Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Protect-vpn van Facebook installeert spyware op smartphones en tablets

Geschreven door
Geplaatst op14 februari 2018, 9:18 CategorieApplicaties

Facebook rolt momenteel een nieuwe functie uit voor de Facebook-app op iOS. Het is een vpn genaamd Protect. Deze nieuwe applicatie is echter minder veilig dan de naam doet vermoeden en bespioneert gebruikers. De app verzamelt data om Facebook ‘te kunnen verbeteren’.

Download Facebook-vpn Protect niet

Facebook rolt momenteel een nieuwe functie uit voor de officiële Facebook-applicatie op iOS (en later ook voor Android). Het gaat om een vpn-dienst genaamd Protect. Je vindt de nieuwe dienst in het menu van de app. Wanneer je erop klikt, dan wordt je verwezen naar de App Store, waar je een applicatie kunt downloaden genaamd Onavo. Deze app is in handen van Facebook en beschermt gebruikers niet helemaal, zoals je mag verwachten van een virtual private network. De misleidende app houdt bespioneert gebruikers op het web.

De data die deze Facebook-vpn verzamelt wordt gebruikt om Facebook ‘te verbeteren’. Wanneer je gebruikmaakt van zo’n virtual private network dan wordt je data naar een specifieke server verzonden die anonimiteit moet kunnen garanderen. Ook zou je data niet moeten worden opgeslagen of worden gebruikt voor andere doeleinden, want dan kun je net zo goed niet gebruikmaken van een dergelijke optie. Dat Onavo, of Protect, in feite spyware is (software bedoeld voor dataverzameling), staat gewoon te lezen op de app-pagina.

To provide this layer of protection, Onavo uses a VPN to establish a secure connection to direct all of your network communications through Onavo’s servers. As part of this process, Onavo collects your mobile data traffic. This helps us improve and operate the Onavo service by analyzing your use of websites, apps and data. Because we’re part of Facebook, we also use this info to improve Facebook products and services, gain insights into the products and services people value, and build better experiences.

Hoewel je er vrede mee kunt hebben dat je je data inlevert voor gratis gebruik van een vpn-dienst (goede vpn-diensten kosten over het algemeen geld), dan nog is dit een kwalijke zaak. Niet elke potentiële gebruiker begrijpt of weet dit en worden dus misleid door het grootste sociale netwerk van dit moment. Mocht je Protect of Onavo dus ergens tegenkomen, dan doe je er goed aan die optie te verwijderen en niet te gebruiken.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.