Review: Acer Iconia Tab 10 (A3-A50) – tablet met quantum dot-scherm

31 januari 2018 + 10 minuten 0 Reacties
acer-iconia-tab-10-foto-1

De Acer Iconia Tab 10 (A3-A50) is een betaalbare tablet met een 10,1"-scherm met quantum dot-technologie. Met vier speakers aan boord moet dit een pure entertainmenttablet zijn. Het apparaat heeft een adviesverkoopprijs van 299 euro.

Wanneer je je op de budgetmarkt voor tablets begeeft als fabrikant, dan ben je je er bewust van dat mensen niet al te veel willen betalen voor een goede ervaring. En dat laat Acer zien met de release van de Acer Iconia Tab 10 (A3-A50). Dit model heeft een adviesverkoopprijs van bijna driehonderd euro, terwijl het vorige model voor honderd euro minder over de toonbank gaat. Qua specs zit er best wat verschil tussen beide tablets, dus is het nu de vraag of de nieuwe Iconia Tab 10 de meerprijs waard is of niet. Check de review om daarachter te komen.

Acer Iconia Tab 10 – specificaties

Acer Iconia Tab 10
Scherm 10,1-inch, 1.200 bij 1.920 pixels
Digitizer Nee
Processor MediaTek MT8167
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s Vijf megapixel achter, twee megapixel voor
Accu Lithium Polymer

Specs

In 2016 kwam er ook een versie van de Acer Iconia Tab 10 uit. Deze variant beschikt over een iets minder krachtige processor, minder werkgeheugen en opslaggeheugen. Qua processor zit er niet zo heel veel verschil in; je zult op dagelijkse basis weinig optimalisatie opmerken wanneer je de tablets naast elkaar zou leggen. Je hebt wel veel meer werkgeheugen tot je beschikken (4 in plaats van 2 GB) en het dubbele aan opslaggeheugen (64 in plaats van 32 GB). Zaken als de kloksnelheid, camera’s en resolutie zijn hetzelfde gebleven.

Acer Iconia Tab 10 – hardware en design

Met een riant scherm van 10,1-inch mag je er ook op rekenen dat de Acer Iconia Tab 10 redelijk breed en hoog is. Het is gelukkig nog steeds een handzame tablet, maar dan eentje die niet in een (jas)zak past en dus echt in een tas moet worden meegenomen (8″-variant passen nog wel eens in een diepe zak). De tablet beschikt over dikke randen aan de boven-, onder- en zijkanten en dat is zowel positief als negatief. Positief, omdat je hem dan fijn kunt vasthouden. Negatief, omdat de randen erg opvallen bij mediaconsumptie.

De Acer Iconia Tab 10 beschikt over vier speakers aan de voorkant. Tussen de speakers zitten twee knoppen; met de knoppen links beheer je het volume, terwijl je met de knoppen rechts de media-instellingen aanpast. Boven het scherm zit nog een frontcamera van twee megapixel. Op de achterkant treffen we twee dingen aan: een dikke kunststoflaag en een segment voor de camera. Die laag zorgt ervoor dat de tablet niet snel uit je handen glijdt. De camera van vijf megapixel steekt een beetje uit en valt echt op dankzij het afwijkende design.

Omdat er al veel knoppen aan de voorkant zitten, blijven er nog weinig dingen over die Acer aan de zijkant, met een dikte van negen millimeter, kan toevoegen. Bovenop zit de aan-uitknop, die ver genoeg uitsteekt voor een toegankelijke bediening. Daarnaast zit links de hoofdtelefoonaansluiting, evenals de micro-usb-aansluiting. Daarmee kun je de tablet opladen. Aan de onderkant en aan de rechterkant zitten geen knoppen of aansluitingen, waardoor de tablet al met al toch een strak design heeft meegekregen (op die camera na).

Display

Het 10,1″-scherm beschikt over quantum dot-technologie. Deze technologie moet ervoor zorgen dat de kleurenweergave erg puur is en stelt de fabrikant in staat welke (pure) kleuren gecreëerd worden. Dit is vooral belangrijk op televisies, zodat ze een breed spectrum aan kleuren kunnen laten zien. Meer over quantum dots lees je ons uitgebreide artikel op Homecinema Magazine. De beelden die de Acer Iconia Tab 10 laat zien zijn ontzettend helder en kleurrijk, maar bij vlagen ook oververzadigd (zonder de mogelijkheid dit bij te stellen).

De tablet is uitgerust met MediaMaster. Dit is helaas geen app, waardoor je dus niet per instelling kan aangeven wat je graag veranderd wil zien. Met de rechterknop op de voorkant van de tablet wissel je van modus: video, foto of normaal. Deze instellingen passen niet alleen het beeld, maar ook het geluid aan (daar later meer over). Bij de gewone stand komen de kleuren redelijk natuurlijk over (of in elk geval zoals ze zijn gemaakt), terwijl ze bij foto dus wat oververzadigd worden en bij video wat donkerder en met meer contrast.

Connectiviteit

Qua connectiviteit heb je een beperkt aantal opties. De tablet beschikt over de basale dingen, zoals wifi en bluetooth (versie 4.0), maar ook over een micro-usb-poort. Daarnaast is er tevens gps aanwezig, zodat je hem ook onderweg voor bepaalde dingen kunt gebruiken. Echter, je kunt er geen simkaart in stoppen of een koppeling verrichten via nfc. Er zit ook geen hdmi-aansluitingen. Allemaal niet zo heel erg, maar wel handig om het even te noemen. Verwacht dus niet dat je deze mediaconsumptietablet kunt aansluiten op een tv of monitor.

Speakers

Net zoals het scherm kun je ook het geluid anders instellen. Er zijn drie standen beschikbaar, die je helaas verder niet kunt aanpassen. Twee standen (normaal en foto) doen weinig extra met het geluid. De klanken klinken dan in elk geval helder en scherp, en verder niet bijzonder. Wanneer je echter de videomodus aanzet, dan komt er een merkbaar basgeluid naar boven. Dit geeft videomateriaal een extra laag geluid mee. Datzelfde kun je zeggen over muziek die je via de speakers zou beluisteren. Al met al zeer welkom op een entertainmenttablet.

Camera’s

Wanneer je een tablet koopt (of test), dan is het altijd goed om te onthouden dat je dat apparaat niet moet kopen voor het maken van foto’s. En dat is precies wat de Acer Iconia Tab 10 bewijst. Met zijn vijf en twee megapixel-camera’s aan boord bewijst het apparaat niemand een dienst. Camera’s hebben moeilijk met scherpstellen of de juiste kleuren weergeven, zelfs met de hdr-modus aan. De frontcamera maakt iets scherpere foto’s dan de camera op de achterkant. Maar over het algemeen zijn de foto’s uitgewassen en ontdaan van details.

Accuduur

Acer belooft een accuduur van ruim acht uur gebruikstijd. Die bewering klopt gelukkig, al komt er bijna geen situatie voor waarin je een tablet acht uur achtereenvolgend gebruikt. Daardoor zal het erom spannen in het dagelijks gebruik en zul je de ene keer zeven en de andere keer negen uur kunnen doen met een volle accu. Het hangt ook van de activiteiten af natuurlijk. Wanneer je veel video’s bekijkt of games speelt, dan gaat het hard. Maar wanneer je gewoon wat foto’s bekijkt, sites bezoekt of dingen leest, dan haal je de acht uur met gemak.

Acer Iconia Tab 10 – software

Het is goed om te zien dat Acer nog een enigszins recente versie van Android heeft geïnstalleerd op de tablet: Android 7.0 Nougat. Dat is meer dan prima software voor zowel een tablet als smartphone en biedt een aantal handige functies aan. Zo kun je bijvoorbeeld het snelle menu, dat je van boven naar beneden trekt, aanpassen en zelf indelen. Ook heb je meer controle over de notificaties die wel of niet binnenkomen (maar op Android 8.0 Oreo is dit veel uitgebreider) en is de splitscreenmodus standaard ingebouwd.

Bovendien is de schil van Acer, de softwarelaag om Android heen, niet zo heel zwaar — maar je merkt wel dat die er is. Dat zijn allemaal mooie dingen; er zijn helaas ook dingen die minder in de smaak vallen. Zo is het opvallend dat het apparaat meteen met een oude beveiligingspatch wordt geleverd: augustus 2017. En tot op heden, het is inmiddels januari 2018, is dat niveau nog niet opgeschroefd. En dat terwijl Google toch echt maandelijks updates uitbrengt om gevaren tegen te gaan. Dat is wel degelijk iets om rekening mee te houden.

Helaas is het ook zo dat Acer ontzettend veel applicaties vooraf heeft geïnstalleerd. Waarschijnlijk vanwege deals en afspraken met bepaalde partijen, maar we hebben ongeveer de helft van al die geïnstalleerde rotzooi verwijderd. Het zijn nou niet echt apps die nodig zijn, nog los van de vraag of je die apps of games überhaupt wíl gebruiken. Apps van Google en Microsoft voelen soms dubbel aan, terwijl een ander deel gewoonweg reclame is voor een game of voor een bekende online winkel. In dit soort gevallen zeggen we altijd: less is more.

Acer Iconia Tab 10 – in gebruik

Ondanks het feit dat de tablet redelijk vol applicaties staat (waar je even de tijd voor moet nemen om ze allemaal te verwijderen of uit te zetten), werkt de tablet verder wel prettig. Ook neem je het apparaat gewoonweg gemakkelijk in gebruik, omdat Android toegankelijke software aanbiedt en applicaties tegenwoordig niet meer zo zwaar of onduidelijk zijn. Dat is niet per se een sterk punt van de tablet an sich, en meer voor Android, maar dat neemt niet weg dat de tablet de hardware heeft om dit allemaal goed te kunnen verwerken.

De achterkant, gemaakt van kunststof, ligt prettig in de hand wanneer je de tablet vasthoudt. Dat komt voornamelijk doordat die niet glad, maar een klein beetje stroef is — zonder dat het afdoet aan het gevoel voor kwaliteit. De Acer Iconia Tab 10 voelt niet goedkoop aan. Waar we wel een klein beetje aan moeten wennen is de manier waarop je de tablet vasthoudt: je zit al snel met je handen voor twee van de vier speakers. Misschien moet je de tablet daardoor aanvankelijk onwennig vasthouden, maar dit is gelukkig niet een groot obstakel.

Prestaties

De processor aan boord van de Acer Iconia Tab 10 is niet slecht, maar je mag, voor deze prijs, ook niet de beste processor verwachten. Je kunt er prima mee internetten of dingen op sociale media plaatsen of lezen. Ook kun je video’s op bekijken of muziek mee beluisteren, zonder dat de hardware het er moeilijk mee heeft. Maar wanneer je games gaat spelen is het een ander verhaal. Grafische zwaardere titels lopen trager dan je zou willen, waardoor je dus bent aangewezen op spelletjes die al wat ouder of gewoonweg minder zwaar zijn.

Acer Iconia Tab 10 – conclusie

Als je gaat voor de Acer Iconia Tab 10, dan ga je voor een versie van de tablet met kleine verbeteringen. De processor is iets nieuwer, maar in de praktijk zul je niet snel het verschil merken. Daarnaast is het zo dat er wel veel media-instellingen zijn, maar dat je ze helaas zelf niet kunt aanpassen. Ook is het jammer dat Acer nog een oude Android-versie gebruikt, dat de beveiligingspatch bijna een half jaar oud is en dat er veel software vooraf is geïnstalleerd. En tja, die camera’s — maar daar koop je, als het goed is, geen tablet voor.

Gelukkig zijn er ook een paar dingen om enthousiast over te worden. Zo zijn we erg te spreken over het basgeluid van de vier speakers en zijn we meer dan tevreden over het opslag- en werkgeheugen. Daardoor kun je toch iets meer doen met deze tablet dan de vorige iteratie. Het mooiste element van de tablet is de toegankelijkheid, maar dat is inmiddels inherent aan de Android-ervaring. Al met al is dit dus een mooie update van een al bestaande tablet, die zijn prijs waard is. Maar heb je niet zo veel geheugen nodig, dan kun je ook voor de vorige versie gaan.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Veel geheugen (opslag en werkgeheugen)
  • Gemakkelijk in gebruik te nemen
  • Warm basgeluid in speakers

Minpunten
  • Media-instellingen niet aan te passen

  • Oude Android-versie en beveiligingspatch
  • Hoeveelheid vooraf geïnstalleerd apps

Reacties (0)