Nieuwe tarieven thuiskopieheffing gaan in

02 januari 2018 1 Minuut 0 Reacties
thuiskopieheffing

Nadat ze eind oktober aangekondigd werden door de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding, zijn vandaag de nieuwe tarieven ingegaan. Dat houdt in dat er iets andere tarieven gelden bij de aanschaf van onder meer laptops, tablets en smartphones.

Thuiskopieheffing

De manier waarop de thuiskopieheffing werkt is gelijk gebleven, maar de tarieven zijn iets veranderd. Er moet meer betaald worden voor sommige media, maar in andere gevallen gaan de tarieven juist omlaag. De nieuwe tarieven voor de thuiskopieheffing zien er als volgt uit:

Oude tarief Nieuwe tarief
PC / laptop / notebook / server / mediacenter € 3,50 € 2,60
Tablet € 3,50 € 2,60
Smartphone / telefoon met mp3-speler € 3,50 € 4,70
Portable audio- / videospeler € 1,40  € 1,20
Settopbox met harde schijf / HDD-recorder € 3,50  € 3,80
E-reader € 0,70  € 0,80
Externe Hard Disk Drive (HDD) en Solid State Disk (SSD) € 0,70 € 0,60
USB-stick nvt € 0,60
Wearables met opslagmogelijkheid nvt  € 1,20
CD-R/DVD-R € 0,02 nvt

Belangrijk om te weten is verder dat de nieuwe tarieven gelden tot 2020. Tussentijds zal vermoedelijk geen wijziging plaatsvinden, hoewel er wel een slag om de arm gehouden wordt hieromtrent. Indien er veranderde omstandigheden zijn, kan het namelijk wel zo zijn dat men wijzigingen doorvoert.

In Nederland mogen mensen voor eigen gebruik, oefening of studio auteursrechtelijk beschermd werk gebruiken. Om auteurs en andere rechthebbenden hiervoor te compenseren, bestaat de thuiskopieheffing. Het geld daarvan wordt via verschillende organisaties verspreid en komt op die manier terecht bij de rechthebbenden.

Bron SONT

Reacties (0)