Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vernieuwende VLC 3.0 beschikbaar op zo’n beetje alle grote platformen

Geschreven door
Geplaatst op9 februari 2018, 16:20 CategorieApplicaties

Vandaag heeft VideoLAN versie 3.0 van mediaspeler VLC uitgebracht. Deze is meteen beschikbaar voor alle grote platformen: Windows, macOS, Linus, Android, iOS, Android TV, Apple TV en zelfs Chrome OS. ’s Werelds meest gebruikte mediaspeler heeft niet alleen meer functies gekregen, maar er zijn ook 1.500 bugs opgelost.

VLC versie 3.0

Jean-Baptiste Kempf, hoofdontwikkelaar vertelde aan VentureBeat dat dit “het resultaat van drie jaar vrijwilligerswerk” is. De laatste grote update werd inderdaad in februari 2015 uitgebracht en nu is er een geheel vernieuwde versie van VLC. Die draagt de naam Vetinari en is vernoemd naar het Discworld-personage Lord Vetinari. Hieronder een lijst met alle verbeteringen:

 • Ondersteunt hardware decoding op alle platformen, voor HD, UHD, 4K en 8K. De functionaliteit is ook vrij licht gehouden en vraagt naar het schijnt weinig van de CPU.
 • Ondersteunt 360-graden video’s en 3D-audio.
 • Ondersteuning op Windows 10 HDR en op andere systemen HDR tone-mapping.
 • Ondersteunt nu ook het vinden van en casten naar Chromecast-apparaten. Dat geldt zelfs voor typen bestanden die Chromecast niet ondersteunt, waaronder dvd’s.
 • Er is een engine ingebouwd die ondertitels kan genereren in meerdere talen en lettertypes. Ook Oost-Aziatische talen zijn toegevoegd.
 • Ondersteunt meer verschillende formats en codes, waaronder WebVTT, TTML, HQX, CEA-708, Cineform, en vele anderen.
 • Bevat een opzet voor de ondersteuning van AV1 en zowel het decoderen als coderen daarvan.
 • Verbeterde batterijduur binnen iOS en andere systemen.
 • De nieuwe versie van VLC belast de CPU en GPU relatief weinig en vooral minder dan de klassieke op besturingssystemen meegeleverde videospelers.

Alle versies van VLC delen dezelfde code en ondersteunen veel nieuwe en oude besturingssystemen. Zo kan de software op elke Windows-versie draaien, teruggaand tot XP. Ook worden alle macOS versies vanaf 10.7 ondersteund, iOS-versies vanaf iOS 7 en Android vanaf Gingerbread 2.3. Tot slot bevinden ook alle Chromebooks die voorzien zijn van de Google Play Store zich ook op het lijstje.

Het team van VideoLAN heeft ook al bekend gemaakt dat er gewerkt wordt aan een VR-versie van VLC, die in de loop van april uit moet komen. Daarnaast is er een VLC 4.0 in de maak, al weten we daar nog vrij weinig van.

 • Delen:

Reacties

 1. Abdeff
  09 februari, 2018 om 21:27

  Mag dan de meesr gebruikte zijn, het is zeker niet de beste.
  Te weinig instellingen, te eenvoudig van opzet, misschien prima voor de doelgroep.
  De combinatie MX-player en Localcast zetten je wel in een gouden zetel.
  Daarmee kan je prima uit de voeten in vrijwel alle situaties.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.