangezien de microfoon ook gebruikt wordt om muziek te kunnen identificeren. Ondertussen wordt echter ook jouw kijkgedrag verzameld, zelfs als de telefoon op dat moment gewoon in je broekzak zit. Vraag jezelf daarom af of je deze app nog wilt gebruiken.

Volgens de CEO van Alphonso geven mensen toestemming voor het afluisteren van het kijkgedrag via de app-permissies. In totaal zou de software van Alphonso in meer dan duizend verschillende apps en games op Android en iOS zitten. Volgens het bedrijf werkt de software op de frequentie van de televisie en worden er geen echte gesprekken mee opgenomen.

De Belgische privacycommissie heeft inmiddels gereageerd en vastgesteld dat de privacy wordt geschonden. Vind jij het een fijn idee dat jouw kijkgedrag afgeluisterd kan worden? Kijk goed naar de app-permissies op jouw telefoon en schakel toestemmingen uit om je privacy beter te waarborgen.

  • Delen:
Apple iPhone X
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.