Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on preview: Sony Xperia XZ2 – vlaggenschip zet nieuwe koers in

Geschreven door
Geplaatst op28 februari 2018, 16:25 CategorieAndroid

Sony heeft heel lang vastgehouden als een groot en robuust design voor zijn smartphones. Maar met de introductie van de Sony Xperia XZ2 gooit Sony het over een andere boeg. Dit vlaggenschip zet namelijk een andere koers in, als je kijkt naar het design van de smartphone.

Vlaggenschip zet nieuwe koers in

Het heeft even geduurd, maar ook Sony lijkt inmiddels overstag te zijn: de nieuwe Sony Xperia XZ2 beschikt namelijk over relatief dunne schermranden — voor een Sony-toestel, maar ook voor smartphones in het algemeen. De telefoons van het Japanse merk hebben al jaren dezelfde kritiek te verduren: de dikke randen zorgen ervoor dat premium toestellen er vaak goedkoper uitzien dat je wellicht zou willen. Daar is nu geen sprake meer van. Dat zie je meteen vanaf het eerste moment — en het uiterlijk bevalt meer dan prima.

Bovendien zijn de hoeken wat ronder gemaakt dit keer, waardoor het aanzicht van de telefoon niet alleen wat minder hard, maar ook meer premium is. Sony heeft de Xperia XZ2 voorzien van Corning Gorilla Glass 5, op zowel de voor- als achterkant. Er zit ook een lichte bolling in de achterkant, waardoor die, zeker in combinatie met die ronde hoeken, heel lekker in de hand ligt. Maar, net zoals dat voor veel telefoons geldt met een glazen achterkant, dit design is wel een magneet voor vingerafdrukken. En dat is dan weer ontzettend jammer.

Twee cirkels op de achterkant

Over vingerafdrukken gesproken: de Sony Xperia XZ2 beschikt over een vingerafdruklezer op de achterkant. Dit is een ronde variant. Hoewel we ontzettend blij zijn dat die scanner dit keer op de achterkant zit (daardoor is die nu beter bereikbaar en dus gemakkelijker in gebruik te nemen), zijn we minder tevreden met het feit dat er vlak boven ook een ronde camera zit. Hopelijk blijkt uit dagelijks gebruik dat je niet zo met je vinger op de camera zit als je toestel probeert te ontgrendelen, maar voorlopig vrezen we nog het ergste.

We zijn dus blij met alle visuele veranderingen die Sony heeft doorgevoerd, maar sommige dingen zullen dus nog even wennen zijn. Hoewel het design er flink op vooruitgegaan is, kan Sony nog niet helemaal afscheid nemen van de dikke randen. In vergelijking met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 of de LG V30 zitten er nog behoorlijk dikke randen op, maar liefhebbers van het merk Sony hebben nu ook eindelijk een goede keuze wat een futuristisch ogende smartphone betreft. En dan hebben we het nog niet eens over de specs gehad.

Snapdragon 845 en slowmotion

Ook wat die specificaties betreft heeft Sony het toestel naar 2018 gebracht. Onder de motorkap treffen we namelijk de Qualcomm Snapdragon 845 aan, evenals 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte. Mocht dat niet genoeg zijn dan kun je ook een micro-sd-kaartje tot 400 GB in het toestel plaatsen. Het 5,7″-scherm heeft een schermverhouding van 2:1 en schermresolutie van full hd+ en ondersteunt verder high dynamic range. Het aantal pixels per inch komt neer op 424 ppi. Dat is niet extreem hoog, maar wel mooi.

Op de achterkant zit een enkele camera van negentien megapixel, die zowel in donkere als lichte omgevingen mooie foto’s moet kunnen maken. Je kunt 4k-video’s in dertig frames per seconde, full hd-video’s in zestig frames per seconde en zelfs superslowmotion in full hd (en 720p) opnemen (met 960 fps, net als op de Sony Xperia XZ Premium). De frontcamera beschikt over vijf megapixel en laat je wijde foto’s maken, zodat je met een complete groep vrienden op de foto kunt. Ook kun je video’s in full hd-kwaliteit opnemen.

Inzetten op entertainment

Verder zet Sony flink in op entertainment. Niet alleen kun je video’s bekijken in 4k en high dynamic range, ook is het mogelijk om muziek in hoge kwaliteit te beluisteren. Er is namelijk ondersteuning ldac en hi-res audio. Daarnaast beschikt het toestel over een speciale trilmotor, die ongetwijfeld tot stand is gekomen door goed te hebben gekeken naar de PlayStation 4-controller. Deze trilmotor doet z’n werk tijdens games, video’s en muziek en trilt mee op de juiste momenten. Of het een echte toevoeging is, moet nog blijken.

Hands-on video

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia XZ2 heeft een verkoopadviesprijs van 799 euro en is vanaf 6 april verkrijgbaar in Nederland.

Meer lezen?

Deze smartphone van Sony is aangekondigd tijdens Mobile World Congress 2018. Wil je meer lezen over producten die tijdens deze beurs worden aangekondigd, dan kun je terecht in ons Mobile World Congress-nieuwsarchief.

  • Delen:
Sony Xperia XZ2
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.